Menu
Statul Major al Forțelor Navale
6 iunie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Nava-Școală „Mircea”, între Asia și Europa - Antrenament pe vergi în Dardanele

         Momentul plecării Navei-Școală „Mircea” în marșul internațional de instrucție a sosit, iar noi, echipajul navei și cadeții ambarcați, suntem în plină desfășurare a activităților stabilite pentru prima parte a acestuia. Ne-am îmbărbătat rapid, am lăsat lacrimile și trăirile părăsirii Constanței de o parte și ne-am propus să ne canalizăm toate puterile și atenția asupra a ceea ce avem de făcut și de învățat la bord.

          Pe o Marea Neagră prietenoasă, cu ape line și vreme tocmai bună de navigat, velierul nostru a ajuns în strâmtorile Bosfor și Dardanele. Istanbulul a fost prima bucată de pământ observată de pe „Mircea”, iar priveliștea s-a dovedit a fi încântătoare, atât pentru cei care traversau pentru prima dată prin aceste locuri, cât și pentru cei care au avut ocazia să le revadă cu drag și, poate, nostalgie.

          Cum pentru fiecare echipaj, siguranța este prioritară, încă din prima zi de marș, ne-am organizat și am făcut pașii necesari, ce trebuie să fie urmați în caz de pericol. Astfel, cu toții ne-am verificat vestele și bărcile de salvare la care am fost repartizați cu grijă de către echipajul navei.

          Diminețile ne găsesc pe puntea principală, la înviorare, iar, după micul dejun, fiecare în parte își urmează sarcinile. Înaintea momentului intrării în Strâmtoarea Bosfor, elevii români au realizat o prezentare a traseului navei spre albastrul Mării Egee, pentru cadeții germani, captivați și interesați, la fel ca la orice acțiune întreprinsă la bord. La finalul trecerii prin strâmtoarea care desparte Asia de Europa, cartul a continuat în Marea Marmara, cuprinsă de un apus cald și încăpățânat, ce dorea să se arate printre norii care răcoreau nava după o zi cu adevărat de vară.

          O nouă zi, o nouă lecție pentru cadeți. În ciuda după-amiezei toride, la ieșirea din Dardanele, viitorii maiștri au desfășurat antrenamentul de simulare a întinderii velelor, în înaltul catargelor. Pentru cei din afara lumii marinarilor, tot exercițiul lor ar părea un veritabil spectacol, însă pentru cadeții români a fost doar o altă sarcină ce trebuia a fi împlinită cu succes.

          Nava își continuă marșul spre fascinantele insule grecești, luând cap-compas Portul Bari, iar până la următoarea corespondență, cele 186 de suflete de la bord vă transmit cele mai bune gânduri ale lor și împărtășeșc cu voi, cei de acasă, câteva fotografii pentru a da o mână de ajutor imaginației voastre, pusă la treabă de către corespondența noastră.

 

Cu cele mai bune sentimente,

Echipajul și cadeții Navei-Școală „Mircea”

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...