Menu

Dr. ION RÎȘNOVEANU
- muzeograf -

   Ion Rîșnoveanu s-a născut la 21 august 1971, în Constanța.
   În anul 1997 este licențiat în istorie la Facultatea de Istorie și Administrație Publică, specializarea Istorie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța unde absolvă cu lucrarea: „Situația Dobrogei între 1916-1920”. În 2001 devine Master în „Politici publice și administrație publică” cu specializare în „Informare și consiliere privind cariera” la Facultatea de Filosofie București, cu teza: „Politicile agricole ale Guvernului României în vederea aderării la Uniunea Europeană”. Tot în 2001 devine și doctorand în Istoria Contemporană a României la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Ciupercă și având ca temă de cercetare: „Viața cotidiană în Dobrogea interbelică”.
   Își începe activitatea în învățământ ca profesor-suplinitor calificat de Istorie în anul școlar 1997-1998 la Școala generală nr. 8 Constanța, în 1999-2001 este numit director-educativ la Școala generală "Sf. Andrei" Mangalia, iar în 2002-2003 predă la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța în calitate de profesor-detașat de istorie.
   În perioada 1998-2005 este profesor-titular de Istorie la Școala generală "Sf. Andrei" Mangalia unde a fost și responsabil cu Aria curriculară "Om și societate", iar în 2000-2005 are și atribuții de consilier în informare și consiliere privind cariera în cadrul aceleiași școli.
   În anul 1999, a fost numit în funcțiile de director educativ și responsabil al Ariei curriculare "Om și societate". În funcția de director educativ, a organizat și coordonat toate activitățile extracurriculare desfășurate în cadrul școlii: parteneriatul Școlilor nr. 2 din județul Constanța, microolimpiada Școlilor nr. 2 din județ, acțiunile științifico-metodice extracurriculare.
   De asemenea, a participat la acțiuni specifice de informare și consiliere privind cariera organizate de I.S.J. Constanța și de Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța în colaborare cu A.J.O.F.M. Constanța.
   Din punct de vedere al activității profesionale, în perioada 2003-2005 a fost organizatorul și moderatorul workshop-ului "Problemele actuale ale tinerilor" desfășurat cu ocazia Zilelor Școlii "Sf. Andrei" Mangalia, iar în 2004 – evaluator al proiectului "Lucrător cu studii medii în administrația de stat" realizat de A.T.I.P. Constanța, în colaborare cu I.T.M. Constanța.
   La 17 iunie 2005, ocupă prin concurs postul de muzeograf la Muzeul Marinei Române, Constanța.
    În ceea ce privește activitatea științifică:
- a participat la sesiunea de comunicări științifice organizată de I.S.J. Constanța cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare cu lucrarea "Steagul Moldovei în timpul domniei lui Ștefan cel Mare";
- a publicat articolul "23 august 1944", în revista "Dilema veche" nr.31/ 13-19 august;
- în 2003 obține gradul didactic II;
- a prezentat lucrarea "Situația Dobrogei după primul război mondial" în cadrul Sesiunii de comunicări științifice organizate cu ocazia Zilelor C.N.M.B. Constanța
- 2001- Sesiunea omagială "Iorghiana" organizată de Societatea de Științe Istorice Constanța, cu lucrarea "Nicolae Iorga-parlamentarul"
- 1998 – Conferința internațională organizată de Facultatea de Istorie Constanța cu tema "1918-1998. 70 de ani de la unirea Basarabiei cu România", cu lucrarea "Relațiile româno-sovietice între 1948-1958".