Menu
Statul Major al Forțelor Navale
11 mai 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

75 de ani de la „Operaţia 60000”

Sâmbătă 11 mai, în Cimitirul Central din Constanţa, echipajul fregatei Regele Ferdinand - cel care a preluat tradiţia distrugătorului Regele Ferdinand -, a organizat comemorarea eroilor marinari, căzuţi la datorie la bordul distrugătorului Regele Ferdinand, în timpul „Operaţiei 60.000”.

În prezenţa contraamiralului de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotilei de Fregate, a viceamiralului (rtr) Petre Zamfir, veteran de război, a contraamiralului de flotilă (r) Sorin Learschi, fost comandant al fregatei Regele Ferdinand, a istoricului dr. Mariana Păvăloiu, a echipajului fregatei Regele Ferdinand, comandat de comandorul Marian Ioan, a fost continuat acest demers de „neuitare” a faptelor înaintaşilor şi a cinstirii memoriei marinarilor căzuţi la bordul distrugătorului Regele Ferdinand: aspirant Al. Cristodorescu, elev sergent-major Gh.Jugănaru, caporal Mircea Vodă şi soldaţii Matei Laz, Ioan Budeanu, Gh.Bucurenciu, Gh.Curinoiu, Nicolae Nedelcu, Valeriu Caragaţă, Sava Caloianu, Marin Petrescu.

„Operaţia 60.000” este numele dat de Comandamentul Român al Operaţiei de evacuare pe mare a trupelor române în cadrul acţiunii de retragere a unităţilor germano-române din Crimeea. Denumirea se referă la cei 65.000 de militari români care se aflau în peninsulă în compunerea Armatei a XVII-a germane la data începerii operaţiei de evacuare. Operaţia de evacuare pe calea mării a revenit comandamentului român, respectiv Forţelor Navale Maritime, comandate de contraamiralul Horia Macellariu. Pentru transportul trupelor pe mare şi apărarea convoaielor au acţionat în comun nave militare şi comerciale româneşti şi nave militare şi de transport ale comandamentului german.

BackShare:   

Loading data ...