Menu

Comandantul Divizionului 50 Corvete

Comandor
NEGRU Ioan
(2021 -)

S-a născut la data de 12 iunie 1976, în oraşul Medgidia, judeţul Constanţa.

A absolvit, în anul 1995, Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, iar în anul 2000, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, primul din promoţie la secţia navigaţie. Prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost de comandant serviciu de luptă navigaţie, la bordul dragorului de bază 15 din cadrul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, Constanţa, apoi a îndeplinit, succesiv, în cadrul Divizionului 50 Corvete din Mangalia funcţiile de: comandant serviciu de luptă navigaţie la bordul corvetei 263, ofiţer 3 în birou operaţii şi instrucţie din cadrul statului major şi ofiţer secund al corvetei 263. În perioada 2014-2016, a urmat programul de studii masterale, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, Conducere Interarme - Forţe Navale, în domeniul Ştiinţe Militare, fiind clasat pe locul I. După absolvire, până în decembrie 2017, a ocupat funcţia de comandant al corvetei 264 din cadrul Divizionului 50 Corvete. Ulterior a fost numit pe funcţia de locţiitor al comandantului în cadrul aceluiaşi divizion. Este împuternicit pe funcţia de comandant al Divizionului 50 Corvete, începând cu data de 1 mai 2021.

Pe parcursul carierei şi-a dezvoltat pregătirea profesională şi a absolvit numeroase cursuri, precum: cursul intensiv de învăţare a limbii engleze – avansat din cadrul Departamentului de Limbi Străine - Universitatea Naţională de Apărare (2004), „International Division Officer Course” în cadrul Şcolii de Comandă pentru Ofiţeri de Punte (SWOSCOLCOM) din Newport, RI, SUA (2005), cursul de stat major pentru ofiţeri din Forţele Navale (2009), cursul de „Planificare, Programare şi Bugetare a Resurselor de Apărare” (2018) precum şi cursul de „Management al Resurselor de Apărare pentru Personalul de Conducere”(2019), ultimele două din cadrul programului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă al Departamentului Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare (DRESMARA), Braşov.

De-a lungul carierei a participat la nenumărate exerciţii internaţionale NATO/Pfp şi iniţiative regionale, precum: „BLACKSEAFOR”, „COOPERATIVE PARTENER”, “BLACKSEA PARTNERSHIP”, “COOPERATIVE MAKO”, “SEA BREEZE”, “ASW/LIVEX”, “MAVI BALENA”, “DOGU AKDENIZ”, exerciţii desfăşurate atât în Marea Neagră cât şi în Marea Egee sau Marea Mediterană.

În perioada decembrie 2012 – iunie 2013, a primit misiunea de a încadra funcţia ofiţer de stat major în cadrul biroului „Joint Effects Strategic Key Leader Engagement” din cadrul Comandamentului Operaţiei Uniunii Europene „OHQ Atalanta”, din Northwood, Marea Britanie, aducându-şi aportul la susţinerea acțiunilor de combatere a pirateriei desfăşurate de gruparea de forţe navale din zona Cornului Africii, Somalia, şi fiind apreciat la sfârşitul misiunii cu calificativul „Outstanding”. În semn de recunoştinţă a meritelor pentru îndeplinirea cerinţelor funcţiei pe timpul celor 6 luni de misiune i-a fost înmânată, de către comandantul operaţiei, contraamiralul englez Robert Kenneth Tarrant, medalia UE a Departamentului pentru Politica de Apărare şi Securitate Comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Politica de Securitate şi Afaceri Externe, Catherine Ashton.

În anul 2010, comandorului NEGRU Ioan i s-a acordat „Emblema de Onoare a Forţelor Navale”, în semn de recunoştinţă pentru capacitatea deosebită în conducerea structurilor militare, îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor încredinţate şi obţinerea de rezultate deosebite în întreaga activitate profesională. De asemenea, deţine titlul de „veteran din teatrele de operaţii”.

Este căsătorit cu Monica şi are o fată şi un băiat.

Vorbeşte fluent limba engleză.