Menu
Statul Major al Forțelor Navale
11 octombrie 2019
Telefon: 0744 359 518

Instrucție pe mare la bordul navei-școală „Mircea” a elevilor Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” și a studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân

După marșul de instrucție al navei-școală Mircea de trei luni din acest an și un al doilea, mai recent, pe Dunăre, a urmat joi, 10 octombrie, ieșirea pe mare a navei-școală Mircea, având la bord studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din anul I și elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, anul IV. Scopul acestei activități a fost acomodarea studenților și elevilor la răul de mare, familiarizarea cu nava, precum și startul în tainele navigației, cu ajutorul membrilor echipajului care, pentru câteva ceasuri, le-au fost ghizi studenților și elevilor, încercând prin puterea exemplului să le împărtășească și experiențele proprii. Pentru studenți a fost o călătorie preliminară pentru marșul de instrucție de anul viitor, în timp ce, pentru liceeni, descoperirea a ceea ce înseamnă cu adevărat marinăria.

Adunați la puntea centru, studenții și elevii au pornit într-o călătorie în istoria velierului și au continuat, cu un tur al navei pe punțile exterioare, de la prova la pupa, în care au identificat echipamentele de punte și cele exterioare ale navei, dar și în interior, la compartimentul mașini, unde studenților le-a fost prezentată tehnica, motorul principal, diesel generatoare și echipamente de distribuție energie electrică pe care, ulterior, se vor desăvârși ca marinari. Punctul de atracție a fost reprezentat de spațiul de cazare al cadeților pe timpul marșurilor, loc în care au aflat cum decurge o zi la bordul navei, ce atribuții au, cum mănâncă, dar și cum dorm în spațiul atât de îngust. De asemenea, catargele, dar mai ales poveștile despre navigația cu vele și urcarea în arboradă le-au stârnit tinerilor curiozitatea.

Pentru prima dată la bordul Navei Școală Mircea, elevii militari s-au arătat cel puțin la fel de curioși, interesați să afle cât mai multe informații și unii dintre ei, dornici să urmeze Academia Navală. Dacă până la acest moment elevii nu hotărâseră ce alegeri vor face mai departe, ieșirea pe mare la bordul navei-școală Mircea a fost un bun prilej de reflecție asupra oportunităților unei cariere militare în Forțele Navale Române. Studenții încrezători în alegerea făcută, merg mai departe cu gândul și dorința de a face parte din echipajul velierului, în marșurile viitoare. Pentru echipajul navei, marinari cu experiență, vizita tinerilor la bord le-a trezit amintiri din vremurile când studenți fiind, pășeau pentru prima dată pe puntea velierului.

BackShare:   

Loading data ...