Menu
Statul Major al Forțelor Navale
7 martie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Urmându-și visul

Trei locotenenți și patru aspiranți din Forțele Navale, toți absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, „s-au încumetat” să-și schimbe destinul, și au lăsat navele pe care își desfășurau activitatea pentru cabina elicopterului, urmându-și fiecare dintre ei visul de a zbura. Mulți dintre noi am visat în copilărie să devenim piloți, iar ei încep să transforme visul în realitate.

Chiar dacă sunt de doar câteva zile la Baza Aeriană de instruire şi formare a personalului aeronautic de la Boboc, tinerii ofițeri de marină, au trecut peste emoțiile inerente oricărui început și se integrează în activitățile bazei și programul de pregătire. Terminologia de aviație, cursurile de aerodinamică sau de limbă engleză, meteorologia aeronautică, sunt doar câteva dintre disciplinele care își găsesc loc în programa de învățământ a cursului și, implicit, în activitatea lor zilnică.

Comandor Cătălin Băsescu, locţiitorul comandantului Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene: „Este o provocare pentru noi să vă formăm ca piloţi în 20 de luni, dar reuşita programului din 2005 ne dă speranţe că vom finaliza cu bine această pregătire.”

Aspirant Ionuţ Tapârdău, ofiţer de stat major la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”: „Mi-am dorit încă din liceu să devin pilot, chiar am trecut de probele medicale pentru avioane. Am renunţat, atunci, şi am dat examen la academia navală având un oarecare regret și întrebându-mă mereu, cum ar fi fost dacă.....aş fi devenit pilot. Acum, am profitat de ocazia apărută şi nu voi mai avea niciun regret.”

Locotenent Cătălin Cosmin Coadă, comandant detaşament la Secţia Scafandri de Luptă: „Mi-am dorit încă din copilărie să devin pilot. Nu am avut suficientă încredere ca să dau admitere, la absolvirea liceului militar. Am ales  atunci academia navală, însă acum, dacă s-a ivit această oportunitate, am profitat de ea. Sunt ofiţer de marină, scafandru și paraşutist. Am valorificat  fiecare moment de pregătire din carieră pentru a deveni un militar cât mai bine pregătit.”

Aspirant Valentin Florian Terente, ofiţerul secund al NFC Siret: „Nu a fost o selecţie uşoară, dar mă bucur că am reuşit. Sper să reuşim să ne adaptăm noului şi să fim parte a unui proiect reuşit.”

Aspirant Robert Vlad Badiu, comandant grup luptă navigaţie şi observare la puitorul de mine şi plase Viceamiral Constantin Bălescu: „Am fost întotdeauna fascinat de activitatea pe care o desfăşoară piloţii. I-am întâlnit la activităţile pe care le-au desfăşurat la bordul fregatelor, dar şi împreună cu scafandrii de luptă. Este o provocare nouă pentru mine. Este un mediu riscant, un mediu în care trebuie să fii mereu atent, dar am încredere că instructorii şi profesorii ne vor îndruma foarte bine pentru a face faţă provocărilor ce urmează.”

Aspirant Vasile Ciceu, comandantul grupului de luptă arme sub apă la dragorul maritim Lt. Dimitrie Nicolescu: „Probele de selecţie au fost riguroase, şi am avut de depăşit multe emoţii, dar mă bucur că am reuşit. Aşteptările pentru curs sunt destul de mari: sunt conştient de faptul că mă va aştepta o perioadă dificilă, în care va trebui să fac şi sacrificii, dar acest vis merită orice sacrificiu.”

Locotenent Eugen Croitoriu, comandantul serviciului de luptă logistic la dragorul maritim Lt. Dimitrie Nicolescu: „Am dorit să urmez această carieră încă de mic, nu am avut această posibilitate, însă acum, am profitat de oportunitatea  ivită”.

Comandor (av) (r) Tudorel Duţă, şeful Centrului de conducere a aviaţiei din SMFN la momentul demarării programului, cel care s-a ocupat îndeaproape de primul proiect de formare a piloților marinari: „Sper ca acestor tineri ofiţeri care au ales să devină piloţi să li se acorde, cel puţin atâta atenţie cum am acordat-o noi piloţilor de atunci (2005-2007), să fie îndrumaţi, pentru că ei intră într-un mediu complet nou, diferit de ceea ce ştiau ei. Trebuie să depună eforturi și să îşi propună să fie cei mai buni, să profite de perioada de început în care să acumuleze multe cunoştinţe teoretice pentru ca, apoi, pe perioada acumulării deprinderilor practice să le fie cât mai uşor.”

Cei șapte ofițeri de marină au început modulul pregătirii teoretice, la finalul căruia vor trebui să aibă cunoștințele necesare pentru a putea trece la zbor. Fără a fi neapărat o competiție între ei, niciunul nu vrea să dezamăgească și fiecare încearcă să-și urmeze visul și să devină buni piloți în Forțele  Navale. (M.Egorov)

BackShare:   

Loading data ...