Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 aprilie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Jᴜrnal de bord – Ziua 4 la Nava-Şcoală ”Mircea”

22 aprilie 2021 – Curaj la înălţimea aşteptărilor

La bordul navei-școală „Mircea” nicio zi nu seamănă cu alta, totul spre bucuria și încântarea elevilor militari. Este joi. A patra zi de instrucție la cheu. Încă două zile până pornim în marșul de cinci zile pe itinerarul Constanța - Mangalia – Sulina și retur.

Conștiinciozitatea și perseverența elevilor militari sunt recunoscute deja de instructori, așa că ziua debutează oarecum în forță. Înainte de executarea manevrei de plecare de la cheu, de sâmbătă, mai sunt de învergat vele. La puntea centru a fost adusă vela gabier, care va fi învergată, așa cum îi sugerează și numele, pe verga gabier a arborelui trinchet. Cei care se ocupă de pregătirea velei pe punte sunt maistrul militar principal Ionuț Comună, maistrul militar clasa a II-a Cristian Gâzea, maiștrii militari clasa a V-a Marian Bosoi și Iulian Evsei. Activitatea are, firește, și scop didactic pentru o mână de elevi militari, care le dau profesioniștilor câte o mână de ajutor pentru legarea sacheților de învergare.

Trei elevi militari sunt și mai norocoși. S-au remarcat la antrenamentele de urcare în arboradă printr-o însuflețită tenacitate, iar acum este timpul să-și capete prima răsplată. Elevii fruntași Eduard Blaj, Cătălin Ciutacu și Mădălin Mocanu au fost, așadar, primii dintre colegii lor, care, sub îndrumarea comandantului grupului de manevră a velelor, Lt. Scutelnicu, au exersat trecerea de pe sarturi pe țapapie.

În paralel, în prova, la arborele trinchet, restul elevilor militari, împărțiți pe grupe, exersează urcarea în arboradă cu trecere prin gabie. Sunt ajutați de maistrul militar clasa a III-a Remus Rogoz și de comandantul lor de companie, căpitan Marius Nazare, care astăzi are și el parte de o premieră: prima urcare în arborada navei-școală „Mircea”. De la baza catargului, de pe teugă, Lt. Scutelnicu analizează în detaliu performanța fiecărui elev și notează lucruri într-o agendă.

Obișnuitei urcări în arboradă de astăzi i se mai adaugă un element: trecerea de pe sarturi pe țapapie. În mod neașteptat, elevii militari primesc provocarea cu un entuziasm aparte remarcabil prin lipsa timidății ori a oricărui tip de ezitare la efectuarea primului pas pe suprafața extrem de îngustă, pe care își vor desfășura activitatea de la înălțime.

Elev fruntaș Bianca Barangă coboară din arboradă cu zâmbetul la vedere, înainte de a-și potrivi din nou masca pe figură, conform regulilor sanitare de pe punțile navei. Spune că n-a avut nicio clipă emoții, acolo, sus și că activitatea a fost chiar frumoasă. După ce am tras cu ochiul în agenda Lt. Scutelnicu, am aflat că elev fruntaș Barangă a fost repartizată să facă parte din armamentul contragabierului de la arborele centru. Cu o ușoară urmă de dezămăgire în glas, Bianca spune că și-ar fi dorit să ajungă chiar mai sus. Timpul încă nu s-a scurs de tot, iar aptitudinile elevilor militari care constituie armamentul vergilor sunt încă în formare. Succes, Bianca!

Un alt temerar care cu greu a mai putut fi dat jos de pe țapii a fost elevul fruntaș Cătălin Ciutacu. După ce a ajutat în arboradă la învergarea velei mari și a gabierului, la coborâre pare că trupul său este încărcat de adrenalina curajului. Pe chip i se citește și satisfacția de a fi depășit o limită a fizicului pe care nu știa că o are. Instructorul militar l-a răsplătit cu poziția de verfafor la gabier, un loc rezervat în fiecare promoție celor mai curajoși dintre tinerii lupi de mare.

Cu pozițiile stabilite pe cele șase vergi ale arborilor centru și trinchet, mâine elevii militari vor fi desfășurați pe vergi pentru primul lor antrenament complet.

Ziua de instrucție de joi s-a încheiat pentru elevii militari cu un alt moment mult așteptat: repartizarea hamacelor. După ce i-a privit aproape părintește cum se întrec, fără prea mult succes, în măiestria împletirii saulei, maistrul militar clasa a III-a Silviu Chiochișan le-a oferit o soluție care îi va scuti de incidente hilare în nopțile cu mare agitată, în cazarma 3: „Prima dată executăm jumătate de nod simplu, după care asigurăm cu un nod de fungă. Dar înainte să executăm aceste noduri, venim cu saula pe partea de deasupra barei metalice, executăm această operațiune de două ori, în bordul tribord, după care venim pe deasupra saulei și ne ducem în bordul babord. Executăm operațiunea tot de două ori, după care facem jumătate de nod simplu și asigurăm cu o fungă”. O altă variantă, mai des folosită de cadeții de la bordul navei-școală „Mircea” este și nodul foarfecă. Însă despre noduri marinărești și utilizarea lor vorbim într-o filă viitoare.

 

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...