Menu
Statul Major al Forţelor Navale
26 ianuarie 2018
Comunicat nr. 8
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Autoevaluarea activității Forțelor Navale Române pentru anul 2017

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Dr. Alexandru MÎRŞU, i-a prezentat joi, 25 ianuarie, ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihai-Viorel FIFOR, raportul privind autoevaluarea Forţelor Navale în anul 2017. Activitatea a avut loc la sediul Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) din Bucureşti, în prezenţa comandanţilor de mari unităţi din Forţele Navale şi a şefilor unor structuri centrale ale MApN.

Referitor la autoevaluarea activității Statului Major al Forțelor Navale, șeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrșu, a făcut cunoscut faptul că, eforturile principale ale Forțelor Navale în anul 2017 au fost concentrate pe menținerea capacității operaționale a forțelor puse la dispoziția NATO și pe inițierea programelor de înzestrare și de modernizare a platformelor navale, în vederea participării la apărarea zonei de responsabilitate și îndeplinirea angajamentelor internaționale asumate. „După trei ani, am reluat participarea noastră la operațiile Alianței din Marea Mediterană, dovedind astfel că Forțele Navale Române sunt un partener de nădejde și un furnizor de securitate pentru celelalte state membre ale NATO. La fel de importantă este și participarea noastră la misiuni în compunerea grupărilor navale permanente ale NATO care au operat în Marea Neagră anul trecut”, a precizat viceamiralul Mîrșu.

„Am declarat public că 2018 este anul demarării marilor proiecte de achiziţii pentru Forţele Navale, și mențin acest angajament”, a declarat ministrul Fifor la sfârșitul prezentării stării structurii Forțelor Navale. Ministrul a asigurat că echipa de conducere a MApN tratează cu maximă prioritate finalizarea procedurilor necesare demarării în cel mai scurt timp a programelor de achiziții pentru Forțele Navale. „Proiectul-cheie este, fără îndoială, înzestrarea cu corvetele multifuncționale, pentru că așa vom debloca, prin offset-ul aferent achiziției corvetelor, și programul de modernizare a celor două fregate și, în același timp, vom crea condițiile startării achizițiilor pentru sistemul de instalații mobile de lansare de rachete antinavă – care va folosi același tip de rachete ca cele ce vor înzestra corvetele. Depinde, așadar, doar de noi să demarăm cât mai repede aceste trei programe care vor aduce, în primul rând, relevanţă forţelor navale în sistemul de apărare a litoralului naţional, dar şi în viitoarele misiuni ale Alianţei Nord-Atlantice,” a declarat ministrul apărării naționale.

Din punct de vedere geografic, România se situează atât în regiunea extinsă a Mării Negre, cât și zona de sud-est a Europei. La nivelul Alianței s-a înțeles profilul strategic al Mării Negre și importanța regiunii pentru securitatea Euro-Atlantică. România beneficiază astăzi de cele mai mari măsuri de reasigurare menite să întărească postura de descurajare și apărare. Unul din obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naționale a fost și este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE.

În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, Armata României are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendință ascendentă este o prioritate majoră a României în contextul de securitate actual, atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcția atingerii acestui nivel al finanţării de două procente din PIB în anul 2018 şi menţinerea lui în deceniul următor.

Evenimente

BackShare: