Menu
Statul Major al Forțelor Navale
28 aprilie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Nava-școală „Mircea”, Sărbători Pascale alături de cea mai numeroasă comunitate de români din Spania

25 aprilie, Castellón de la Plana, Spania
„Orice călătorie, la început, te lasă fără cuvinte, apoi te transformă în povestitor”

 

Am ajuns în Spania pe o vreme mohorâtă, asemeni sufletelor credincioșilor ortodocși în Săptămâna Patimilor. Am intrat în portul Castellón cu cadeții salutând de pe vergi publicul format majoritar din români, care ne aștepta entuziast pe cheu.

Escala noastră din Castellón de la Plana s-a datorat participării la festivalul de tradiții marinărești „Escala a Castelló”, aflat la cea de-a cincea ediție. Alături de alte zece veliere cu o bogată istorie, nava-școală „Mircea” a avut ocazia de a se prezenta și de a face din nou cinste României.  

„În regiunea Castellón, trăiesc aproximativ 40.000 de români și în orașul Castellón, în capitala provinciei, trăiesc, din totalul de 150.000 de locuitori, undeva la 7% sunt cetățeni români. O caracteristică a comunității române din Castellón o reprezintă faptul că este o comunitate compactă, în comparație cu celelalte regiuni din Spania, unde comunitatea românească este ceva mai dispersată. În Castellón, este o comunitate compactă, o comunitate veche, sunt primii români sosiți în Spania, la începutul anilor 2000, care au început să formeze o comunitate și care acum se află deja la a doua generație”, a declarat consulul României la Castellón, Irina Marin, pentru Jurnal Militar Constanța.

Printre românii care au emigrat în Spania la începutul anilor 2000 au fost și părinții elevului militar Luis Mario Ciorîcă. Băiatul este născut chiar în Castellón, unde a și locuit în primii ani de viață. Acum îl mai are aici doar pe tatăl său, cu care a avut ocazia să se revadă în această escală, după doi ani.  

„Am așteptat cu nerăbdare plecarea în marșul de instrucție cu nava-școală «Mircea» datorită prilejului de revedere cu tatăl meu, care se află în Spania, de a revizita orașul în care m-am născut și în care am locuit o bună perioadă de timp”, mărturisește elevul militar Ciorîcă.  

La rândul său, tatăl, cu glasul încărcat de emoție ne spune cât de mândru este de faptul că fiul său care, deși născut în Spania, a ales să revină să trăiască în România și să îmbrace uniforma Forțelor Navale Române. „Sunt foarte bucuros, am aflat că vin aici în Spania cu Bricul «Mircea»  și pentru mine este o mândrie foarte mare”, afirmă tatăl.

O bucurie similară a trăit și eleva Alexandra Popa, a cărei mamă trăiește de mai bine de 11 ani în Spania. Mama ne-a mărturisit că tot ce face, tot efortul și greutatea sufletească de a fi plecată de acasă își găsesc răsplata în reușitele fiicei.    

Întâmplarea a făcut ca escala noastră iberică, în sânul celei mai numeroase și omogene comunități românești din Spania, să coincidă cu sărbătoarea Sfintelor Paști. Preotul bordului, plutonier adjutant Trandafir Dragoș, nu a făcut nicio excepție de la tradițiile specifice perioadei și a ținut ca întregul echipaj, fie că a fost vorba de marinarii militari sau de elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale să simtă atmosfera specifică Săptămânii Mari și Învierii Domnului. Însă nu doar părintele Trandafir a contribuit la construcția atmosferei specifice Paștilor, pe puntea navei, ci și Consulatul României la Castellón, care ne-a făcut cadou prezența a două doamne aduse special din Bucovina pentru a arăta spaniolilor tradiția românească a încondeierii ouălor cu ceară colorată.  

Una dintre ele este Iustina Humă, muzeograf la Muzeul Bucovinei din Suceava ne mărturisește că „prin bunăvoința Consulatului General al României în Castellon am reușit să ajungem și noi, aici, pe Bricul Mircea pentru a face o demonstrație de încondeiat ouă”. Fără îndoială, măiestria celor două românce îmbrăcate în port popular i-a încântat pe spaniolii care au urcat la bord în Sâmbăta Mare, pentru a vizita nava, dar și pe românii care și-au adus aminte de una dintre cele mai frumoase și speciale tradiții de la noi din țară. Printre cei care au dorit să încerce să învețe tehnica încondeierii ouălor cu ceară a fost și comandantul serviciului de luptă logistic, aspirantul Adrian Urda, un marinar militar originar din Maramureș și care, în timpul escalelor navei-școală „Mircea”, are bucuria și mândria de a împărtăși străinilor din obiceiurile și tradițiile regiunii din care provine.

Noaptea de Înviere a fost un moment cu adevărat sublim pentru toți cei din echipajul navei-școală „Mircea”. Tot prin grija preotului Trandafir Dragoș la puntea centru a fost amenajată Sfânta masă și s-a desfășurat Liturghia tradițională de Paști, la care au luat parte membrii echipajului, elevii militari, dar și consulul general al României la Castellón, alături de câțiva invitați ai săi.  

Pentru elevii militari a fost pentru prima dată când au petrecut Sărbătorile Pascale departe de familie și de cei dragi și o premieră să asiste la slujba de Înviere pe puntea unui vapor. La miezul nopții, așa cum o cere datina creștină, părintele a împărțit credincioșilor lumină. În ochii tuturor celor prezenți la ceremonia religioasă se putea citi evlavia, dar și dorul de casă. Pe chipurile luminate de flacăra sfântă se putea lesne desluși că fiecare dintre cei prezenți era cu gândul la familia rămasă acasă.  

De pe masa tradițională de la bordul navei nu au lipsit preparatele tradiționale de Paști, mielul și ouăle roșii, totul pentru ca întregul echipaj să se simtă ca în familie.

În privința festivalului maritim de la Castellón, cadeții au avut ocazia să asiste, din nou, la o explozie de culoare și efervescență, în cadrul paradei echipajelor, unde, deși numărul participanților a fost semnificativ mai restrâns decât la evenimentul similar din Sète, spectacolul a fost la cote mult mai înalte, iar în acest caz, vom lăsa imaginile atașate acestei corespondențe să vorbească de la sine.  

În cadrul dublei experiențe pe care nava-școală „Mircea” a avut-o atât la festivalul maritim de la Sete, cât și aici, în Castellón, România a câștigat o nouă prietenă. Este vorba despre primarul orașului Castellón de la Plana, Amparo Marco, care cunoștea deja frumusețea tradițiilor românești și căldura care emană din caracterul oamenilor. Întâlnirea cu echipajul navei-școală a venit doar ca o confirmare care să pecetluiască aprecierea sinceră pe care o nutrește față de România.

În momentele în care așternem aceste rânduri, zgomotul de fond al festivalului desfășurat pe cheul Levante, unde am acostat timp de patru zile, este acoperit de zumzetul atât de familiar al motorului navei. Prin catarg s-a ordonat trecerea la posturile de manevră și pregătirea navei pentru marș. Este a doua zi de Paști, iar noi ne desprindem de cheul iberic pentru a lua cap-compas o nouă destinație profund latină și apropiată sufletelor noastre: Napoli, Italia.

Este timpul ca elevii militari să își ia rămas-bun de la tărâmul spaniol, însă nava-școală se va întoarce, la Valencia, în cel de-al doilea marș de instrucție programat să aibă loc anul acesta, avându-i la bord pe studenții de anul al II-lea ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

¡Hasta luego, Castellón! ¡Hasta la proxima, España!
Text și foto: Cristina Sîmbeteanu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...