Menu
Statul Major al Forțelor Navale
21 aprilie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Jᴜrnal de bord – Ziua 3 la Nava-Şcoală ”Mircea”

21 aprilie 2021 – Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă

În sfârșit ploaia ne-a dat pace și vremea ne-a îngăduit încă o zi reușită de antrenament pentru lucrul în arboradă. Dis-de-dimineață ne-au trezit razele aurii ale soarelui, filtrate doar de norii cu o tentă de culoare piersicie. În briza care învăluie Portul Militar încă se resimte apăsarea rece a zilei de ieri, însă de la orizont, din mare, se ridică promisiunea luminoasă a unei zile bune.

După ceremonialul zilnic de ridicare a pavilionului și a geacului, puntea centru a navei-școală „Mircea” se transformă într-un furnicar. Pe un cadran bleumarin sar în ochi dungi portocaliu și verde fosforescent. Sunt elevii militari îmbrăcați în ținuta de instrucție, accesorizată astăzi cu hamurile de protecție. Urcăm în arboradă!

Comandantul grupului manevră vele far prova, locotenentul Ștefan Scutelnicu, îl are ajutor astăzi pe maistrul militar clasa a IV-a Radu Macovei – maistru specialist manevra velelor. Acesta din urmă este absolvent al promoției 2014 a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, la specialitatea Radiolocație navală. Este scafandru aeropurtat, cu o experiență de peste cinci ani în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale. Din start lasă impresia că este genul de om care odată ce o pus ochii pe țintă, este aproape imposibil să nu nimereasă. Confirmarea acestei aparențe a venit imediat cum am aflat modul aproape spartan în care și-a structurat pașii pentru a ajunge luptător în forțele de elită ale Armatei României.

În prezent, spune că a fost nevoit să renunțe la scufundări pentru o perioadă și și-a mutat activitatea la Brigada de Radioelectronică și Observare. La nava-școală „Mircea” este detașat de opt luni, iar decizia de a se alătura acestui echipaj a luat-o și condus fiind de nostalgia marșului de instrucție la care a participat, în anul 2013, ca elev militar. Pe bună dreptate, am spune noi. Marșul de instrucție din 2013, din Grecia, a purtat pașii marinarilor militari pe cărările sfinte ale Muntelui Athos. Un loc cu o încărcătură spirituală unică – după cum îl descrie și m.m. IV Macovei, care mai spune că s-a întors din acel marș de instrucție cu o resursă importantă de energie pozitivă, care se reactivează instantaneu la rememorarea acelor plăcute amintiri.

Sus, în arboradă, elevii militari i-au putut remarca din plin precizia și ușurința în mobilitate, caracteristici pe care le-a deprins pe vremea când executa misiuni de supraviețuire în munții Bucegi. Lejeritatea și firescul din mișcările sale se simt și în modul în care comunică. Are parcă un talent înnăscut de a-i face pe oameni să se simtă confortabil și în siguranță lângă el, lucru pe care l-a simțit astăzi și fiecare serie de elevi care a urcat în ardoradă pentru trecerea prin gabie, sub îndrumarea sa.

„Trebuie să recunosc, este mai ușor ca maistru militar decât ca elev”, remarcă m.m. IV Macovei care se declară încântat să aibă ocazia de a-i învăța pe viitorii săi colegi bazele marinăriei. Despre planurile sale de viitor, dacă nu va reveni prea curând la scafandrerie, m.m. IV Radu Macovei și-ar dori să facă parte, în continuare, din echipajul NS „Mircea” și speră să se ridice la înălțimea așteptărilor pe care comandantul navei și colegii săi le au de la el. Cât despre viitorii maiștri militari aflați acum în pregătire, afirmă că își dorește să le ofere o experiență cel puțin la fel de frumoasă ca cea pe care el a experimentat-o la vârsta lor, pe aceeași punte.

Așezăm aici semnul de carte, până mâine, când după noi activități care ne vor solicita din plin energia și ne vor ascuți simțurile, vom nota totul într-o nouă filă de jurnal.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...