Menu

Comandant al Componentei Operaţionale Navale şi Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale

Contraamiral de flotilă
Dr. Constantin CIOROBEA
 (2014 - )

S-a născut la data de 9 decembrie 1960, în comuna Ceptura, județul Prahova.

A absolvit Liceul Militar de Marina "A.I. Cuza" din Constanța și, în anul 1983, Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân".
În primii zece ani ai carierei, a ocupat diferite funcții la bordul navelor purtătoare de rachete din cadrul Divizionului de Vedete Purtătoare de Rachete, din Mangalia.
În perioada 1993-1995, a fost ofițer – student al Facultății de Comandă, Stat Major și Tehnică Militară de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". La absolvire a fost numit șeful cercetării la brigada de nave antisubmarin, iar în anul 1997 a fost promovat la Statul Major al Forțelor Navale, unde a ocupat diferite funcții, de la șef de birou la șef de secție.

După aderarea României la Alianța Nord Atlantică, în perioada 2004-2007 a făcut parte din prima serie de ofițeri români care a încadrat posturi NATO și a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Secției operații informaționale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia.
În timpul acestui mandat, a coordonat acțiunile de operații informaționale în cadrul operației NATO "ACTIVE ENDEAVOUR" din Marea Mediterană și în teatrul de operații din Kosovo, a participat la certificările JFC NAPLES, în cadrul exercițiilor NOBLE JAVELIN 05, din Insulele Canare/Spania și STEADFAST JACKPOT 2007, ca șef al Celulei de Coordonare a Operațiilor Informaționale și a condus echipele de instruire în domeniul INFOOPS ale NATO în comandamentele Allied Air Component Command HQ Izmir, Allied Land Component Command HQ Madrid, TUR-NRDC HQ Istanbul. De asemenea, a participat ca profesor asociat la Școala NATO din Oberammergau, contribuind în mod deosebit la dezvoltarea conceptului de operații informaționale în NATO.
Activitatea remarcabilă din perioada îndeplinirii funcției din comandamentul NATO a fost recunoscută prin scrisorile de apreciere primite din partea Comandantului CC AIR Izmir, Generalul-locotenent (US Air Force), Maurice L. McFann, a Șefului J3-Operații/JFC NAPLES – Generalul de Brigadă (US Army), RICHARD R. McPhee și a Șefului Serviciului Instrucție și Educație de la Școala NATO din Oberammergau, Col. Federico Maria Pellegatti.
În anul 2008, a fost numit șef de Stat Major la Comandamentul Operațional Naval, iar în anul 2010, comandant al Comandamentului Operațional Naval. În anul 2012, a fost promovat pe funcția de locțiitor al șefului Instrucției și Doctrinei din Statul Major al Forțelor Navale. În luna februarie 2014, a fost numit șeful Instrucției și Doctrinei.
La data de 8 ianuarie 2015, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost numit Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

De-a lungul carierei, și-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind cursul "Surface Warfare Officers School Command/Curs de pregătire a ofițerilor care conduc lupta la suprafață", SACLANT HQ /NEW PORT SUA, în anul 1999; The British Romanian Joint Staff Course/ Cursul Româno-Britanic de conducere a acțiunilor întrunite în anul 2001, Peace Support Operation Course în anul 2002, la Centrul Regional de Pregătire PfP/Academia de Înalte Studii Militare, Colegiul de Studii Internationale și de Securitate "G.C. Marshall" Garmisch-Partenkirchen/ Programul Executiv pentru Probleme Internaționale și de Securitate/ Germania, în anul 2003, cursurile "NATO Conventional Targeting Course" și "NATO Senior Officer INFOOPS and Command and Control Warfare Course", în anul 2005, la Școala NATO din OBERAMMERGAU/Germania.
În luna iulie 2009, a susținut public la Universitatea Națională de Apărare "Carol I" lucrarea de doctorat și a obținut, sub îndrumarea prof.univ.dr. Marius Hanganu, titlul de Doctor în Științe Militare și Informații.
În perioada 2010 - 2011, când țara noastră a preluat comanda Grupării Navale din Marea Neagră BLACKSEAFOR, alcătuită din navele țărilor riverane, comandorul Constantin Ciorobea a exercitat funcția de conducere a acesteia.
A contribuit semnificativ la buna desfășurare a unor proiecte și programe, derulate de Forțele Navale Române, precum exercițiul național "BICAZ 2011", care a avut loc în poligonul Capu Midia, exercițiile internaționale COOPERATIVE PARTNER din anii 2000, 2001 și 2002. De asemenea, începând cu anul 2007, a coordonat procesul de planificare privind participarea Forțelor Navale Române la operațiile NATO ACTIVE ENDEAVOUR, UNIFIED PROTECTOR și la operația UE ATALANTA, precum și misiunea de transport materiale și tehnică militară din Kuwait.
A contribuit la cooperarea navală regională, participând la numeroase conferințe și întâlniri internaționale pe problematica securității Mării Negre, cât și la întâlnirile oficiale cu delegațiile marinelor militare din statele NATO sau partenere.

Realizările din cariera militară i-au fost recunoscute prin decernarea unor ordine și medalii, printre care: Ordinul "Virtutea Maritimă" în gradul de Cavaler, cu însemn pentru militari, conferit de președintele României, în anul 2002; Emblema de Merit "Știința Militară" Clasa I, acordată de ministrul Apărării, în anul 2008; Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Navale, acordată de șeful Statului Major al Forțelor Navale, în anul 2008; Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, conferit de președintele României, în anul 2010; Emblema "Onoarea Armatei României" cu însemn de pace, acordată de ministrul Apărării, în anul 2011; Emblema "BLACKSEAFOR/COMBSF" acordată de Comitetul Comandanților Marinelor Militare din Marea Neagră, în anul 2011.

Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea este căsătorit și are un fiu.
Vorbește fluent limba engleză și cunoaște limba rusă.