Menu
Statul Major al Forțelor Navale
6 octombrie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exercițiu de antrenament în teren cu acțiuni tactice fluviale combinate în Delta DUNĂRII

Peste 250 de militari din Flotila Fluvială au participat, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, la un exercițiu demonstrativ al forțelor fluviale, desfășurat pe Brațul Sfântu Gheorghe, la kilometrul 89-90, în raionul localității Mahmudia. Exercițiul a fost planificat, organizat și condus de Statul Major al Forțelor Navale, prin Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.

La exerciţiu au participat o companie din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, două vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, un remorcher fluvial, o șalupă fluvială de remorcaj salvare ale Divizionul 131 Nave de Sprijin Logistic şi un elicopter Puma Naval.

Bazat pe un scenariu fictiv, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislația națională în domeniul apărării și securității, exercițiul naval cu trupe în teren a avut ca obiectiv ridicarea nivelului de instruire a echipajelor navelor pentru executarea întrunită a unei secvențe a operației de apărare pe teritoriul României, în context multinațional și de tip joint.

Navele Flotilei Fluviale, cu sprijinul unei șalupe aparținând Direcției Hidrografice Maritime, specializată în cercetare hidrografică a fluviului și apelor interioare, au executat misiuni de patrulare, supraveghere (patrol and surveillance) și acțiuni de luptă pe Fluviul Dunărea. Elementul-cheie al exercițiului l-a constituit acțiunea comună, combinată, sincronizată și coerentă, bazată pe coeziunea și experiența echipei.

Conform scenariului tactic planificat, acțiunile Detașamentului de Infanterie Marină al Grupului Tactic Fluvial au urmărit securizarea și apărarea unui port fluvial împotriva forțelor aeropurtate și a grupurilor de cercetare-diversiune ale inamicului sprijinite de forțe paramilitare locale.

Obiectivele de instrucție ale exercițiului au vizat antrenarea elementului de comandă și stat major în planificarea și conducerea acțiunilor tactice fluviale, perfecționarea deprinderilor colective ale subunităților de infanterie marină în executarea acțiunilor tactice fluviale ca desant amfibiu, perfecționarea deprinderilor colective ale unităților de nave în coordonarea focului artileriei fluviale și asigurarea sprijinului logistic fluvial.

Activitățile desfășurate au inclus planificarea și pregătirea acțiunilor tactice, cu dislocarea forțelor în teren, deopotrivă terestră și fluvială, cercetarea și supravegherea raionului fluvial, siguranța și apărarea unui port fluvial, acțiuni tactice de asalt fluvial pentru neutralizarea desantului aerian tactic parașutat al inamicului inamic, finalizate cu redislocarea într-un alt raion de coastă. La rândul lor, cercetașii infanteriei marine, în rolul inamicului, au pus la încercare vigilența pușcașilor marini, prin ingeniozitatea acțiunilor și situațiilor neconvenționale create.

Trageri ale artileriei fluviale și ale armamentului de infanterie cu muniții de manevră grenade fumigene, ambarcațiuni și nave fluviale de toate tipurile, elicoptere, evacuare medicală aeriană, parașutări - așa a arătat scenariul în care protagoniștii au fost pușcașii marini, marinarii fluviali, parașutiștii, scafandrii de luptă și piloții marinari, acționând ca o singură echipă pentru îndeplinirea cu succes a misiunii, în condiții depline de siguranță.

Tot în cadrul acestui exercițiu, pușcașii marini au participat la un prim modul de instruire tip „Combat Life Saver”, care a inclus tehnici de prim ajutor / autoajutor medical în câmpul tactic, asistență și evacuare medicală sub focul inamicului, protecția sanitară, proceduri de acțiune specifice urgențelor medicale, în diferite situații specifice câmpului tactic. Chiar dacă exercițiul s-a desfășurat în condițiile răcirii accentuate a vremii, acesta a reprezentat și un bun test de anduranță al pușcașilor marini, în condiții de vreme nefavorabilă și mediu specific deltei.

În misiunile de protecție a căilor de comunicații fluviale și sprijinul pentru asigurarea mobilității (forțare și trecere fluviu) care au urmărit desfășurarea acțiunilor specifice pentru realizarea securității fluviale, forțele fluviale au fost sprijinite de grupe de scafandri din cadrul Centrului 39 Scafandri și de un elicopter IAR-330 Puma Naval.

BackShare:   

Loading data ...