Menu
Statul Major al Forțelor Navale
13 noiembrie 2019
Comunicat nr. 133
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Sărbătorirea a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă

Forțele Navale Române vor sărbători joi, 14 noiembrie, Ziua Dobrogei, prima regiune a României care are o zi oficială (conform Legii nr. 230/2015), printr-o serie de activități cu caracter militar și cultural.

Cu acest prilej, în garnizoana Tulcea, se va desfășura joi, 14 noiembrie, începând cu ora 11.00, un ceremonial militar și religios organizat la Monumentul Independenței, unde Forțele Navale Române participă cu un pluton de militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină și două plutoane de militari de la unități de nave din portul militar Tulcea.

La Cercul Militar din Mangalia vor fi organizate joi, 14 noiembrie, un simpozion dedicat Zilei Dobrogei și o expoziție de pictură a domnului George Șerban, intitulată „Universul dobrogean”. De asemenea, duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 15.00, va avea loc lansarea cărții „Melodia amintirilor”, semnată tot de domnul George Șerban.

În Aula „Viceamiral Ion Coandă” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” va avea loc joi, 14 noiembrie, începând cu ora 12.00, un workshop cu tema „Educația marinărească română – factor de dezvoltare economică și socială a Dobrogei”. Evenimentul se înscrie și în seria manifestărilor organizate de Instituția Prefectului – Județul Constanța cu prilejul marcării Zilei Dobrogei.

În Amfiteatrul „Viceamiral Petre Barbuleanu", Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" va organiza joi, 14 noiembrie, începând cu ora 11.00, o activitate dedicată Zilei Dobrogei. Corul „Nautis", dirijat de prof. dr. Hasna-Preda Adrian Mihai, va interpreta imnul Dobrogei, ansamblul de dansuri „Classis", îndrumat de prof. Hînza Valeria, va încânta privirile spectatorilor cu o serie de hore și bătute dobrogene, elevi, călăuziți în tainele literaturii de prof. dr. Matache Mihaela, vor recita poezii și scurte fragmente din creația lui Pericle Martinescu. Evenimentul  se înscrie în seria manifestărilor organizate în parteneriat cu Ziua de Constanța-„#Citeste Dobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu".

Muzeul Național al Marinei Române va oferi acces gratuit publicului vizitator, joi, 14 noiembrie, în intervalul orar 9.00-16.00, atât la expoziția permanentă cât și la cele patru expoziții temporare: „Perenitate” (expoziție de artă), „Parașutismul militar-armă de elită” (expoziție de tehnică și foto-documentară), „Din activitatea Cercetașilor Marini” (expoziție de fotografie și însemne cercetășești), precum și modulul expozițional „40 de ani de la catastrofa navei Independența”.

****

Unul dintre cele mai importante aspecte ale revenirii Dobrogei în hotarele României, la data de 14 noiembrie 1878, este faptul că, prin cei 245 km de litoral românesc la Marea Neagră, țara noastră a recăpătat deschiderea la Oceanul Planetar, iar pentru Marina Militară Română a însemnat începutul dezvoltării segmentului maritim, în plus față de structurile fluviale, ale infanteriei marine sau ale aviației navale.

După revenirea Dobrogei la Patria-mamă, dezvoltarea Marinei Militare Române s-a împletit cu destinele românești ale ținutului cuprins între Dunăre și Marea Neagră, parcurgând numeroase programe de dotare și de modernizare, adaptate la noile cerințe de apărare a litoralului maritim și a gurilor Dunării.

Evenimente

BackShare: