Menu
Statul Major al Forțelor Navale
11 octombrie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

„Ferdinand” vorbeşte pe limba ta

„De ce iubim marea? Pentru că are marea forţa de a ne face să ne gândim la lucruri despre care ne place să gândim.”

Robert Henri

 

„Ferdinand” vorbeşte pe limba ta

Fregata Regele Ferdinand navigă acum în Marea Mediterană, în raionul Operaţiei SEA GUARDIAN, asigurând îndeplinirea obligațiilor asumate de țara noastră privind contribuția la asigurarea securității maritime a Alianței.

În iulie 2016, la summit-ul NATO de la Varşovia, s-a decis, transformarea operațiunii ACTIVE ENDEAVOUR, operațiune maritimă în Marea Mediterană conform Articolului 5 și care a contribuit la lupta împotriva terorismului, într-o operațiune de securitate maritimă care nu se supune articolului 5, în operațiunea SEA GUARDIAN, care este capabilă să realizeze o gamă completă de sarcini specifice operațiunilor de securitate maritimă, după necesități. Forţele Navale participă, pentru al doilea an consecutiv la această operaţie, cu fregata Regele Ferdinand. De asemenea, navele implicate în Operaţia SEA GUARDIAN colaborează, pe anumite paliere, cu navele implicate în Operaţia EUNAVFOR MED, SOPHIA. 

O escală emoţionantă

La finalul participării fregatei Regele Ferdinand la exerciţiul multinaţional MAVI BALINA, nava şi-a început misiunea în cadrul Operaţiei SEA GUARDIAN, intrând sub comanda operațională națională a Comandamentului Forțelor Întrunite, şi sub controlul operațional exercitat de către Comandamentul Maritim Aliat (MARCOM) al NATO de la Northwood. Primele zile de operaţie au constat în marşul spre raionul repartizat şi o escală tehnică a navei în portul Augusta din Sicilia.

În marja prezenţei echipajului fregatei la Augusta, comandorul Ioan Marian, comandantul navei, a avut o întâlnire cu consulul general al României la Catania, Carmen Liliana Iacob. Comandantul fregatei a prezentat priorităţile navei la Operaţia SEA GUARDIAN la care participă fregata şi misiunile pe care nava le-a executat până acum. La rândul său, doamna Carmen Liliana Iacob şi-a exprimat bucuria pentru escala navei – chiar dacă foarte scurtă ca timp – într-un port aflat sub jurisdicţia Consulatului General al României din Catania, exprimându-şi speranţa că nava va reveni în cadrul diferitelor misiuni la care participă în porturile Augusta sau Taranto.

Escala din Taranto ne-a dat însă şi o lecţie de patriotism, la finalul slujbei ţinută la biserica românească, aflată la mică distanţă de consulat. Biserica şi autorităţile româneşti lucrează aici, împreună atât pentru sprijinul comunităţii şi al păstrării limbii şi a apartenenţei membrilor ei la ţară. I-am întâlnit pe românii din Catania, îmbrăcaţi în portul popular – fiecare din zona de unde provenea – pregătindu-se pentru un festival de folclor la care au participat în acea zi, la Siracusa. Cântecele bisericeşti, împletite cu cele populare, ne-au făcut pentru câteva momente să vibrăm româneşte şi să înţelegem şi mai bine afirmaţia  doamnei Carmen Liliana Iacob, care ne-a spus că îi este dor în fiecare zi de Românie şi de cei dragi lăsaţi acolo. Şi poate, fiecare dintre noi, ar trebui să ne gândim puţin mai mult şi la România.

Misiuni în Mediterana

„Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi”, scria Robert Collier şi acest lucru pare a fi perfect aplicat la bordul fregatei. Pe timpul participării la operaţia SEA GUARDIAN, nava desfăşoară misiuni ca parte a unei grupări navale, alături de fregata turcă Yavuz (F 240) şi fregata italiană Scirocco (F 573).

Patrulând în Marea Mediterană, fregata Regele Ferdinand are ca principale misiuni: construirea imaginii maritime recunoscute, supravegherea traficului maritim în raionul desemnat, interogarea şi verificarea navelor precum şi promovarea Operaţiei SEA GUARDIAN. Toate navele trebuie să ştie că NATO acţionează în zonă şi menţine libertatea de navigaţie, iar traficul este supravegheat.

Locotenent Andrei Zamfir, comandant grup de luptă comunicaţii: „În cadrul misiunii, interogăm navele care trec prin zona noastră de responsabilitate şi executăm vizite la bordul navelor în timpul cărora le prezentăm tipul operaţiei la care participăm şi care este scopul prezenţei noastre aici. Participarea la Operaţia SEA GUARDIAN reprezintă punctul culminant al pregătirii desfăşurate pe parcursul acestui an, când am participat la numeroase exerciţii naţionale şi internaţionale, dar şi la misiuni alături de grupările NATO, SNMG2. Arhitectura de comunicaţii la bordul navei este foarte complexă, permiţându-ne să ţinem legătura cu navele din grupare, dar şi cu ţara. Cea mai mare provocare, prin prisma funcţiei deţinute, este ca toate comunicaţiile să funcţioneze în parametri; dacă nu funcţionează comunicaţiile nu ne putem desfăşura misiunile.”

Locotenent Ştefana Farcaş, comandant grup navigaţie şi observare: „Particip pentru a doua oară la Operaţia SEA GUARDIAN şi faţă de anul trecut provocările sunt un pic diferite. Anul trecut am operat în partea de est a Mediteranei, iar anul acesta avem de monitorizat raioane situate în centrul Mării Mediterane; avem multe nave de pescuit în zonă, care implică multă atenţie pe puntea de comandă. De asemenea,  ţinând cont de zona noastră de operare, mai avem în atenţie posibilele nave cu imigranţi. Atât eu, cât şi echipa de navigaţie pe care o coordonez, ne ocupăm de siguranţa navigaţiei; trebuie ca navele din zonă să ştie de prezenţa noastră şi de faptul că pot apela la noi atunci când au probleme sau dacă observă activităţi suspecte pe mare. Este foarte importantă observarea vizuală a navelor mici de pescuit, dar avem o echipă bună şi tânără pe puntea de navigaţie, care mă ajută foarte mult. Numărul mare de zile de ieşire pe mare pe care l-am avut în ultimii doi ani se transpune în experienţă acumulată de către toţi membrii echipajului, fapt ce ne dă siguranţă şi încredere în îndeplinirea misiunilor. Dincolo de instruirea noastră, participarea la această operaţie este şi o misiune de reprezentare a Forţelor Navale şi a României în zonă, iar fregata «Regele Ferdinand» este un bun ambasador în acest sens.”

Căpitan Andrei Pavăl, comandant serviciul de luptă senzori şi armamente: „Am participat şi anul trecut la această operaţie; provocările sunt reprezentate de navele de migranţi şi nevele care reprezintă un pericol pentru securitatea traficului în Marea Mediterană. Împreună cu echipa mea de la senzori şi armamente, încercăm să oferim celor de la serviciul de luptă operaţii şi nu numai, tehnică în stare de operativitate. Este o activitate laborioasă, dar nu este ceva foarte greu, mie îmi place ceea ce fac. Tehnica este operativă. Avem oameni cu experienţă, care pot face faţă tuturor provocărilor şi situaţiilor care pot apărea. Anul acesta, ca ofiţer de comunicaţii al grupării navale SNMG-2, ambarcat pe «HMS Duncan», am regăsit la bordul acelei nave, multe dintre procedurile, organizarea şi viaţa de la bordul fregatei «Regele Ferdinand».”

Departe de casă

„Când ți-e dor de cineva, să nu închizi ochii. Are să-ți fie și mai dor”, Tudor Mușatescu. Cuprinşi de freamătul activităţilor zilnice, de zborurile elicopterului Puma Naval, de briefing-urile sau exerciţiile desfăşurate, ai avea impresia că cei de la bord trec uşor peste depărtarea de casă şi de cei dragi. De fapt, nu este decât o falsă impresie, pentru că în scurtele momente de linişte de la bord, între carturi, sau în liniştea nopţilor înstelate din Mediterană, fiecare îşi îndreaptă gândul spre casă şi spre cei lăsaţi acasă.

  Locotenent Ştefana Farcaş: „Timp liber la bordul navei? Avem timp liber, dacă includem masa, avem timp liber seara, dar misiunea noastră este continuă; şi, dimineaţa la ora 5 sau seara la ora 23, suntem tot în misiune şi trebuie să fim atenţi şi pregătiţi pentru orice fel de situaţie. Este dificil să fii departe de cei dragi, pentru că îţi este dor să îi auzi pe cei de acasă, să ştii că sunt bine; ne facem griji cu toţii, avem familii, dar ne concentrăm pe misiune şi ne ocupăm timpul cu ceea ce avem de făcut aici, rămânându-ne mai puţin timp pentru a ne gândi la cei de acasă. Asta nu înseamnă însă că nu ne gândim la cei de acasă şi nu aşteptăm să-i revedem cu drag. Îmi este dor de cei de acasă şi aştept să ne vedem în Constanţa, la finalul misiunii.”

Locotenent Andrei Zamfir: „Despărţirea de casă este grea, dar prin prisma numărului mare de zile de misiuni pe care le-am avut în ultimii doi ani, cred că şi cei de acasă au început să se obişnuiască cu absenţa mea. Celor de acasă le transmit că suntem bine, ne executăm misiunea în siguranţă şi aştept să ne revedem.”

Căpitan Andrei Pavăl: „La serviciul de luptă senzori şi armamente nu avem timp liber; da, tehnica funcţionează în întregime, dar funcţionează prin efortul colegilor din subordine. Iar atunci când totul funcţionează bine, avem de făcut şi lucrări de mentenenţă la tehnica aflată în exploatare, deci nu ne prea rămâne timp liber. Celor de acasă, le transmit multă sănătate, putere de muncă, să stea liniştiţi pentru că ne vom întoarce sănătoşi la finalul misiunii.”

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...