Menu
Statul Major al Forțelor Navale
31 mai 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Artileria de Coastă a Marinei Militare Române

„Asta-i muzica ce-mi place!” a spus principele Carol I, viitorul rege al României, în anul 1877, când artileria de coastă a Marinei Militare Române bombarda cetatea Vidin și navele otomane de pe Dunăre, la Calafat, în timpul războiului care a avut loc în perioada 1877-1878, în urma căruia țara noastră și-a câștigat Independența de Stat.

Evoluția artileriei de coastă pe meleagurile noastre începe cu câteva sute de ani mai înainte, în secolul a XV-lea, când Țara Românească și Moldova au utilizat pentru prima dată artileria în luptele de apărare a cetăților dunărene, și a continuat până în anul 1960, când regimul comunist din România a desființat artileria de coastă, ca gen de forță, din structura Marinei Militare Române. Cinci ani mai târziu, în anul 1965, a reapărut în structura Forțelor Navale Române prima unitate de artilerie de coastă (Divizionul 160), la Vama Veche, iar în anul 1978 a fost înființat Divizionul 545 Artilerie de Coastă la Capu Midia, ambele unități fiind în subordinea Diviziei 42 Maritime. În anul 2001, au fost, din nou, desființate aceste structuri, iar artileria de coastă a României a încheiat un alt capitol al istoriei sale.

Din inițiativa contraamiralului de flotilă (în retragere) Niculae Ștefan, unul dintre foștii comandanți ai Divizionului 545 Artilerie de Coastă, vineri, 31 mai, a avut loc ultimul eveniment din seria de acțiuni care au marcat 40 de ani de la înființarea divizionului. La sediul Centrului 110 Comunicații și informatică din Mamaia Sat, acolo unde a funcționat comandamentul unității de artilerie de coastă, a fost dezvelită o placă cu galeria celor șase comandanți din perioada 1978-2001, în prezența primarului orașului Năvodari, domnul Florin Chelaru, a comandantului Flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpățînă, și a unor foști membri ai personalului divizionului. De la Mamaia Sat, participanții s-au deplasat la Capu Midia, pe fosta poziție de tragere a tunurilor Divizionului 545 Artilerie de Coastă, după care evenimentul a continuat la Casa de Cultură din Năvodari, unde au fost acordate diplome aniversare din partea conducerii Statului Major al Forțelor Navale, iar foștii comandanți le-au împărtășit celor mai tineri marinari militari și elevilor năvodăreni o parte din experiența și misiunile executate, navigând prin istoricul acestei unităţi.

Tradiţia celor două divizioane de Artilerie de Coastă ale Forțelor Navale a fost preluată, în anul 2017, de Divizionul 508 Rachete de Coastă înființat la Mangalia.

BackShare:   

Loading data ...