Menu
Statul Major al Forțelor Navale
18 septembrie 2018
Comunicat nr. 84
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Exercițiu tactic cu trupe în teren și trageri de luptă la malul românesc al Mării Negre

Militarii din forțele navale, aeriene și terestre desfășoară, în perioada 17-21 septembrie, activități de instruire întrunite, pentru consolidarea nivelului de colaborare dintre structurile din Armata României, în vederea îndeplinirii misiunilor constituționale.

Exercițiul tactic „TOMIS 18”, care va avea loc în zona Capu Midia, jud. Constanța, cuprinde misiuni de foc, trageri de luptă și lansări de rachete sol-aer, executate de către militarii din Forțele Terestre Române, precum și misiuni de interdicție maritimă, realizate de către militarii din Forțele Navale Române și cei de la Poliția de Frontieră. Militarii din Forțele Aeriene Române vor asigura secvențele de cercetare aeriană și de evacuare medicală, pe cale aeriană.

Gruparea navală care participă la Exercițiul „Tomis 18” este alcătuită din două corvete, un dragor maritim, o navă purtătoare de rachete, o navă de sprijin acțiuni maritime și un remorcher maritim, iar la conducerea acesteia se află locțiitorul Comandantului Flotei. Concomitent, în mediul cibernetic, structurile participante vor desfășura misiuni de supraveghere radiotehnică a litoralului românesc și a raioanelor maritime de tragere, precum și exerciții de război electronic.

Raioanele interzise pentru navigație, în perioada 18-20 septembrie 2018 sunt publicate în Avizele pentru Navigatori, emise de Direcția Hidrografică Maritimă, iar navele militare și civile care nu vor respecta interdicțiile vor fi avertizate că se îndreaptă spre raioane interzise pentru navigație, prin intermediul Radiotelefonului naval, Canalul 16 internațional, în limbile Engleză și Rusă, dar și vizual, prin pavilioane de saulă din Codul internațional de semnale. În situația în care navele sau ambarcațiunile nu se vor supune somațiilor și vor continua marșul în direcția periculoasă, acestea vor fi escortate de către navele militare românești până într-o zonă sigură.

Exercițiul tactic „TOMIS 18” se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre, contribuind la asigurarea unei posturi robuste de descurajare și de apărare la granița de est a Alianței Nord-Atlantice.

         

BackShare: