Menu
Statul Major al Forțelor Navale
10 iunie 2022
Comunicat nr. 60
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Securitatea maritimă internațională, în atenția liderilor marinelor militare aliate și partenere

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat, în perioada 7-8 iunie, la ediția a XIII-a a Conferinței anuale organizată de Centrul de Instruire Operațională și Interdicție Maritimă al NATO (NMIOTC), în portul Chania, Insula Creta, Grecia. La conferință au fost prezenți peste 120 de participanți din 24 de națiuni aliate și partenere, organizații internaționale, comunitatea academică și reprezentanți ai industriei de transport și de apărare.

Conferința a oferit oportunitatea liderilor marinelor pentru a discuta pe tema provocărilor identificate în domeniul securității maritime internaționale, pentru întărirea măsurilor de apărare colectivă și pentru adaptarea modalităților comune de acțiune. Tema conferinței din acest an a fost „Combaterea amenințărilor teroriste în domeniul maritim: cât de eficientă este interdicția maritimă pentru întărirea obiectivelor de descurajare și apărare ale Alianței”.

De asemenea, printre subiectele dezbătute, s-au numărat: contribuția comună a marinelor militare la diferite operații maritime, cercetarea și salvarea pe mare, combaterea traficului de arme, droguri și de persoane pe mare. Lucrările conferinței au fost deschise de locțiitorul șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene, viceamiralul Ioannis Drimousis şi de comandantul Centrului de Instruire Operațională de Interdicție Maritimă al NATO, commodore Charalampos Thymis.

Șeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a prezentat tema „Protecția infrastructurii critice maritime și contracararea dispozitivelor explozive improvizate. Contribuții ale Forţelor Navale Române la consolidarea obiectivelor de descurajare și apărare ale Alianței”. În expunerea sa, contraamiralul Mihai Panait a subliniat rolul forțelor navale în protecția infrastructurii critice maritime, importanța forțelor navale în actualul context de securitate din zona extinsă a Mării Negre, experiența dobândită pe plan internațional de către marinarii militari români prin participarea la operațiile de securitate maritimă, precum și viziunea de dezvoltare a Forțelor Navale Române, pe termen scurt, mediu și lung.

Totodată, oficialul român a mulțumit gazdelor pentru sprijinul acordat Forţelor Navale Române prin pregătirea echipajelor navelor românești desfășurată la sediul NMIOTC, înainte de participarea la operațiile NATO şi UE, şi a menționat faptul că Forțele Navale Române au un ofițer încadrat în structura permanentă a Centrului de Instruire Operațională de Interdicție Maritimă al NATO încă de la înființarea acestuia.

În marja participării la conferință, contraamiralul Panait a avut a avut întâlniri bilaterale cu reprezentanții Forţelor Navale Elene, cu viceamiralul britanic Keith Blount, comandantul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM), cu șeful Statului Major al Forţelor Navale ale Bulgariei, contraamiral Kiril Mihaylov, cu locțiitorul inspectorului Marinei Poloneze, contraamiral de flotilă Krzystof Zdonek, cu directorul Operațiunilor militare ale Uniunii Europene, general de brigadă Bart Laurent, cu Directorul Centrului NATO pentru Controlul Armamentelor, Dezarmare și Neproliferarea Armelor de Distrugere în Masă (ACDC), doamna prof.univ.dr. Wendin D. Smith, şi cu conducerea Operației EUNAVFOR IRINI, exercitată de Forțele Navale Italiene, prin contraamiralul de flotilă Stefano Turchetto. Discuțiile au vizat actualele provocări de securitate din spațiul maritim european, situația de securitate de pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Mediterană, precum și contribuția Forțelor Navale Române la asigurarea măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și de apărare pe flancul sudic și estic al Alianței.

Evenimente

BackShare: