Menu
Statul Major al Forțelor Navale
30 septembrie 2021
Comunicat nr. 107
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” - 140 de ani de învățământ liceal militar de marină

Pe platoul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” va avea loc luni, 4 octombrie, începând cu ora 08.00, festivitatea de sărbătorire a 140 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. După întâmpinarea persoanei oficiale, intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios, va lua cuvântul comandantul colegiului, comandorul dr.ing. Gabriel-Iulian Tănase, urmat de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, și de reprezentatul Statului Major al Apărării. Totodată, vor fi oferite plachete, însemne heraldice și diplome.

Ziua festivă va continua la sediul colegiului, unde va fi dezvelită placa aniversară 140 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și va fi prezentată Sala de tradiții militare, prilej cu care va fi lansat albumul: „1973-1998 Liceul Militar de Marină”.

Cu acest prilej, vineri, 1 octombrie, în Sala de Tradiții Militare a colegiului este planificat simpozionul „140 de ani de învățământ liceal de marină”, iar invitații vor avea ocazia să participe și la o lansare de carte: Monografia Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.

La activități vor participa  reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților locale, colaboratori, parteneri, elevii și personalul instituţiei.

*****

Acum 14 decenii, la data de 3 octombrie 1881, prin Înaltul Decret nr.2408, se puneau bazele învățământului mediu de marină, prin înființarea Școlii Copiilor de Marină de la Țiglina (Galați) unde, cu pași timizi și cu un număr mic de cadre și cadeți, debuta acest tip de educație primară în domeniul marinăresc. Supusă permanent unor presiuni de ordin politic, economic, social sau din cauza relațiilor internaționale ale vremii, Școala Copiilor de Marină și-a desfășurat activitatea și a pregătit temeinic cadre. Astfel, școala s-a desființat de mai multe ori prin ordine clare, care nu permiteau interpretări sau abateri. A renăscut de fiecare dată, la Galați sau la Constanța, datorită entuziasmului tinerilor atrași de acest domeniu și de mare.

Din anul 1897, Școala Copiilor de Marină s-a transformat în Școala Marinei, funcționând până în anul 1904. În perioada 1920-1928, școala a fost transferată de la Țiglina și a funcționat la Constanța, reprezentând prima treaptă a institutului maritim.

De la 1 octombrie 1928, în baza Decretului nr.2066, Institutul maritim s-a unit cu Școala de mecanici și electricieni, transformându-se în Școala de specialități ale Marinei, în cadrul careia functionau Școala copiilor de marină, Școala elementară, Școala de brevetați și Școala submaiștrilor.

În 1950, la Galați, pe malul bătrânului fluviu se reînființa Școala Tehnică de Marină, transformată ulterior în liceu. Timp de un deceniu, a obținut rezultate remarcabile în întrecerile școlare și marinărești.

Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, reînființat în 1973, continuă activitatea Școlii Copiilor de Marină de la Țiglina, Școlii Copiilor de Marină de la Constanța și Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Galați, instituții militare de profil ale învățământului mediu.

Evenimente

BackShare: