Menu
Statul Major al Forțelor Navale
2 septembrie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

În escală la Split, pe coasta dalmată

Este duminică, zi de odihnă, dar nu și pentru marinarii de pe N.Ș. Mircea. La ora 8, ridicăm ancora din rada orașului Split unde am stat peste noapte și cu pilot la bord, în mai puțin de jumătate de oră, suntem acostați. Vreme noroasă aici pe coasta dalmată, pe parcursul zilei a și plouat, dar temperaturile sunt ridicate. Trebuie spus de la început că de data aceasta beneficiem de o poziție excelentă, practic suntem punctul de atracție al tuturor turiștilor de pe faleza orașului și nu e puțin lucru, având în vedere câte iahturi și nave superbe sunt acostate în zonă. După ce inițial se hotărâse să stăm cele trei zile la cheul portului militar, în cele din urmă s-a decis, în mod fericit, să acostăm în portul de feriboturi Luka, la dana 17, practic, în centrul orașului sau dacă vreți în locul de unde vin sau pleacă foarte mulți dintre turiștii care vizitează Splitul. În tribordul nostru se află o gigantica navă de pasageri, la toate celelalte cheuri vin și pleacă într-un ritm nebun feriboturile sau catamaranele care fac legătura cu toate insulele (pe lângă multe dintre ele am trecut și noi) din zonă (Solta, Vis, Brac, Hvar, Korcula, Makarska, Mljet) până la Dubrovnik sau Ancona în Italia. Se adaugă iahturile charter de toate felurile și dimensiunile. Parcă nicăieri nu am mai văzut un asemenea trafic maritim de pasageri. E benefic pentru noi, suntem „la vedere” cum se spune, fapt care se va reflecta și în numărul de vizitatori. În al doilea rând, suntem aproape, practic peste drum, de Palatul lui Dioclețian, fosta cetate-palat ridicată la începutul secolului al IV-lea, care se întinde pe câteva hectare, este conservată uimitor, poate și datorită faptului că a fost locuită neîntrerupt în ultimii 1700 de ani. Este atracția turistică, numărul unu nu doar în Split, ci a întregii Croații și este greu de depășit.

Prima zi a escalei noastre dalmate este și mai agreabilă prin lipsa unui program oficial. Fiind duminică, vizitele la autoritățile locale și militare au fost amânate pentru mâine, așa că toată lumea de la bord, cu excepția carturilor și serviciilor desigur, a fost liberă să exploreze orașul. Un oraș dalmat care respiră istorie prin toți porii, un oraș turistic prin excelență, dar care știe să exploateze potențialul istoric și natural. Așa că nu știu exact pe unde i-au purtat pașii pe membrii echipajului, dar i-am întâlnit pe mulți dintre ei pe străduțele din palat, la catedrala, pe lângă zidurile vechi, la terasele și cafenelele care efectiv împânzesc orașul în ciuda prețurilor piperate, dar care sunt tot timpul pline, la cele două plaje ale orașului sau la concertul de jazz de seară din parcul Strossmayeroz sau dansând pe muzică live în peristilul vechiului palat.

Sărbătoritul zilei, care s-a putut bucura de toate aceste, este caporalul Adrian Toma, radiotelegrafist, și a împlinit, aici în Split, vârsta de 45 de ani.

Avem și ecouri de la vizita noastră din Durres. Shefqet H. Kercelli, jurnalistul din cadrul Forțelor Navale Albaneze ne-a trimis, prin internet desigur, ediția din 31 august a săptămânalului Ministerului Apărării, Ushtria, unde pe prima pagină și următoarea este relatată generos vizita N.Ș. Mircea în Durres.

Splitul se află la o distanță de aproximativ 400 de kilometri de capitala țării Zagreb, așa că nu avem mari așteptări privind o prezență diplomatică românească sau străină semnificativă, mai ales că suntem tot în perioada concediilor diplomatice și a reuniunii anuale a ambasadorilor români la București de la începutul lunii septembrie. Așadar E.S. domnul Constantin-Mihail Grigorie, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Croația era plecat în țară, dar totuși l-am avut oaspete la prânz la bord pe domnul Aurel Georgescu, consulul României la Zagreb, care în ciuda programului încărcat a reușit să ajungă la noi pentru două zile. A fost însoțit de doamna Alina Danet, funcționar consular de aici din Split, de la cel mai nou consulat onorific deschis în primăvara aceasta și astfel au putut fi puse la punct ultimele detalii ale vizitelor oficiale de mâine. Noaptea, cu marele pavoaz ridicat și pavoazul electric aprins, N.Ș. Mircea veghează de pe apă bătrânul oraș dalmat așa cum turnul vechii catedrale o face din mijlocul istoricului palat.

Text și foto: Bogdan Dinu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...