Comandant al Bazei Logistice Navale „PONTICA”
Comandor ZAHARIA Milu-Constantin
(2022 -)
S-a născut la data de 03 iunie 1973, în oraşul Constanţa, judeţul Constanţa.
A absolvit, în 1991, Liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din Galaţi, iar în anul 1996 Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, Secţia Navigaţie. Prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost de comandant al Vedetei Torpiloare pe Aripă VTAp 56, apoi, a îndeplinit, succesiv, functiile de comandant Serviciu de luptă navigaţie la Dragorul de bază 13, Ofiţer 4 şi specialist radioelectronic în Biroul Operaţii din cadrul Divizionului 50 Corvete, Şef serviciu navigaţie Fregata 111 Mărăşeşti.
În perioada 2008 – 2010, a urmat Programul de studii masterale Conducere Interarme Forţe Navale, în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii.
După absolvire, între anii 2010 si 2016, a ocupat funcţia de şef de stat major al Divizionului 150 Rachete Navale. Ulterior a fost împuternicit şi numit pe funcţia de şef de stat major al Comandamentului Bazei Logistice Navale „PONTICA”.
A fost împuternicit comandant al Divizionului 50 Corvete din cadrul Flotei, începând cu data de 15 decembrie 2017 şi numit pe funcţie în data de 15 martie 2019. De la 1 mai 2021 a fost imputernicit si ulterior numit pe functia de sef de oficiu resurse la Statul Major al Fortelor Navale.
Incepand cu data de 1 septembrie 2022 este detasat si imputernicit la comanda Bazei Logistice Navale „PONTICA”.
Pe parcursul carierei şi-a dezvoltat pregătirea profesională şi a absolvit numeroase cursuri, precum cursul Global Maritime Distress Signal System GMDSS, cursul de stat major pentru grad de căpitan, curs avansat de învățare a limbii engleze, cursul ADL Introduction to NATO, cursul ADL Crisis Management And Euro-Atlantic Security, cursul ADL Resources Management in NATO, cursul ADL Conflict Management Negotiation, cursul ADL European Security and Defence Policy, curs ADL Law of Armed Conflicts.
În perioada 2004-2005, pe parcursul a 52 de săptămâni, a absolvit cursul Joint Command and General Staff Course, din cadrul Colegiul Baltic de Apărare, din Tartu, Estonia, iar între Iulie 2018-Iunie 2019, a parcurs şi absolvit cursul Naval Command Course, din cadrul Naval War College, Newport, U.S.A.
De-a lungul carierei, a participat la nenumărate exerciţii NATO, NATO/PfP şi regionale, precum COOPERATIVE PARTENER, BLACKSEA PARTNERSHIP, COOPERATIVE MAKO, COOPERATIVE MARLIN SEA BREEZE, BREEZE, ASW/LIVEX, BLACKSEAFOR, NIIRIS. De asemenea, a fost reprezentant naţional pentru iniţiativa regională BLACKSEAFOR şi a participat activ la bordul fregatei „MĂRĂŞEŞTI” la misiunea NATO SUMMIT 2004 de la Istanbul, Turcia.
În perioada Noiembrie 2012 – Iunie 2013 a încadrat funcția de șef de stat major al Grupării permanente NATO numărul 2, SNMG2 COS, desfășurându-şi activitatea în tot acest interval de timp, la bordul navei comandant a grupării, ITS San Marco, aparţinând Marinei Militare a Italiei. Între 1 Decembrie 2012 şi 12 Iunie 2013, a condus Operaţia NATO de combatere a pirateriei OCEAN SHIELD în Marea Roșie și Oceanul Indian, cu rezultate pozitive, fără nici o navă capturată de piraţi, fiind apreciat la final cu calificatilul NATO „Outstanding”. A purtat drapelul României în Marea Roșie, Oceanul Indian și Golful Oman, acoperind un număr de 32890 de mile marine în 3800 ore de marș, vizitând porturi din țări precum Emiratele Arabe Unite, Tanzania, Kenya, Seychelles, Madagascar.
I s-a acordat în anul 2008 „Emblema de onoare a Forţelor Navale”, iar în anul 2013 a obţinut premiul I şi titlul de „Omul Anului” în Forţele Navale la secţiunea „IMAGINEA ŞI VIZIBILITATEA ARMATEI ŞI A FORŢELOR NAVALE” şi locul II pe armată la aceeaşi secţiune. În anul 2013 i s-a conferit medalia „Non-Article 5 NATO Medal for service on Operations and Activities approved by North Atlantic Council in relation to Africa” înmânată personal de către Comandantul NATO Maritime Command Northwood de la acea dată, Viceamiral Peter Hudson. I s-au mai acordat emblema „Onoarea Armatei României”, emblema de „Onoare Logisticii” si emblema de „Onoare a Comunicatiilor si Informaticii”. Este veteran din teatrele de operatii.
Este căsătorit cu Mihaela şi are doi băieţi şi o fată.
Vorbeşte fluent limba engleză.