Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 martie 2022
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Pe urmele zeilor olimpieni, prin arhipelagul grecesc

27 martie 2022,
Arhipelagul Cicladelor inferioare, travers de Insula Donousa

A fost un sfârșit de săptămână dinamic și plin de experiențe și senzații noi pentru elevii militari aflați la bordul navei-școală „Mircea”, în primul marș de instrucție internațional din anul acesta. Încă de la plecarea din portul militar Constanța, vremea a ținut cu noi și ne-a oferit o mare neobișnuit de liniștită pentru această perioadă a anului. Grație vremii frumoase, elevii militari s-au putut bucura pe deplin de tranzitarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Dacă pentru unii elevi trecerea prin strâmtoarea care desparte Europa de Asia și care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Marmara a fost o premieră mult așteptată, pentru alții a însemnat rememorarea unor amintiri. Este și cazul fruntașului Cristina Sanda. Tânăra a activat până în toamna anului trecut ca soldat/gradat profesionist la bordul fregatei „Regina Maria” și se află acum la cea de-a șasea ieșire pe mare și a doua tranzitare a Strâmtorii Istanbul. „Am mai trecut prin Bosfor o dată, dar se întâmpla cândva în luna octombrie, afară ploua și n-am ieșit pe punte să admirăm ceea se numește «spectacolul Bosforului». Mă bucur că am avut din nou ocazia să revăd strâmtoarea, de data aceasta cu nava-școală «Mircea», pe o vreme superbă, care pune în valoare peisajul deosebit oferit de orașul Istanbul”, ne mărturisește eleva.

Așteptată cu mult interes a fost și intrarea în strâmtoarea Dardanele, unde am avut ocazia să trecem cu nava pe sub nou-inauguratul pod „Canakkale 1915”, considerat la ora actuală cel mai lung pod suspendat din lume. Construcția, inaugurată pe 18 martie, are o lungime de 4,6 km și o distanță de 2 km între cei doi piloni și traversează strâmtoarea care face legătura maritimă între Marea Marmara și Marea Egee. După cum era firesc, elevii militari au fost impresionați de cea mai nouă construcție-simbol a Turciei.

Chiar dacă Zeul Neptun ne-a ocrotit drumul pe largile întinderi albastre, nu toți cadeții de la bord au fost scutiți de răul de mare. Zeci de generații de ofițeri și maiștri militari de marină au primit botezul marinăresc la bordul bricului „Mircea”. Totuși, ne putem gândi că însuși marșul de instrucție cu velierul învăluit de legendă reprezintă taina inițierii pentru tinerii lupi de mare. În cazarma 3, mulți studenți și elevi militari au cumpănit la vederea semnului controversei plasat între vocația simțită pe punte și realitatea dramatică de la trombă. Însă, după cum a explicat și medicul Eduard Moise întregului echipaj în cadrul unei instruiri făcute la puntea centru, răul de mare nu este o boală și poate fi ținut în frâu. Un mic secret pe care îl învață cadeții este că dinamismul activităților desfășurate pe punțile exterioare ale navei este, de multe ori, antidotul ideal pentru a ameliora măcar simptomele răului de mare accentuat.

Cu puțin înainte de a pleca în primul marș de instrucție de anul acesta, nava-școală „Mircea” a ieșit din șantierul naval Constanța, acolo unde, timp de șase luni, a fost supusă unor ample lucrări de modernizare a arboradei. Ca atare, în acest marș, „Mircea” este din nou asemeni unui bijutier care dispune de cele mai fine ustensile pentru a șlefui caractere și profiluri profesionale ale viitoarelor cadre militare de marină.

Pe durata tranzitării celor două strâmtori turcești, sub îndrumarea atentă a instructorilor de la bord, elevii militari au fost repartizați pe roluri la manevrele de pe punte și au exersat rolurile la brațarea vergilor. Activitatea a fost condusă cu multă răbdare și pricepere de către maistrul militar clasa a II-a Marius Gabriel Tomița, aflat pentru a opta oară la bordul N.Ș. „Mircea” în rolul de instructor. Brațarea vergilor este una dintre cele mai dinamice și de impact activități de care au parte cadeții care fac practică la bordul bricului „Mircea”. Dincolo de rolul pur tehnic al acestui exercițiu, care implică deosebit de mult efort fizic, activitatea constituie și un reper pentru consolidarea echipelor. Este uimitor de privit cum câțiva metri de parâmă aflată sub o tensiune destul de puternică pot deveni liantul unui efort perfect sincronizat sau cum pot alinia disciplina cu solidaritatea. Pe măsură ce efortul curge, curg și râurile de sudoare, însă iese la suprafață cea mai pură esență a spiritului de echipă.

După trei zile petrecute în marș cu nava-școală, elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale încep să aibă certitudinea că aceasta va fi una dintre cele mai importante aventuri ale vieții lor de până acum. De la dormitul în hamac, activitate care le-a cam pus cadeților ingeniozitatea la lucru, la exercițiile de vitalitate specifice și esențiale la bordul oricărei navei militare și până la serviciile de cart, totul pare să îi fascineze peste măsură pe elevii militari.

Mare parte din timpul în care vaporul se află în marș, semnalul de telefonie mobilă este nul. Ce fac atunci elevii de la bord în orele libere? Ei bine, exersează de zor nodurile marinărești care le-au fost predate de către maiștrii militarii Marius Gabriel Tomița, Silviu Chiochișan și Cristian Calanchiaschi.

Finalul primei săptămâni pe mare ne-a găsit plutind în derivă în apropiere de insulele Donousa și Amorgos, două dintre formațiunile stâncoase populate care alcătuiesc arhipelagul Cicladelor inferioare. Avem parte de un apus superb, care scaldă în razele sale, la prova, insula Donousa. Pe măsură ce soarele se retrage discret sub linia orizontului, nava este învăluită de crepusculul tot mai intens al serii, care lasă la vedere un cer înstelat perfect. Este duminică și, spre satisfacția elevilor, la bordul bricului „Mircea” se reia încă o tradiție: proiecția de film la puntea centru. Rulează „Discursul regelui”. Este un bun moment de relaxare înaintea unei noi săptămâni care ne așteaptă cu provocări și surprize doar dintre cele mai plăcute.

Pe curând!

Corespondență transmisă de Cristina Sîmbeteanu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...