Menu
Statul Major al Forțelor Navale
25 iunie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

NS Mircea traversează pentru prima dată în istoria sa Canalul Corint

Spiritul protector al lui „Mircea” scrie istorie în Corint și ajunge în ținutul zeilor din Grecia

Pentru prima dată în istoria sa de 79 de ani, Nava-Școală „Mircea” a parcurs cei aproximativ 6 kilometri ai canalului grecesc Corint. Această pagină importantă a jurnalului de bord a fost scrisă luni, 25 iunie, în timp ce ne îndreptam cu toții spre Portul Pireu din Grecia, pentru ce-a de a treia escală, și ultima, din marșul nostru de instrucție. Momentul de pionierat pentru navă a fost unul plin de emoție pentru întreg echipajul; știam că în acele clipe se scrie istorie, iar noi eram parte a acesteia. Am fost și mai încântați atunci când am văzut că realizarea velierului nostru a fost foarte apreciată și acasă. Astfel de lucruri ne dau încredere, curaj și putere să continuăm mult mai ușor misiunea noastră.

După încă două zile pe mare, miercuri, 27 iunie, „Mircea” a ajuns în casa zeilor grecești și a acostat în Pireu, având ca priveliște și decor dealurile Atenei. Așteptați la cheu, ca în fiecare port, de către oficialitățile române din Grecia, ne-am început misiunea de reprezentare a țării noastre încă din prima zi. Comandantul navei și cel al marșului, însoțiți de Emininența Sa Ambasadorul României la Atena și atașatul român pentru apărare în Grecia, au continuat tradiția vizitelor oficiale la autoritățile locale și cele cu specific maritim și naval. Aceste vizite ale noastre nu s-ar fi putut încheia fără invitația făcută gazdelor noastre de a participa la recepția organizată în ultima seară de staționare a velierului în Pireu.

Specialiștii greci în lupta cu focul ne-au propus să participăm, într-una din zile, la un schimb de experiență prin implicarea comună la un exercițiu specific, desfășurat în poligonul școlii lor de profil. Bineînțeles că am dat curs invitației și ne-am prezentat cu grupa noastră de vitalitate, care s-a arătat încântată de ziua petrecută printre omologii eleni, de unde s-a întors cu o nouă lecție învățată în beneficiul ei și al întregii nave.

După cele trei zile petrecute în ținutul lui Zeus, spiritul protector al lui „Mircea” a adunat vântul în vele și ne-a punctat, pe hartă, următoarea destinație: acasă. Acest lucru nu înseamnă că munca noastră la bord s-a încheiat, din contră, cadeții au susținut colocviul final al stagiului de practică, în timp ce nava traversa Dardanelele, iar restul echipajului și-a preluat sarcinile ce țin de întoarcerea exemplară în Constanța.

Un alt zeu și-a făcut simțită prezența la bord, Zeul Neptun, care, după atâta timp petrecut de noi toți pe mare, și-a dat acordul pentru botezarea celor care au simțit pentru prima dată ceea ce înseamnă viața de marinar. Așadar, la puntea centru, emoțiile și zâmbetele s-au arătat din nou, iar ceremonia botezului a avut loc pentru a ne întoarce cu toții adevărați oameni ai mărilor și oceanelor.

După 31 de zile, 2.400 de mile marine parcurse în cinci mări, trei acostări pentru reprezentarea României în țări diferite, cursuri și pregătire intensă cu cadeții germani și români, noi, membrii echipajului Navei-Școală „Mircea”, vom raporta într-un glas, joi, 5 iulie, în portul nostru de acasă, din Constanța: „Misiune îndeplinită!”. Vom fi mândri de realizările noastre din ultima lună, la fel cum sperăm că veți fi și voi, cei care ne veți aștepta, și suntem siguri că vom fi mai potrviți și mai pregătiți pentru ceea ce va urma în cariera sau viitoarea noastră carieră militară.

Până atunci, din largul Mării Negre, cea mai frumoasă mare a lumii, vă salutăm ca de obicei...

 

Cu cele mai bune sentimente,

Echipajul și cadeții Navei-Școală „Mircea”

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...