Menu
Statul Major al Forțelor Navale
8 noiembrie 2019
Comunicat nr. 128
Telefon: 0744 359 518

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Reprezentanții Forțelor Navale Române participă luni, 11 noiembrie, în intervalul orar 10.30-12.30, la ceremonia militară organizată în municipiul București, la Monumentul Eroilor militari căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, cu prilejul marcării Zilei Veteranilor din teatrele de operații.

Parlamentul României a hotărât să acorde respectul cuvenit militarilor care au participat la misiuni în teatrele de operații de pe mapamond și, în anul 2014, a adoptat Legea nr. 150 pentru recunoașterea meritelor personalului Armatei participant la acțiuni militare și acordare a unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă de România pentru a sărbători Ziua Veteranilor din teatrele de operații pentru că la 11 noiembrie 1918, la ora 11:00, a fost semnat Armistițiul între Puterile Antantei şi Germania, prin care se marca sfârșitul Primului Război Mondial, iar pentru România se creau condițiile necesare realizării Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918. În plus față de acest reper cronologic, a fost aleasă această dată pentru a-i cinsti pe veteranii militari români care au desfășurat acțiuni militare în teatrele de operații, deoarece în ziua de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

Peste 3.300 de militari din Forțele Navale Române au participat, în perioada post-decembristă, la acțiuni militare în teatrele de operații maritime din Marea Mediterană și din Oceanul Indian, precum și în teatrele de operații terestre din Africa și din Asia, îndeplinind, astfel, angajamentele asumate de țara noastră față de sistemele de securitate internaționale. Doi militari ai Forțelor Navale Române nu s-au mai întors niciodată acasă din misiune, jertfindu-și viața pe câmpul de luptă din Afganistan, în anul 2013. Sublocotenenții post-mortem Adrian Postelnicu și Claudiu-Vasile Popa, militari de elită ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale, au plătit supremul tribut pentru România, devenind ancore în timp pentru generațiile viitoare de marinari militari.

Evenimente

BackShare: