Menu

Director al Statului Major al Forțelor Navale

Comandor Valentin PUFULESCU

Comandorul Valentin PUFULESCU s-a născut la data de 20 ianuarie 1963, în localitatea Limanu, județul Constanța.

Și-a început cariera în Forțele Navale în luna august 1977, odată cu intrarea la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. A absolvit Institutul Militar de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în anul 1985, prima funcție îndeplinită fiind cea de comandant Unitate de lupta Observare, transmisiuni şi radiolocație, la bordul unei vedete purtătoare de rachete (VPR-198) din brigada de vedete de la Mangalia.
În perioada 1988-1991, a lucrat ca ofițer specialist în Secția Rachete navale din Mangalia, înainte de a fi selecționat în echipajul care a adus în țară nava purtătoare de rachete „Pescărușul” (NPR-189), nou intrată în compunerea Forțelor Navale Române la începutul anilor 1990. A îndeplinit diferite funcții în cadrul Divizionului Nave purtătoare de rachete până în anul 2000, când a fost numit ofițer de legătură pentru Forțele Navale în cadrul Biroului American de Cooperare în Domeniul Apărării (ODC) la București.
În luna februarie 2001, a fost numit la Secția relații internaționale din Statul Major al Forțelor Navale. Mai târziu, ofițerul a devenit șeful acestei structuri, pentru ca în luna octombrie 2005 să fie avansat la gradul de comandor, fiind primul ofițer din promoția 1985 care a fost promovat în acest grad.
În perioada noiembrie 2007 – noiembrie 2010, a fost încadrat pe funcția de șef Secție Cooperare militară la Comandamentul Aliat Întrunit - JFC Naples. După întoarcerea de la post, a îndeplinit funcția de șef Secție Personal în străinătate din cadrul Direcției personal şi mobilizare/J1 a Statului Major General. În anul 2014, a fost numit Locțiitor pentru Resurse umane al șefului de Stat Major (ACOS N1) la Comandamentul Naval Aliat (MARCOM), de la Northwood, Marea Britanie, pentru un mandat de patru ani, până în iunie 2018, când a fost numit director al Statului Major al Forțelor Navale.

De-a lungul carierei sale, a participat la numeroase exerciții navale NATO și la exerciții înscrise în sfera „Parteneriatului pentru Pace” (PfP), precum Exercițiul „Strong Resolve 98”, în cadrul căruia a fost marcată prima participare a Forțelor Navale Române la exercițiu NATO în estul Oceanului Atlantic. În anul 2002, comandorul Pufulescu a fost desemnat ofițerul principal de proiect pentru exercițiul NATO/PfP „Cooperative Partner 02”, cel mai mare exercițiu de acest gen organizat în România până la acea dată.

Instruirea în domeniul militar şi naval a comandorului Pufulescu este marcată de absolvirea mai multor cursuri şi colegii, din care menționăm: Cursul de ofițeri de punte (Surface Warfare Officer School) la San Diego, California, Statele Unite (1997), Colegiul Naval de Stat Major (Naval Staff College – Clasa 54), de la Newport, Rhode Island, S.U.A. (1999); Colegiul Naval de Comandă (Naval Command College; 2003). De asemenea, a desfășurat două stagii de pregătire/ Internship, primul în cadrul Misiunii României la NATO, în luna ianuarie 2001, iar al doilea la Comandamentul Maritim Aliat de la Napoli (CC MAR Naples), în perioada noiembrie 2003-martie 2004. În anul 2011, a absolvit cursurile de masterat în Domeniul Afaceri Europene, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București.

În semn de apreciere, pentru rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele însemne şi medalii: Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO Non-Article V pentru Afganistan şi Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru XV, XX şi XXV de ani de activitate.

Este căsătorit cu Viorica şi are o fiică, Irina-Amalia, diplomat în cadrul Ambasadei României la Londra.

Vorbește fluent limba engleză si este cunoscător al limbilor italiană şi franceză.