Menu


ISTORIC

     Presa de marină modernă a fost înființată în 15 iunie 1990, odată cu înființarea redacției revistei "Marina Română". Primul echipaj media a fost format din căpitanul R2 Ioan Damaschin – redactor-șef, maiorul Costin Costandache – secretar general de redacție, căpitanul R3 Ananie Gagniuc – redactor, căpitan-locotenent Marian Moșneagu – redactor, Floare Brânză – corector, Alexandru Căliminte – fotoreporter și Carmen Rebegilă – dactilograf. În perioada 1990 – 2002, revista "Marina Română" a funcționat în sediul Cercului Militar Constanța.
    Prima redacție teritorială a fost înființată în anul 1991 pentru crearea și menținerea imaginii publice a instituției militare în zona de sud-est a țării. Biroul redacțional de radio-tv al Comandamentului Marinei Militare s-a înființat în anul 1995. El realiza emisiunile de radio precum și reportaje și știri difuzate pe postul de televiziune MTC sau în emisiunile Pro Patria. Primul echipaj al redacției radio-tv a fost format din colonelul Lică Pavel – redactor-șef, căpitan-locotenent Marian Moșneagu – redactor și căpitanul Gelaledin Nezir – redactor. Pe data de 9 ianuarie 1998, s-a difuzat pe postul de televiziune MTC, prima emisiune de televiziune Scutul Dobrogei. Începând cu data de 2 martie 2001, emisiunea Scutul Dobrogei se difuzează pe postul de televiziune TV Neptun, iar din 23 septembrie 2007, emisiunea este difuzată și pe postul de televiziune TV Galați-Brăila.
    Mijloacele de presă aflate la dispoziția Statului Major al Forțelor Navale, redacția revistei "Marina Română" și redacția Radio-TV Scutul Dobrogei au fost reunite începând cu 15 ianuarie 2002 în Grupul Mass – Media al Forțelor Navale, cu sediul la Hotelul Militar Constanța. A fost momentul în care redacțiile au suferit o restructurare majoră.
    Din acest an, G.M.M.F.N a creat diferite produse care au fost folosite pentru promovarea imaginii Forțelor Navale și pentru informarea internă a personalului: albumul "Marina Română în al Doilea Război Mondial", reviste de prezentare a Forțelor Navale în limba română și engleză, pliante pentru diferite activități aniversare sau aplicații, articole de presă și materiale radio, TV publicate/difuzate în mass-media civile și militare, locale și centrale.
    Începând cu data de 1 iunie 2005, G.M.M.F.N este subordonat, pe linie de comandă și de asigurare tehnico-materială și financiară comandantului Batalionului de Stat Major și Deservire al Forțelor Navale. Din 1 iunie 2007, G.M.M.F.N a intrat în statul de organizare al Batalionului de Sprijin al Forțelor Navale. Pe linie profesională este coordonat de către Șeful Operațiilor, Instrucției și Doctrinei din S.M.F.N.