Menu
Statul Major al Forțelor Navale
30 octombrie 2019
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Ciclul de conferințe 2019-2020 cu tema: „500 de ani de la descoperirea Strâmtorii Magellan și 200 de ani de explorare și cercetare a Antarcticii”

Elevii de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” au avut invitați de seamă, marți, 29 octombrie, pe doamna Dr. Florica Topârceanu, cercetător știinţific la Institutul de Virusologie al Academiei Române, membră a Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice din Academia Română, pe Comandorul Marian Săvulescu, șeful Oficiului Instrucţie la Statul Major al Forţelor Navale, și pe doamna Mariana Ioanițescu, pictor și biolog.

Săptămâna Polară Internațională, celebrată de două ori pe an, la echinocțiul de primăvară și la cel de toamnă, este un program de educație și diseminare a informației polare în rândul tinerilor (www.apecs.is), în care relația discipoli - mentori (expediționari, cercetători științifici, experți, profesori) este larg promovată pentru împărtășirea și dezvoltarea cunoștințelor polare. Astfel, în luna septembrie, la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, a avut loc prima conferință pe această temă.

Interesul elevilor, la timpul respectiv, m-a îndreptățit să cred că și la colegiul militar din Breaza putem avea o astfel de acțiune, și iată-ne astăzi, 29 octombrie, la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, cu suita aceasta de manifestări, cu tema principală 500 de ani de la descoperirea Strâmtorii Magellan și 200 de ani de explorare și cercetare a Antarcticii”. Pe această temă, s-a prezentat un film pe care căpitanul Adrian Pîntea l-a dedicat marii descoperiri din 1520 a expediției lui Magellan, urmat de trei expuneri elaborate de Dr. Florica Topârceanu și C.S.II Mihaela Cotta despre atestarea descoperirii în 1820 a Antarcticii continentale, personalitatea savantului Emil Racoviță, primul biolog din lume care a cercetat la 1898-1899 flora și fauna în Antarctica în cadrul primei expediții științifice internaționale cu caracter pur științific, care a fost și prima care a iernat în Antarctica, și despre marile reușite ale exploratorului și cercetătorului științific Teodor Gheorghe Negoiță ca reprezentant al statului român în cadrul Sistemului Tratatului asupra Antarcticii (1998-2011). Negoiță este și primul român care a ajuns la Polul Nord în 1995, pe schiuri.”, subliniază Comandorul Marian Săvulescu. 

Exploratorul român Teodor Negoiță (1946-2011) are în palmaresul său 14 expediții în Arctica și 4 expediții în Antarctica, și este fondatorul primei Stații de Cercetări Științifice a Românei în Antarctica. În 2005, Divizia Antarctică din Australia a semnat cu Teodor Negoiță, ca președinte al Fundației Antarctica Română (entitate privată fondată de el în 1996), un Memorandum de Înțelegere pe 10 ani privind utilizarea în comun a Bazei Law din Larsemann Hills, Antarctica de Est, care a fost inițial redenumită Law-Racoviță, și ulterior Law-Racoviță-Negoiță (2011) în semn de recunoaștere pentru contribuția adusă de Negoiță la dezvoltarea științelor antarctice.

Un lucru nemaipomenit este că avem doi cercetători români, Racoviță și Negoiță, care au adus contribuții majore în domeniul explorării Antarcticii și al protecției acesteia, unul la sfârșitul secolului 19 în zona Peninsulei din vestul Antarcticii și altul la începutul secolului 21 în Antarctica de Est. La 108 ani după Racoviță, al 2-lea biolog român care a studiat viața în Antarctica a fost Dr. Florica Topârceanu, care a făcut parte din echipa Dr. Negoiță la Prima Expediție Națională Română de Cercetări Antarctice (ENROCA) 2005-2006 la Stația Law-Racoviță din Larsemann Hills, Antarctica de Est, ea fiind până în prezent singura femeie din România care a trăit o perioadă atât de lungă, de 44 de zile, pe continentul antarctic”, ne mai spune, Comandorul Săvulescu.

„Antarctica, al șaptelea continent - Români în Antarctica” este materialul documentar pe care Comandorul Săvulescu l-a oferit elevilor, ca urmare a participării sale, prin fonduri proprii, la expediția ENROCA desfășurată în perioada 10-17 martie 2017 prin cooperarea României cu Argentina în zona Peninsulei Antarctice. Evenimetul s-a încheiat cu expoziția omagială de pictură dedicată exploratorului și cercetătorului științific Dr. Ing. Teodor Gheorghe Negoiță, realizată și prezentată de pictorița Mariana Ionanițescu, cu tema Cooperarea României cu Australia în Antarctica de Est la Stația Law-Racoviță-Negoiță (2005-2015). 

BackShare:   

Loading data ...