Menu
Statul Major al Forțelor Navale
19 aprilie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Descoperind universul Marinei

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia a fost gazda elevilor din clasele primare de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlați, județul Prahova, joi, 18 aprilie, în cadrul programului „Armata- O Școală Altfel”. Elevii au intrat repede în rolul de „marinari” și au ascultat cu atenție explicațiile instructorilor de la cabinetele de „arme sub apă” și „armament” din cadrul școlii. Armamentul individual de infanterie, masca contra gazelor sau vesta antiglonț au fost doar câteva dintre atracțiile copiilor. Şi pentru că spiritul marinăresc şi respectul pentru tradiţii sunt elemente fundamentale în Forţele Navale, activitatea a avut şi o parte practică, de prezentare a tradițiilor navale, a nodurilor marinăreşti şi a lucrărilor de matelotaj.

Universul copilăriei s-a mutat apoi la divizioanele de nave din Mangalia, unde copiii au vizitat corveta „Contraamiral Horia Macellariu” și nava purtătoare de rachete „Zborul”. La bordul navelor, elevii au navigat imaginar prin universul Marinei, primind informații despre misiunile pe care le pot executa, despre viața la bordul acestora, dar și despre pașii pe care trebuie să-i facă pentru a deveni marinari militari. Și chiar dacă elevii sunt încă departe de momentul în care își vor alegere cariera viitoare, deopotrivă, profesorii și elevii prezenți au fost curioși să afle modalitatea de admitere la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa.

Escala elevilor Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” a cuprins și o vizită pe străzile vechiului Callatis, pentru a admira vestigiile vechii cetăți, dar și marea. După ziua petrecută în Mangalia, copiii au vizitat nave și unități ale Forțelor Navale din garnizoana Constanța.

Pentru o zi, universul copilăriei s-a împletit cu cel al marinăriei la Mangalia, iar elevii, fascinați de ceea ce au văzut, au promis că vor reveni în Marina Militară. Cine știe dacă, peste câțiva ani, atunci când ei își vor alege liceul pe care îl vor urma, amintirea zilei petrecute la Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia nu îi va face să aleagă o carieră în Forțele Navale Române?

BackShare:   

Loading data ...