Menu

Comandantul Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”

Contraamiral de flotilă
Marinică MUSTĂŢEA

S-a născut la data de 31 ianuarie 1967, în Medgidia, judeţul Constanţa.

În anul 1992, a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie, iar în anul 2010, cursurile de masterat al Facultății de Comandă şi Stat Major, specializarea Ştiinţe militare şi informaţii, Conducere interarme, Forţe Navale, în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

În perioada 1992-1993, a fost comandant unitate de luptă observare, transmisiuni şi electronică la vedetele torpiloare 202 şi 203 din cadrul Divizionului 93 Vedete Torpiloare, iar între anii 1993-1999, comandant unitate de luptă observare, transmisiuni şi electronică, la nava de comandament „Constanţa” (281), din cadrul Centrului 39 Scafandri.

În anul 1999, a fost numit ofiţer specialist în Biroul personal, serviciul resurse umane din cadrul Statului Major al Marinei Militare, unde şi-a desfăşurat activitatea până în anul 2000, după care a ocupat funcţia de specialist transmisiuni şi radioelectronică în statul major al Divizionului 306 Nave Şcoală din Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. În perioada 2003-2004, a fost ofiţer secund la submarinul „Delfinul”.

Între anii 2004-2008, a fost primul şef compartiment sisteme de armament la fregata „Regele Ferdinand”, iar în anul 2008, a devenit comandant secund al acesteia. După absolvirea cursurilor de masterat, în anul 2010, a fost repartizat la Centrul de Instruire, Simulare si Evaluare din Statul Major al Forțelor Navale ca şef birou evaluare. La data de 15 noiembrie 2010, a ocupat funcția de şef operaţii şi instrucţie la comandamentul Flotilei 56 Fregate. Începând din data de 15 martie 2013, a fost numit comandantul fregatei „Regele Ferdinand”.

La data de 1 august 2016, a fost împuternicit pe funcţia de locţiitor al comandantului Flotilei 56 Fregate, iar în data de 1 mai 2017, a fost numit pe funcţie.

Începând cu data de 30 noiembrie 2020, este împuternicit pentru a asigura îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de comandant al Flotilei 56 Fregate.

La data de 5 iulie 2021, comandorul Marinică MUSTĂȚEA este numit în funcția de comandant al Flotilei 56 Fregate "Contraamiral Horia MACELLARIU".

La data de 29 noiembrie 2022, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea), prin decret prezidențial.

Perfecționarea profesională a dobândit-o prin absolvirea a numeroase cursuri de carieră. În anul 1997, a urmat cursul postuniversitar de transmisiuni, în anul 1999, cursul intensiv de învăţare a limbii engleze, iar în anul 2001 cursul de stat major pentru informatizarea acţiunilor militare. În anul 2002, a absolvit, în SUA (Yorktown, Virginia), cursul internaţional pentru ofiţeri de marină. În anul 2004, a urmat, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, iar în Marea Britanie cursul pentru ingineri sisteme senzori şi armament, cursul pentru ofiţeri responsabili de explozivi, cursul pentru administratori de sisteme, cursul de leadership şi cursul de vitalitate a navei. În anul 2014, a absolvit cursurile de conducere strategică în domeniul militar, organizate de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi cursul de relaţii publice pentru comandanţi de mari unităţi, organizat de Direcţia Informare și Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

De-a lungul carierei sale, a participat la mai multe misiuni internaţionale. În anul 1994, a făcut parte din echipajul navei-şcoală de suport logistic „Constanţa”, cu care a executat marşul de instrucţie cu escale în porturi din Egipt şi Siria. În anul 2004, a îndeplinit un stagiu de pregătire de nouă luni în Marea Britanie, pentru preluarea fregatei „Regele Ferdinand”. În anul 2007, a participat la exerciţiul „CERTEX”, în Bulgaria, la exerciţiile pentru certificarea NATO a fregatei „Regele Ferdinand”, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group Two) şi, ulterior, la exerciţiul „Noble Midas”, în Marea Mediterană.

În perioada 2005-2007, a participat la Operaţia NATO „Active Endeavour” de combatere a terorismului în bazinul Mării Mediterane. În anul 2011, în cadrul Operaţiei NATO „Unified Protector”, desfășurată în zona Libiei, a participat ca ofiţer cu operatiile în cadrul grupării navale permanente a NATO SNMG1, ambarcat la bordul navei comandant, ITS „ETNA” şi ulterior, ofiţer cu operatiile în comandamentul italian ambarcat la bordul portavionului ITS „GIUSEPPE GARIBALDI”.

În luna septembrie 2014, a făcut parte din gruparea navală permanentă NATO SNMG-2, împreună participând la exerciţiul „Sea Breeze”. În luna iulie 2015, a făcut parte din gruparea navală permanentă NATO SNMG-1 (Standing NATO Maritime Group One), cu care a participat la exerciţiile „Breeze” şi „Sea Shield 15”.

În semn de apreciere a activității profesionale și a rezultatelor obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: în anul 2005, a primit semnul onorific „În serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate, iar în anul 2010 semnul onorific „În serviciul Patriei” pentru 20 ani de activitate. Pentru activitatea naţională şi internaţională desfăşurată a fost recompensat cu distincţia „Omul Anului 2011 în Forţele Navale Române”, secţiunea „Imaginea şi vizibilitatea Armatei”, precum şi locul al treilea la aceeaşi secţiune, în cadrul aceluiași concurs organizat de Statului Major General. Ca urmare a participării la misiunile internaţionale, i-au fost acordate medalia „Articolul 5 NATO” (2005, 2007) şi insigna „Participant la misiuni în străinătate” (2011). În anul 2011, a fost decorat cu emblema „În serviciul Armatei României” clasa a II-a, iar în 2014, a primit „Emblema de Onoare a Statului Major General” în semn de apreciere a profesionalismului manifestat.

Vorbeşte limba engleză și limba franceză.