Menu
Statul Major al Forțelor Navale
20 iulie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exercițiu complex cu elicopterul Puma Naval și scafandrii de luptă

Ca parte a grupării SNMG-2, fregata „Regina Maria” contribuie la creșterea nivelului de interoperabilitate al NATO în sud-vestul Mării Negre, la Exercițiul multinațional „Breeze 21”. Serialele exercițiului organizat de Forțele Navale ale Bulgariei sunt îmbinate cu antrenamentele specifice de la bordul navei. Astfel, într-un scenariu complex, au fost puse în practică procedurile de acțiune a scafandrilor de luptă în situația inserției rapide din elicopter (Puma Fast-Ropping), precum și cele de acțiune a echipajului fregatei în cadrul exercițiului de prăbușire a elicopterului pe punte (Crash On Deck).

Echipa de scafandri de luptă, ambarcată pe F-222, a fost informată că la bordul unei alte nave comanda a fost preluată de un grup de persoane ostile. Așadar, s-a dat semnalul de alarmă pentru scafandri și personalul serviciului de luptă aviație. În cel mai scurt timp, totul a fost pus la punct, s-a dehangarat elicopterul și s-a pregătește de zbor, iar scafandrii de luptă s-au echipat pentru intervenție. Odată cu primii zori ai dimineții, pe puntea heliport a fregatei „Regina Maria”, palele elicopterului IAR 330 Puma Naval taie razele de soare, în rotația elicei gata de a ridica în aer impozantul aparat de zbor de șapte tone. Rând pe rând, scafandrii au urcat la bordul aeronavei care a decolat rapid pentru a interveni conform scenariului exercițiului. După câteva survoluri de cercetare, elicopterul a ajuns deasupra fregatei care are a primit rolul navei suspecte.

Suflul elicei deasupra apei au preschimbat stropii de apă într-un frumos curcubeu, ce au consimțit inserția rapidă a scafandrilor de luptă pe coardă. Aceștia au alunecat până pe punte cu precizia și siguranța date de antrenamentele repetate din cadrul misiunilor pe mare și uscat.

Cercetarea navei se realizează minuțios, fiecare punte a fost luată în vizorul specialiștilor conform procedurilor NATO de inserție de la bordul elicopterului într-o zonă ostilă. După neutralizarea suspecților și eliberarea ostaticilor, echipa de scafandri de luptă a raportat „Misiune îndeplinită!”.

Pentru exersarea modului de acțiune a grupei permanentă de intervenție pe mare, a urmat în cadrul scenariului fictiv prăbușirea elicopterului pe punte. Anunțul aeronavei ce simula o avarie la unul dintre motoare a declanșat semnalul de exercițiu, transmis prin instalația de amplificare a navei. Echipajul fregatei „Regina Maria” s-a mobilizat pentru evacuarea compartimentelor aflate sub puntea avariată, personalul nominalizat la barca de salvare s-a prezentat la post împreună cu înotătorul de serviciu, iar nava a ridicat starea de pregătire pentru luptă la nivelul de alertă.

„Prăbușire pe punte! Prăbușire pe punte!”, a fost anunțul care a comunicat momentul impactului aeronavei cu puntea fregatei. Echipa de vitalitate a acționat conform baremelor standard ale Alianței, echipându-se fără întârziere în combinezoanele de protecție și întinzând furtunele de apă pentru izolarea incendiului. Echipa medicală a fost de asemenea pregătită pentru preluarea rapidă, transportul în siguranță și tratarea răniților din elicopter în încăperea cea mai spațioasă de pe navă. Careul plin de echipamente medicale, de răniți întinși pe tărgi și de personal sanitar a fost transformat într-un centru de primire a urgențelor.

Avaria elicopterului a fost izolată, incendiul lichidat, iar răniții au primit primul ajutor, întreaga acțiune fiind abordată ca un caz real, iar rezultatul exercițiului demonstrând încă o dată o bună pregătire profesională și o temeinică foarte bună de stăpânire a procedurilor de acțiune NATO specifice pentru aceste situații speciale.

 

Corespondență transmisă de lt. cdor.  Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”

BackShare:   

Loading data ...