Menu
Statul Major al Forțelor Navale
30 iunie 2020
Comunicat nr. 38
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Jurnal de bord: Trei generații, un secol în serviciul Marinei Militare Române

După o perioadă de 40 de ani, în care și-a împletit destinul cu Marina Militară Română, Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Dr. Alexandru Mîrșu, trece în rezervă, la data de 30 iunie. Viceamiralul Mîrșu a fost numit la conducerea Forțelor Navale Române în anul 2013, este cel de-al 34-lea șef al acestei instituții unice din România cu o tradiție de 160 de ani și este amiralul care a deținut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluția din Decembrie 1989.

A depus jurământul de credință față de Patrie, în anul 1980, în calitate de student al Facultății de Navigație, Secția Militară, din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța și, după absolvirea acestuia, a urmat o perioadă de peste 20 de ani în care și-a desfășurat activitatea la nave, ocupând diferite funcții, de la comandant unitate de luptă la comandant de nave, precum și funcții de conducere în structurile divizioanelor de nave. Experiența profesională, dobândită de viceamiralul Mîrșu în primele două decenii de activitate, a fost apreciată de conducerea Forțelor Navale și, în anul 2005, a fost primul ofițer de marină român căruia i s-a încredințat comanda Grupării de Forțe Navale pentru Cooperare în Marea Neagră (BLACKSEAFOR), o inițiativă regională pentru dezvoltarea dialogului militar în bazinul pontic, alcătuită din nave militare ale celor șase state riverane.

Începând cu anul 2006, viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost promovat în funcții de conducere ale comandamentelor marilor unități din Forțele Navale. În această etapă a carierei sale, a dezvoltat programe noi de leadership, de reorganizare și de instruire, în acord cu statutul României de membru al NATO, dobândit în anul 2004, având mereu în vedere dezvoltarea profesională a resursei umane din subordine, navele, tehnica din dotare și patrimoniul Forțelor Navale. În calitate de comandant al Flotilei 56 Fregate (2006-2009), a susținut reluarea tradiției aviației maritime, prin dezvoltarea programului de instruire a primilor piloți de elicopter proveniți din ofițeri de marină și a programelor de instruire comună a elicopterelor Puma Naval cu fregatele T22R.

După trei ani, a fost promovat la conducerea Flotei (2009-2013) și a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea). În timpul acestui mandat al său, Forțele Navale Române au înregistrat două premiere notabile în istoria recentă, prin participarea unei nave militare românești la prima misiune de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial (Operația NATO „Unified Protector”, Marea Mediterană, Libia, 2011) și la prima misiune împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian, în Emisfera Sudică (Operația UE „Atalanta”, 2012), ocazie cu care Marina Militară Română a devenit o marină cu capabilități de proiecție a forței dincolo de Bazinul Mediteranean.

În luna decembrie a anului 2013, a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele) și a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Navale, iar trei ani mai târziu a fost avansat la gradul de viceamiral (cu trei stele). În această calitate, în plan extern, viceamiralul Mîrșu a reprezentat țara noastră în forumul Comandanților Marinelor Militare din NATO și Uniunea Europeană (Chiefs of European Navies, CHENS), o inițiativă alcătuită din șefii marinelor militare din Europa pentru dezbaterea subiectelor legate de securitatea maritimă şi de conceptele strategiilor maritime. Fiind considerat decanul acestei inițiative internaționale de către omologii săi din țările membre, prin prisma experienței sale profesionale, viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost o voce importantă în discuțiile cu privire la situația de securitate din bazinul Mării Negre, a promovat constant imaginea Forțelor Navale Române și a Armatei României și a contribuit la consolidarea statutului țării noastre de partener de încredere al aliaților din NATO și UE, un partener care își respectă angajamentele asumate.

În perioada în care viceamiralul Mîrșu s-a aflat la conducerea Forțelor Navale Române, această instituție și-a consolidat statutul de partener de încredere în cadrul forțelor navale din Alianța Nord-Atlantică, prin asigurarea unei prezențe navale constante și robuste, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană, nu numai prin participarea la exerciții, misiuni și operații ale Alianței, ci și prin dislocarea infanteriștilor marini în Teatrul de Operații din Afganistan (2019) și prin asumarea comenzii unei grupări navale permanente NATO, pe flancul maritim sudic al Alianței (2020), două acțiuni realizate pentru prima dată de Marina Militară Română.

În plan intern, Forțele Navale Române și-au adaptat structura organizatorică în funcție de cerințele operaționale derivate din misiunea de bază a Armatei României, au realizat fundamentarea mai multor programe de modernizare a capabilităților de luptă și au demarat programele majore de înzestrare.

Totodată, învățământul militar de marină românesc a fost extins la nivel liceal și universitar, prin reînființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și prin reluarea pregătirii ofițerilor de Marină în Domeniul Arhitectură Navală, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în anul 2018. În plan internațional, sistemul de învățământ al Forțelor Navale Române a fost interconectat cu numeroase instituții de învățământ militar de marină din Europa, America și Asia, prin zeci de programe, parteneriate și schimburi de experiență. În anul 2018, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a preluat de la SUA președinția Conferinței Comandanților Academiilor Navale din Europa și NATO, iar recunoașterea de către partenerii externi a calității ridicate a sistemului de învățământ al Forțelor Navale Române este confirmată și de numeroasele stagii de instruire practică, desfășurate la bordul navei-școală „Mircea” pe timpul marșurilor de instrucție, de către studenții militari străini.

De-a lungul carierei sale, viceamiralul Mîrșu și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învățământ militar universitar și postuniversitar, atât în România, cât și în Canada, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, iar în anul 2010 a obținut titlul de Doctor în Științe Militare. Meritele domniei sale i-au fost recunoscute, în plan național și internațional, prin acordarea de numeroase distincții și medalii, precum Ordinul Național „Steaua României”, în grad de „Cavaler”, Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de „Cavaler”, Crucea Națională „Serviciul Credincios”, Ordinul "Virtutea Maritimă" în gradele de „Comandor” „Cavaler” și „Ofițer”, Medalia „Commendation” din partea Statului American Alabama, Ordinul Național al Legiunii de Onoare Franceze și altele.

Legătura sentimentală a viceamiralului Alexandru Mîrșu cu Forțele Navale Române a fost construită în timp, înainte de a îmbrăca uniforma de ofițer, prin puterea exemplului dat de predecesorii din familia sa, care au servit culorile Pavilionului Tricolor la bordul navelor militare. Bunicul său, Panait Mîrșu, a lucrat în Marina Militară Regală, din anul 1920 până după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost ambarcat pe distrugătoarele „Mărășești” și „Regina Maria” și a luat la parte la bătălia navală din zona Tuzla, din anul 1941, împotriva a două nave militare sovietice, „Moskva” și „Harkov”. Tatăl său, Costică Mîrșu, a fost ofițer de marină în perioada 1953-1986 și a îndeplinit numeroase funcții de execuție și de comandă în Marina Militară, de la comandant de unitate luptă, până la comandant de divizion de nave și șef al pregătirii pentru luptă în Comandamentul Marinei Militare, dintre care menționăm doar funcția de la Divizionul 146 Dragoare de Bază, din perioada 1963-1966, pe care a ocupat-o și fiul său, Alexandru Mîrșu, patru decenii mai târziu, în anul 2004.

În timpul carierei sale, viceamiralul Alexandru Mîrșu a pus un mare accent pe dezvoltarea coeziunii marii familii a Forțelor Navale. Într-un interviu acordat Revistei „Marina Română”, acesta declara că „ (...) echipajul navei este mai mult decât o comunitate de oameni care trăiesc și muncesc într-un spațiu îngust, într-un mediu adesea ostil și solicitant. Echipajul este o familie pentru că, în momentul în care ai dat mola și ai plecat de la cheu, el este familia ta, cu care îți împărtășești și bucuriile și amărăciunile. A fi membru al unui echipaj, indiferent de mărimea navei, înseamnă că ai și obligații și responsabilități și că trebuie să te adaptezi la orice situație.

În același timp, echipajul şi nava sunt într-o simbioză perfectă; nu există echipaj fără navă şi nu există navă fără echipaj. Astăzi, uitându-mă în urmă, dacă aş fi pus din nou în fața alegerii unei opțiuni profesionale, tot pe cea de ofițer de marină militară aș alege-o”.

Evenimente

BackShare: