Menu
Statul Major al Forțelor Navale
4 septembrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Portrete din satul Letea, Delta Dunării

4 septembrie, a treia zi a misiunii umanitare a medicilor români și americani

Azi, am luat calea apei spre localnicii din satul Letea. O parte dintre membrii echipei au făcut drumul cu mașinile, pentru a transporta echipamentele medicale necesare consultațiilor. Restul, ne-am îmbarcat în câteva bărci rapide, conduse de cârmaci de la Regimentul de Infanterie Marină 307, și-am putut admira peisajul deosebit al acestei zone, simți briza dimineții pe apă, dar și adrenalina mersului cu o barcă rapidă, pentru că am beneficiat de „tratament infaterist marin” în deplasarea cu bombardul. Pe la jumătatea drumului, am observat, cocoțată într-un arbore tânăr, pe mal, o pasăre, de dimensiuni mici, cu un penaj verde-azuriu, deosebit de frumos, dumbrăveanca! Frumoasa mică, după ce ne-a văzut trecând, a venit să ne salute și ne-a condus o parte din drum, zburând înaintea noastră, indicând calea printre nuferii albi și galbeni, pe jumătate deschiși.

Am ajuns în sat, și am purces la instalarea ambulatoriului în școala, pe „rețeta” de acum bine știută: împărțirea spațiului pe secțiuni, amenajarea și dotarea sălilor cu echipamentele necesare activității de consultații medicale. În continuare, voi contura câteva portrete ale localnicilor, din propriile observații cât și din impresiile culese, de la colegii români și americani deopotrivă.

Preotul satului, „Padre”, cum a fost supranumit, avea o statură impunătoare, cu plete și barbă lungă, grizonată, privire blândă și vorbă domoală. Ne-a vorbit despre săteni și nevoile lor, menționând că toate dificultățile locului se datorează izolării zonei. Din acest motiv nu au acces la servicii medicale, și multă vreme nu au avut acces nici la cele duhovnice, de suflet. Ca în orice comunitate este nevoie, nu-i așa, de un medic, măcar la naștere, la-nceput de drum, dar și de un preot, la final de drum. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că vine tocmai din Cluj, pentru că era mare nevoie de preot în sat. Așadar, a acceptat ca temporar să suplinească acest rol în Letea, iată-l însă 15 ani mai târziu, tot aici, printre sătenii săi de acum.

Continuându-ne povestea locului, aș vrea să vă vorbesc despre doi frați, Ciprian și Diana, născuți în Letea, acum elevi de liceu în alte orașe, cum în satul natal există doar ciclul primar. Sunt veniți în vacanță, își vizitează tata și bunica, rămași în sat. Mama a plecat de mult, la muncă în străinătate. ”Ce să faci aici? Nu m-aș întoarce pentru că nu-i trai, fără locuri de muncă, atât de izolat de restul țării. ”, spune Diana. Îi întreb cum se descurcă familia rămasă în sat, îmi răspund că este greu și că venirea caravanei medicale aici este „mană cerească”. Acum despre ei: Ciprian este sportiv de performanță la caiac-canoe. Născut în barcă - la propriu, nu este o metaforă- printre brațele Dunării, nu-i de mirare că excelează la acest sport. Acum, în prag de absolvire a liceului, ne spune cu mândrie că el va urma cursurile Academiei Navale, împletind astfel dragostea pentru apă, cu rigoare specifică atât armatei cât și vieții de sportiv de performanță. Sora lui, Diana, studiază în Iași și se pregătește să devină medic. Stând de vorbă cu doctorii militari, și poate și sub influența fratelui ei, până la sfârșitul timpului petrecut cu noi se hotărește să urmeze medicina militară. Le urăm succes amândurora și așteptăm cu drag să-i revedem, în curând, în uniforma forțelor navale române.

În încheiere, aș vrea să vă povestesc despre Chuck, Sanitar Șef, în Garda Națională a statului Alabama.  I-a atras atenția, azi, două surori gemene, de opt ani, deoarece are și el doi fii gemeni de aceeași vârstă. A vorbit cu fetițele și le-a arătat fotografii cu băieții lui. „E uimitor, spune Chuck, cât de repede s-a închegat echipa româno-americană. Suntem foarte similari și lucrăm extrem de bine împreună. Asta mă face să fiu încrezător că vom putea face același lucru și în situații de criză, în teatrele de operații sau în zone de dezastre naturale.”

Corespondență transmisă de PCC Alina Davies din Delta Dunării

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...