Menu

Directorul Statului Major al Forțelor Navale

Comandor
Hristea BUTNARU


Comandorul Hristea BUTNARU s-a născut la data de 7 iunie 1969, în comuna Tomești, județul Iași.

În anul 1992, a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, specialitatea ingineri artilerie și rachete navale, și a fost numit comandant unitate de luptă artilerie și arme sub apă, la Divizionul 50 Vânătoare de Submarine.

În anul 1993, a fost înaintat în gradul de căpitan și numit în funcția de ofițer cu evidența resurselor umane, la Baza 330 Logistică.

În perioada 1993 – 2000, a activat ca ofițer de stat major, specialist în resurse umane, la diverse unități și mari unități de nave.
După absolvirea Cursului de Stat Major (9 luni, 1999-2000), a fost numit ofițer de stat major în Secția Personal a Statului Major a Fortelor Navale.

În anul 2003, a fost înaintat în gradul de locotenent comandor și numit ofițer de stat major în Biroul CIMIC al Comandamentului Operațional Naval.

Între anii 2004 si 2006, a activat ca ofițer de stat major și șef al Biroului Relații Internaționale și legături cu NATO din Comandamentul Operațional Naval.

În baza experienței anterioare, în mai 2006, comandorul Butnaru a fost împuternicit ca șef al Biroului Capacitate Operațională a Forțelor și Integrare în NATO, iar din iulie 2007, a fost numit șef al Biroului Operații Speciale, ambele funcții fiind în cadrul Componentei Operationale Navale.
În perioada septembrie 2007 -iunie 2008, a urmat cursurile Institutului de Stat Major Interforțe din Roma, Italia. La absolvirea cursului a fost înaintat în gradul de căpitan-comandor și a fost numit, într-un domeniu nou înființat, ca șef al Biroului Operații Informaționale, Psihologice și CIMIC, la Componenta Operațională Navală

În perioada 2010-2013, comandorul Butnaru și-a completat experiența profesională, în cadrul Comandamentului Aliat Intrunit din Napoli (JFCNP), ca ofițer specialist în Secția Operțtii Psihologice și Influențare. Pe perioada mandatului international a fost detasat (aprilie- octombrie 2011) ca ofițer de stat major și, ulterior, ca Șef al Secției Operații Psihologice, din Comandamentul Operatiei NATO ”Unified Protector (CJTF OUP)” (operație de luptă, Non-art 5, pentru instituirea unui embargou naval și a unei zone de interdicție aeriană contra Libiei). Participarea la operație i-a conferit comandorului Butnaru, ulterior, titlul de „Veteran în teatrul de operații”.

În 2013, a revenit la Componenta Operatională Navală, ca șef al Biroului Operații Informaționale, Psihologice și CIMIC, ulterior fiind promovat șef de birou și șef al Secției Sprijin Operații.

În anul 2016, la scurt timp după înaintarea în grad, comandorul Butnaru a fost promovat Șef al Serviciului Secretariat din Statul Major al Forțelor Navale, iar în septembrie 2018, a revenit în structurile NATO, ca Locțiitor pentru Resurse Umane (ACOS N1) al Șefului de Stat Major al Comandamentului Maritim Aliat din Northwood/UK.

Pe parcursul carierei, și-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind cursul CIMIC de nivel tactic, Centrul PfP Ankara, Turcia – 2003, operații în sprijinul păcii, Pearson Peacekeeping Centre, Nova Scotia, Canada 2004, master în Studii Internaționale Strategico Militare, Italia – 2008, cursuri de specialiști în domeniul operațiilor psihologice, și a operațiilor informaționale la Școala NATO Oberammergau (NSO), Germania, 2011, respectiv 2012, participarea la Operația KFOR (Kosovo), în calitate de ofițer îndrumător din partea JFCNP, în perioada 2011-2013 (2 luni), cursul de Politici NATO pentru Ofițerii Superiori, NSO, Germania, 2019, cursul de Management Integrat al Resurselor, NSO, Germania, 2020 și a ocupat funcția de Locțiitor al Comandantului Componentei Maritime în cadrul Operației NATO NOBLE SHIELD - Aprilie 2022.

La data de 1 iulie 2022, a fost numit în funcția de Director al Statului Major al Forțelor Navale.

De-a lungul carierei, în semn de apreciere pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Medalia NATO pentru Operația Unified Protector, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Medalia NATO MSM (Meritorious Service Medal).

Vorbește fluent limba engleză și limba italiană.