Menu

Locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Navale

Comandor
Marian IOAN

Comandorul Marian Ioan s-a născut la data de 6 mai 1972, în municipiul Roşiori de Vede, județul Teleorman.

A absolvit Liceul Industrial nr. 2 Mangalia, iar în perioada 1990-1995, a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie. După absolvire, a fost repartizat pe funcţia de comandant de navă la vedeta torpiloare 65, iar ulterior, a fost numit comandant serviciu de luptă navigaţie la Nava Purtătoare de Rachete 190 „Lăstunul”.

Perfecţionarea profesională a debutat prin participarea la cursul avansat pentru comandanţii de nave, în anul 2000, după care a ocupat funcţiile de ofiţer secund la Vedeta Purtătoare de Rachete 194 şi de ofiţer responsabil cu operaţiile şi pregătirea de luptă la Divizionul de Nave Purtătoare de Rachete.

În anul 2004, a absolvit cursul de stat major la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, iar experienţa profesională acumulată a constituit elementul definitoriu în selecţionarea sa pentru încadrarea funcţiei de ofiţer responsabil cu navigaţia în primul echipaj al fregatei „Regina Maria”, participând alături de echipajul navei la cursurile de pregătire a personalului fregatelor tip 22, desfăşurate în Marea Britanie, în anul 2005.

În anul 2007, a obţinut diploma de master în „Management şi marketing în transporturi, porturi, zone libere şi burse”, și în același an a preluat comanda Navei Purtătoare de Rachete 188 „Zborul”.

În anul 2008 a absolvit „Colegiul de stat major – forţe navale” organizat de Colegiul de război al marinei SUA, în urma căruia a fost promovat comandant secund la fregata „Regele Ferdinand”, funcţie pe care a îndeplinit-o până la data de 1 august 2016, când a fost împuternicit apoi numit comandant al fregatei „Regele Ferdinand".

În anul 2011, a absolvit cursul postuniversitar de conducere „Managementul resurselor pentru apărare pentru personalul de conducere” și anul 2019 a absolvit programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională „Conducere strategică”.

În perioada 2020-2021, a îndeplinit atribuțiile funcției de locțiitor al șefului de stat major pentru instrucție la Comandamentul Flotei.

În luna august 2021 a fost împuternicit apoi numit în funcția de șef de stat major al Comandamentului Flotei.

Începând cu data de 21.12.2023, îndeplinește atribuțiile funcției de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Navale.

În perioada 2009-2012, comandorul Marian IOAN a organizat şi condus cursul pentru ofiţeri responsabili cu navigaţia, în cadrul Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, iar în perioada 2011-2016, a fost instructor asociat pentru cursul de bază, cursul avansat şi cursul de stat major, contribuind la dezvoltarea profesională a tinerilor ofiţeri.

În anul 2023 a fost șeful echipei de verificare a criteriilor tehnice de acceptare și luare în primire a primului vânător de mine achiziționat din Marea Britanie.

A participat la exerciţiile internaţionale NATO/PfP „Cooperative Partner” în anul 1997 şi „Cooperative Jaguar” în anul 2003. În cadrul operaţiilor NATO a participat la Operaţia „Active Endeavour” pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană, în anii 2006 şi 2010, la Operaţia „Unified Protector” pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de către militarii Forțelor Navale după cel De-al Doilea Război Mondial, în anul 2011, la Operaţia „Sea Guardian” pentru securitate maritimă în Marea Mediterană, în anii 2017, 2018 și 2019 și la 7 misiuni în cadrul grupării SNMG2.

Sub comandă UE, a participat la Operaţia „Atalanta” pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden și Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare românești executată în Emisfera Sudică, în anul 2012.

În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată a primit următoarele decoraţii şi titluri de onoare: Medalia NATO „Articolul 5”, Emblema de merit „În serviciul Armatei României” clasa a III-a, Emblema de onoare a Forțelor Navale, Insigna „Participant la misiuni în străinătate”, Titlul de „Veteran din teatrele de operații”.

Pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul activităţilor în comun cu nave NATO a primit premiul „Ofiţerul anului 2016”, din partea Clubului Amiralilor.

Vorbeşte fluent limba engleză.