Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 august 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Diplomaţie navală în vechiul Dyrachium

Ultima zi de escală la Durres a fost şi cea în care bătrânul nostru velier şi-a îndeplinit, şi aici, cu succes cea de a doua misiune, după cea de instruire a cadeţilor, şi anume cea de ambasador al României pe mările şi oceanele lumii. Cu alte cuvinte, diplomaţie navală. Cum? Prin recepţia oficială organizată la bord în fiecare port şi la care au participat peste 80 de persoane, în afară de membrii echipajului. Aminteam de diplomaţie navală pentru că majoritatea invitaţilor au fost din corpul diplomatic al ambasadelor din capitala ţării, Tirana. Energicul şi inimosul ataşat al apărării de la ambasada noastră – l-am numit aici pe colonelul Florin Ţuţuianu -  a reuşit performanţa de a aduce la bord nu doar pe foarte mulţi dintre colegii săi ataşaţi militari, dar şi ambasadori sau alţi reprezentanţi diplomatici.

Începând cu ora 19, la puntea centru, comandorii Gabriel Moise şi Mircea Târhoacă, căpitan-comandorul Christian Riechelmann, împreună cu Raul Truţescu, consulul României, şi colonelul Florin Ţuţuianu au primit la bord invitaţii. Am remarcat prezenţa ambasadorului Bulgariei, Excelenţa Sa Momchil Raytchevski, însărcinatului cu afaceri al ambasadei Germaniei, Johannes Dietrich, însoţit de numeroşi membri ai Amabasadei, a ataşaţilor militari din Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Statele Unite ale Americii, China sau Cehia. Din partea gazdelor albaneze au fost prezenţi Roland Nasto, prefectul din Durres, generalul de brigadă Nazmi Cahani, comandantul Forţelor Terestre Albaneze, care l-a reprezentat şi pe Şeful Statului Major al Apărării, generalul-maior Ylber Dogjani, comandantul Forţelor Navale, împreună cu şeful său de stat major comandorul Arsen Mullaj, directorul autorităţii portuare sau consulul onorific al României la Tirana, Elvis Toci şi colaboratori ai ambasadei noastre de la Tirana.

Au vorbit în deschidere colonelul Florin Ţuţuianu, comandorul Gabriel Moise, locotenent-colonelul Hans Peter Wamsler, ataşatul amilitar al Germaniei, iar din partea gazdelor a răspuns generalul de brigadă Nazmi Cahani. Dar sarea şi piperul recepţiei, care a surprins în mod plăcut invitaţii, au fost mini-recitalurile de cântece marinăreşti susţinute de cadeţii români şi străini de la bord. Rând pe rând, s-au perindat pe la microfon cadeţii din Bulgaria, China, Polonia, Marea Britanie şi la sfârşit corul cadeţilor români, aplaudaţi generos de către asistenţă. O idee foarte bună care a „încălzit” rapid atmosfera şi a facilitat socializarea, ieşind puţin dacă vreţi din tiparele oficiale. Mai mult, a fost elementul specific marinăresc – până la urmă recepţia se desfăşoară pe o navă, şi nu pe orice navă, ci pe un velier.

La astfel de recepţii, participă toţi cadeţii străini şi o parte din cei români şi germani. Mai mult, din curtoazie sunt invitaţi mai ales personalul diplomatic şi ataşaţii militari din statele din care provin cadeţii, tocmai pentru ca aceştia să se poată întâlni şi să-şi poată relata experienţele de la bord conaţionalilor şi, prin urmare, să amplifice astfel deschiderea internaţională a marşurilor de instrucţie ale N.Ş. Mircea. O recepţie reuşită, dar viaţa la bord merge înainte, în fiecare dimineață și seară are loc ceremonia ridicării și coborârii pavilionului și a geacului și închei amintind că sărbătoritul zilei de 29 august, de aici din Durres, este caporalul Daniel-Johan Vlăscianu, unul din timonierii navei, care a împlinit vârsta de 36 de ani în bătrânul Dyrachium.

Text și foto: Bogdan Dinu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...