Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

„Mircea”, la Zilele Constanței

Nava-școală „Mircea” a făcut parte din seria atracțiilor propuse pentru sărbătorirea Zilelor Constanței, la finalul săptămânii trecute. În weekend-ul 20-21 mai, velierul-simbol al Forțelor Navale Române a acostat la Terminalul de Pasageri din Constanța, unde a coborât schela pentru sutele de constănțeni și turiști care au dorit să admire frumusețea a ceea ce tradițional numim Bricul „Mircea”.

Cei mai încântați de experiență au fost, fără îndoială, copiii, curioși să afle la ce folosesc toate dispozitivele pe care le-au întâlnit pe punțile navei. De asemenea, micuții s-au bucurat să se fotografieze alături de elevii militari îmbrăcați în ținuta neagră, pe care, l-a început, îi admirau cu timiditate, neîndrăznind să intre în vorbă cu ei, însă, după schimbul de șepci și caschete, dialogurile au descurs firesc, întrebările despre viața de marinar și-au găsit răspunsurile, iar zâmbetele au curs în cascadă.

Încântați de vizitarea navei-școală „Mircea” au fost și adulții, cei care au crescut cu povești despre Bricul „Mircea”, care asociază imaginea Zilei Marinei cu albul hipnotizant al velaturii și care au ajuns să iubească marina și să îmbrățișeze cariere în domeniu, inspirați de inconfundabilul velier.

Deși echipajul nu se aștepta, printre oaspeții care au urcat la bord s-au aflat și câțiva căței, care, alături de stăpânii lor, s-au bucurat de briza mării pe punte și au plecat apoi acasă cu fotografii amintire de la nava-școală „Mircea”.

     ***

Nava-școală „Mircea” a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, continuând tradițiile unei alte nave legendare, bricul care a navigat sub același nume vreme de peste 60 ani, la finalul secolului XIX, până la predarea misiunii de pregătire a cadeților către actuala navă-școală a marinei militare române.

Construită la Hamburg, noua navă-școală intra în serviciul Marinei Regale Române la 17 mai 1939.  Timp de 84 de ani, Mircea  a făcut dovada excelentelor sale calități nautice, fiind casă și școală pentru zeci de generaţii de ucenici-marinari, pe care i-a ajutat să devină profesioniști destoinici, care au navigat cu succes pe mările şi oceanele lumii, înfruntând cu curaj  capriciile acestora. Echipajele şi cadeţii, care s-au instruit pe nava-școală „Mircea”, au privit de fiecare dată, cu emoţie şi mândrie, steagul scump al patriei noastre fluturând la catargul navei și s-au întors, cu emoție și respect, de fiecare dată la bordul acestei nave.

BackShare:   

Loading data ...