Menu
Statul Major al Forțelor Navale
26 mai 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Calea spre Almería, între noduri marinărești și navigația cu vele

 

După ce a încheiat cu succes misiunea de reprezentare a Forțelor Navale și a României în Barcelona, joi, 23 mai, a venit timpul ca echipajul N.Ș. „Mircea” să revină la activitățile de rutină, pe mare, deși, veți afla, am avut parte de cel puțin două premiere interesante. Ne-am luat rămas-bun de la coloratul și deosebit de însuflețitul oraș al lui Gaudí pentru a porni spre Almería, oraș considerat în vremuri străvechi drept cel mai mare port la Mediterana, cunoscut negustorilor arabi drept Al-Mariyya, ceea ce s-ar traduce prin „oglinda mării”.

Revenind la activitatea de pe navă, pe măsură ce orașul Barcelona devine doar o proiecție a unei forme neregulate la orizont, suntem informați că într-una dintre cazărmile velierului a izbucnit un incendiu. Imediat, se declanșează semnalul de abandon al navei. Deși este vorba doar de o simulare, în cea mai mare grabă, fiecare membru al echipajului pune mâna pe vesta de salvare și se îndreaptă rapid către puntea centru pentru a-și ocupa locul în dreptul plutei de salvare la care a fost repartizat. Exercițiile de vitalitate sunt o componentă extrem de importantă a activității la bordul navei. Ele se repetă săptămânal, cu grad de complexitate din ce în ce mai crescut, pentru ca, într-o situație reală, totul să decurgă în cel mai corect mod cu putință, pagubele să fie minime, iar numărul de victime zero.

Ulterior finalizării exercițiului de vitalitate, elevii și studenții intră în cazarmă, unde pe timpul marșului au loc cursurile. În timp ce studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” iau atenți notițe în cadrul unui curs multimedia susținut de locotenent Andra Nedelcu, instructor din cadrul Departamentului Navigație și Transport Naval al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. În cazarma alăturată, elevii deslușesc intrigați și captivați tainele nodurilor marinărești sub îndrumarea căpitan-comandorului Răzvan Broască, instructor superior la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Cu răbdare și bunăvoință, instructorul le explică pe rând elevilor cum să plieze capetele saulei pentru a obține nodul corect, care la finalul cursului le va aduce un calificativ mai mult sau mai puțin satisfăcător, în funcție de aptitudini. Fie că a fost vorba de nod la jumătatea ochiului, nod de foarfecă, nod la trei cazici sau pumn de maimuță, toate au avut succes în a captiva atenția elevilor militari. Cât despre îndemânare și dexteritate... marșul de instrucție durează 94 de zile!

Afară, pe puntea centru și la 40 de metri înălțime forfota se face simțită. Continuă învergarea velelor. Marea Mediterană ne oferă zilele acestea un vânt propice navigației, astfel că până la Almería vom avea cel puțin o probă de navigație cu vele.

Vineri, 24 mai, vântul dă semne că se întețește, ruliul navei împleticește pașii celor aflați la primul voiaj, iar pe punte cad și câțiva stropi de ploaie. Studenții și elevii aveau programat un nou antrenament de urcare în arboradă și desfășurare pe vergi. Ploaia măruntă de vară zădărnicește planurile instructorilor pentru lucrul la înălțime, mai ales că cadeții încă nu au fost admiși pentru lucrul în arboradă, sarturile și grijelele fiind ude, însă este o ocazie bună pentru cadeți să mai exerseze, la rece, brațarea vergilor și desfășurarea velelor. Împărțiți în mai multe grupe, studenții și elevii sunt preluați pe rând de maiștri militari care le explică aplicat ce vor avea de făcut la înălțime ori pe punte când nava va naviga cu vele.

Spre după-amiază, soarele mediteranean ne surâde neașteptat din spatele unei cortine de nori plumburii aducători de furtună. Suntem informați că am trecut de meridianul Greenwich. Vântul revine și el de partea noastră, oferind contextul perfect pentru prima probă de navigație cu vele. Cadeții primesc ordin să ia poziție la manevre și, ajutați și asistați în permanență de maiștri militari cu experiență, pun în practică ce au învățat pe timpul antrenamentelor desfășurate aproape zi de zi de la plecarea din Portul Constanța. Pentru prima probă de navigație cu vele sunt desfășurate doar straiurile, șase la număr. Deloc surprinzător, totul decurge cum nu se putea mai satisfăcător. Elevii și studenții dau dovadă că și-au însușit perfect cunoștințele necesare până în acest punct și... iată-ne, navigând pe vele! Mai mult decât atât, avem parte de o premieră pentru bătrânul velier: din spusele comandantului navei, comandorul Mircea Târhoacă, este pentru prima dată când se navigă exclusiv cu ajutorul velelor triunghiulare.

La ora 16:00 domnul comandant a ordonat întinderea velelor triunghiulare, iar noi ne-am conformat. Împreună cu maiștri velari și soldați din cadrul Serviciului de Luptă Manevra Velelor, am început să întindem velele triunghiulare individual, pe faruri. (...) Întinderea a durat aproximativ o oră și de la ora 17:00 până la ora 20:00, am navigat cu vele, exclusiv doar cu velele triunghiulare. Ca o viteză medie, am prins undeva la 7 noduri. Imediat după masa de seară, pentru că vântul începuse să cadă, s-a ordonat strângerea velelor triunghiulare. Am început cu straiul randă, pentru că acela era cel mai aproape de motor, iar motorul trebuia să fie deja gata în acțiune”, ne dezvăluie Aspirant Laura Zburlea, Comandantul Serviciului de Luptă Manevra Velelor.

Navigația exclusiv cu velele triunghiulare este relativ atipică deoarece, de regulă, baza este pe velele pătrate, ne mai spune domnișoara aspirant, de la care mai aflăm că, pentru prima probă de întindere a velelor, se declară mulțumită de cum au decurs lucrurile.

Sâmbătă, 25 mai, o zi însorită care, în sfârșit, permite reluarea antrenamentelor în arboradă. Studenții și elevii militari primesc prin stație deja familiarul ordin: „La front pe vergi!”. După trei săptămâni de antrenament aproape zi de zi, se cunoaște progresul. Cadeții urcă de acum pe grijele cu vizibil mai multă fermitate și fără emoție. De pe punte instructorii încă le analizează mișcările cu minuțiozitate și le strigă din când în când să-și corecteze poziția. Fără să-i audă cadeții, maiștrii militari responsabili cu velele recunosc că au la instrucție o promoție bună, care evoluează rapid și corect. La orizont se zărește deja conturul orașului Almería, astfel că antrenamentele în arboradă au loc pe măsură ce ne apropiem de țărm.

Intrarea N.Ș. „Mircea” în Almería a fost una triumfală. De pe cheul portului turistic zeci de persoane i-au aclamat pe marinarii de la bord, care le-au întors salutul călduros cu repetate sunete de sirenă.

În jurul prânzului, velierul a acostat, pentru întâia dată în istoricul marșurilor sale, în Portul Almería, pe coasta andaluză a Spaniei. De pe cheu am fost întâmpinați de consulul României, domnul Robert-Claudiu Hellvig. Diplomatul a urcat apoi la bordul velierului unde a ținut o alocuțiune în fața întregului echipaj. Mesajul consulului pentru marinarii militari români a fost clar și concis: „Fiți mândri că sunteți români și fiți fericiți că sunteți marinari!” . Însă mai mult decât atât, E.S. domnul Hellvig a vorbit despre semnificația vizitei navei-școală la Almeria pe timpul mandatului său diplomatic, în termeni care ne onorează: „Este o bucurie imensă! Prezența dumneavoastră și a navei mă face să mă simt din nou mândru că sunt român. Sunt bucuros că am avut ocazia să urc pe acest vas plin de istorie. Se simte tărâmul românesc și sunt mândru că am fost printre marinarii de aici pe navă.Am făcut o promovare directă și în rândul românilor de aici, să vină să vadă nava, să facă fotografii, pentru că nu se știe când vor mai avea ocazia. Eu mă consider însă cel mai câștigat și am avut norocul să acostați la noi în port. Sunt mândru că am putut vedea acest bric încărcat de istorie, care pentru mine înseamnă ceva unic și vă spun cu mâna pe inimă că este a doua zi cea mai fericită din viața mea, după nașterea copilului meu, această prezență a bricului în timpul misiunii mele diplomatice la Almería.”

Escala de la Almería a fost inclusă în intinerariul marșului de instrucție de anul acesta având ca obiectiv oportunitatea echipajului de a-și exercita dreptul constituțional la vot, în contextul alegerilor europarlamentare din data de 26 mai și a referendumului pe teme de justiție. Cei 170 de români de la bordul Navei-Școală au avut parte de tot sprijinul Consulatului român la Almería pentru a vota în condițiile cele mai optime, astfel că totul a decurs perfect normal, fără niciun fel de neplăcere. Pentru că a fost pentru prima dată când velierul marinei militare române ajungea în acest port spaniol și pentru că echipajul n-a avut timpul necesar la dispoziție pentru a explora îndeajuns cultura și frumusețile locului, domnul consul s-a gândit la o surpriză pentru toți cei de la bord, astfel că fiecare dintre noi am primit din partea domniei sale câte un cadou simbolic pentru a ne aduce aminte de această scurtă, dar prietenoasă escală andaluză.

Duminică după-amiază, cu pilotul la bord și ajutat de două remorchere, „Mircea” se desprinde de la cheu luând cap-compas următoarea sa destinație, Portul Cadíz, pe țărmul oceanic al Spaniei. Așadar, până la următoarea corespondență nu ne rămâne de spus decât: „¡Hasta la proxima vista, Almería! ¡Hasta luego, Andalusia!”

 

Text: Cristina SÎMBETEANU & Bogdan DINU
Foto: Bogdan DINU

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...