Menu
Statul Major al Forțelor Navale
25 octombrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Ziua Armatei României, sărbătorită în Marea Mediterană

După escala de trei zile din baza militară din Aksaz, Turcia, unde comanda navei a participat la numeroase activități cu partenerii străini, fregata „Regele Ferdinand” și-a reluat misiunea de furnizare a securității în Marea Mediterană. Așadar, Operația NATO „Sea Guardian 19” continuă.

Aflat la mii de mile marine de casă, întregul echipaj a sărbătorit vineri, 25 octombrie, Ziua Armatei României. Ziua a debutat cu adunarea pe puntea heliport, moment în care comandantul navei, comandor Marian Ioan, a transmis mesajul său aniversar către toți cei prezenți. De asemenea, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă i-a felicitat, de Ziua Armatei României, și pe militarii aflați în misiuni internaționale și în teatre de operații. După aceasta, preotul militar (colonel Nicolae Argatu) a binecuvântat și a sfințit membrii echipajului, nava, elicopterul și tehnica de la bord, pentru că, după cum spune Sfinția Sa, „altfel nu ar fi liniște, înțelegere și bunăvoire pe navă”.

Mesajul comandantului fregatei „Regele Ferdinand”, comandor Marian Ioan, pentru toți camarazii din Armata României: „Transmit, în numele întregului echipaj al fregatei „Regele Ferdinand”, gândurile noastre bune, să aveți parte numai de reușite, atât pe plan profesional, cât și personal, multe bucurii alături de cei dragi, precum și un sincer „La mulți ani!”. Noi, de aici, din Marea Mediterană, vă asigurăm de implicarea noastră continuă la consolidarea sentimentului de încredere a partenerilor noștri în capacitatea Armatei României de a contribui la securitatea colectivă”.

Printre antrenamentele echipei de boarding și cele ale Forțelor Navale pentru Operații Speciale, executate atât pe punte, cât și cu ambarcațiunile rapide ale navei, elicopterul Puma Naval, element care oferă un sprijin remarcabil fregatei, în misiunea sa de monitorizare a traficului maritim și aerian, a continuat orele de zbor și de patrulare aeriană.

Participanți pentru prima dată la o operație NATO, maiștrii militari clasa a V-a Ioana Gheorghe și Ionuț Oprea, sunt printre cei mai noi membri ai echipajului, ei fiind proaspeți absolvenți ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Viceamiral Ioan Murgescu”. După ce în urmă cu un an au fost cadeți ai navei-școală „Mircea” și au reprezentat România în porturile Bari (Italia), Tivat (Muntenegru) și Pireu (Grecia), acum contribuie cu entuziasm la realizarea obiectivelor misiunii.

Operația NATO „Sea Guardian 19” continuă, la fel și munca noastră. Nava parcurge zilnic, fără oprire, zeci, poate chiar sute, de mile marine, orele de zbor și de antrenament sunt executate conform planificării bine stabilite, iar atenția îndreptată către funcționarea la capacitate maximă a tehnicii este intensă și constantă, 24 de ore din 24. Pentru „Regele Ferdinand” urmează o nouă escală și o nouă premieră: intrarea primei nave militare românești în Portul Alexandria din Egipt, loc în care marinarii militari români vor organiza o zi a porților deschise pentru compatrioții noștri, membri ai comunității române din Egipt, pe care îi vom aștepta la bord pentru a călca din nou, chiar și pentru câteva zeci de minute, pe pământ românesc.

 

Cu cele mai bune sentimente,
de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”,
sublocotenent Alexandru Turturică

P.S.: La slujba de duminică, împreună cu ceilalți membri ai echipajului, care participă pentru prima dată la o misiune internațională cu nava, am primit câte o icoană sfințită, pentru a ne păstra liniștea sufletească pe tot parcursul marșului, precum și după încheierea cu succes a acestuia. Mulțumesc, „Padre”!

Foto: Daniel-Andrei Pap și Alexandru Turturică

BackShare:   

Loading data ...