Menu
Statul Major al Forțelor Navale
7 iunie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Curs în cazarmă

Instrucție pe cinci mări pentru Nava-Școală „Mircea”

        Marșul internațional de instucție al Navei-Școală „Mircea” continuă, iar, după o săptămână de navigație, prima destinație este tot mai aproape. Velierul va acosta în dimineața zilei de marți, 12 iunie, în portul italian Bari, aflat la o distanță de peste 1.000 de mile marine față de Portul Constanța, parcurse în traversarea a cinci mări, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Ionică și Marea Adriatică.

          La bordul navei, activitățile specifice au fost variate și benefice pentru setea de cunoaștere a cadeților germani și români, toate acestea fiind desfășurate pe un fundal dominat de Marea Egee și insulele grecești. Prezența camarazilor germani nu este întâmplătoare, scopul colaborării noastre fiind acela de a învăța unii de la ceilalți, iar cadrul necesar pentru a realiza acest lucru este corespunzător standardelor internaționale.

          Instructorii și cadeții germani, în asistența echipajului român, au făcut demonstrații de evacuare medicală, operație de care sperăm să nu avem nevoie în timpul acestui marș, dar nici pe viitor. O altă procedură exersată la bordul navei a fost cea a grupei de menținere a vitalității navei, care a simulat stingerea unui incendiu, atât în spațiile interioare, cât și pe punte. Pentru cadeți, aceste exerciții reprezintă o parte din lecțiile învățate în timpul acestui stagiu de practică, dar și o ilustrare a ceea ce îi va aștepta în cursul carierei lor în Marina Militară.

          Pe punte sau în cazarmă, desfășurarea cursurilor practice și teoretice ocupă cea mai mare parte din timpul zilelor petrecute, pe mare, de tinerii cadeți, care au învățat de la instructorii români despre instalațiile aflate la bordul navei, supraviețuirea pe mare și folosirea mijloacelor de semnalizare.

          În ciuda unei mări agitate, pe care fiecare dintre noi am resimțit-o în mod diferit, ne-am încurajat reciproc și am făcut tot posibilul să nu apelăm la doctorul navei, pentru a executa cu toții cea mai frumoasă misiune a cadeților români, întinderea velelor. Cadeții au raportat: „Misiune îndeplinită!”, iar satisfacția se putea citi pe chipurile tuturor celor ambarcați. Până seara, motoarele s-au putut odihni, iar navigația a fost realizată numai cu ajutorul vântului.

          Suntem mulți, suntem o familie, iar aniversările camarazilor noștri sunt importante pentru toată lumea. În aceste zile, am avut parte deja de felicitarea a trei sărbătoriți de la bordul navei, doi cadeți și un membru al echipajului. Cu toții i-am felicitat la puntea centru, unde comandantul navei le-a transmis cele mai bune gânduri ale sale, le-a mulțumit că suntem împreună în acest marș și le-a urat să aibă parte numai de reușite în cariera lor de marinar militar.

          Tot precum o familie suntem și seara. După curațenia zilnică generală și cină, ne adunăm pe punte pentru a viziona un film și pentru a povesti după o zi plină de îmbinat utilul cu plăcutul.

          Bari e aproape, iar noi și „Mircea” trebuie să ne facem cât mai multe amintiri frumoase pentru a le împărtăși cu voi, cei de acasă, atât prin intermediul corespondențelor, cât și atunci când vom reveni, alături de cei dragi, pe tărâmurile românești.

 

          Cu cele mai bune sentimente,

Echipajul și cadeții Navei-Școală „Mircea”

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...