Menu
Statul Major al Forțelor Navale
30 august 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Om la apă!

Este dimineaţa în care, după efectuarea apelului general, părăsim portul Durres şi nu oricum. Ecourile succesului recepţiei de seara trecută nu s-au stins nici printre membrii echipajului şi, mai ales, nici printre gazdele noastre de aici din Albania. Dovada este faptul că la plecarea noastră au fost prezenţi pe cheu nu doar colonelul Florin Ţuţuianu, ataşatul militar, lucru firesc şi normal, dar și generalul maior Ylber Dogjani, comandantul Marinei Militare a Albaniei, cu o parte dintre colaboratorii săi. Astfel, că, la desprinderea de cheu, cadeţii români şi străini au salutat pentru ultima dată gazdele, din arboradă de data aceasta, cu trei strigăte puternice de ura, cu caschetele în vânt. Ca un ecou a venit şi salutul cadeţilor şi instructorilor germani aliniaţi la front pe puntea dunetă şi pe puntea teugă. Impresionant, chiar şi pentru echipaj, dar cu siguranţă pentru gazdele noastre de pe cheu.

Imediat după ieşirea din port, are loc deja tradiţionalul exerciţiu simulat de abandon al navei, care se desfăţoară după fiecare escală şi are rolul de a testa timpul de reacţie al echipajului în astfel de cazuri, identificarea corectă a plutei de salvare la care trebuie să se prezinte, etc. Aşadar, la auzirea semnalului, fiecare dintre membrii echipajului, echipat cu vesta de salvare, se prezintă în cea mai mare viteză la puntea centru, în dreptul şefului de plută, la care este repartizat și care verifică prezenţa. O rutină care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte într-un caz real. A fost doar o simulare, un exerciţiu mult mai aproape de realitate o să aibă loc mâine în largul Mării Adriatice.

La început, navigăm direct spre vest mai mult de 20 de mile marine, ocolind o zonă marcată pe hartă ca fiind periculoasă pentru navigaţie, din cauza posibilităţii existenţei unor mine marine vechi. Apoi am schimbat de drum şi ne-am îndreptat spre nord-vest, spre următoarea noastră destinaţie, portul Split din Croaţia.

Urmează un exerciţiu de om la apă şi la solicitarea comandantului navei, comandorul Mircea Târhoacă, acesta va fi executat şi condus de către partea germană. Chiar dacă procedurile sunt aceleaşi, suntem curioşi să vedem cum se descurcă colegii noştri germani. Toţii cadeţii români sunt adunaţi la pupa sau urcaţi pe puntea etalon de deasupra comenzii, unde căpitanul Sergiu Şerban le explică deja etapele exerciţiului. Pe puntea dunetă, ofiţerul german de cart căpitanul Bettina Ludwig împreună cu aspirantul Enrico Stieber şi cadetul Luca Mennen la timonă (înainte de a fi cadet a fost în marina germană așa că este familiarizat cu timona) sunt gata de acţiune. Cartul de navigație este asigurat de cadetul Marcus Uellner, iar la veghea pupa e Tim Zerull. Așadar, o echipă 100% germană supravegheată totuși discret de comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, de secund, căpitanul Florin Albici, și locotenentul Atilla Bokor, comandant grup de luptă comunicații și informatică, dar acum ofițer de cart. Surpriza totală pentru noi a fost că nu au folosit manechinul Oscar, ci chiar căpitan-comandorul Christian Riechelmann, şeful delegaţiei germane, a sărit în apă la puntea centru, echipat cu vizor şi tub, atunci când nimeni nu se aştepta. Se dă alarma, se aruncă un colac de salvare de la bord, cadeţii germani de la veghe pupa şi de pe puntea dunetă strigă puternic arătând, în permanenţă cu mâna întinsă, direcţia unde se află omul căzut în apă. Nava execută manevra de întoarcere, un rondou perfect, bombardul este lăsat la apă, recuperează „naufragiatul”, care este ridicat la bord cu ajutorul gruiului (instalația cu care este coborât și bombardul la apă). Om salvat, exercițiu reușit! Mai târziu căpitan-comandorul Riechelmann mi-a explicat că, și în marina germană, la începutul pregătirii cadeților se folosește Oscarul. Mai târziu, pe măsură ce pregătirea evoluează, după multe astfel de exerciții derulate în toate condițiile și situațiile, Oscarul este înlocuit de o persoană, tocmai pentru a conferi dinamism și realism în astfel de momente. După exercițiu, la pupa, căpitanul Sergiu Șerban explică din nou cadeților români și străini, adunați în jurul său, toate etapele exercițiului și care sunt pașii de făcut, oferind toate detaliile necesare. Continuă și cu explicarea exercițiilor și a modului de acțiune, în cazul exercițiilor de vitalitate, de lupta cu focul, a găurilor de apă și exercițiilor de abandon a navei. Toate au un rost, pentru că mâine este programat, tocmai, un astfel de exercițiu.

Text și foto: Bogdan Dinu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...