Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 august 2020
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Lansare de carte la Muzeul Național al Marinei

Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 10.00, la Muzeul Național al Marinei Române a avut loc un eveniment editorial de excepție, dar și de suflet. În prezența autorului, contraamiralul de flotilă (rtr) Niculae Ștefan, chiar în ziua aniversării a 85 de ani de viață, a fost lansată cartea: Pe marea vieții. Eseuri autobiografice.

Apărut în condiții grafice deosebite, sub egida Ligii Navale Române, volumul se constituie într-o radiografie a vieții, atât personale, cât și profesionale a autorului. În cele 230 de pagini, contraamiralul de flotilă (rtr) Niculae Ștefan vorbește de anii copilăriei în localitatea atât de dragă, Tufeni-Olt, de cei dedicați școlilor militare parcurse, de viața activă la Artileria de Coastră sau cea de specialist în Resurse Umane, apoi la comanda Artileriei Grele a Marinei, cum denumește chiar el Divizionul 545 Artilerie de Coastă Sat Mamaia ș.a.

Ultima parte a autobiografiei se derulează sub titlul: Un rezervist implicat și descrie exact activitatea pe care contraamiralul de flotilă (rtr) Niculae Ștefan a desfășurat-o, neobosit, de la ieșirea la pensie în 1994 și până astăzi. Și cum încheierea unei etape de viață nu înseamnă stoparea oricărei activități, unele din primele provocări la care a răspuns afirmativ au fost cele de director adjunct al Corpului Gardienilor Publici din Constanța și de prim-vicepreședinte al Organizației Județene a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Contraamiral Horia Macellariu”.

Noile activități nu l-au împiedicat să activeze în continuare ca director al Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” (ajuns la cea de-a 27-a ediție), concurs la înființarea căruia a contribuit decisiv și pe care a reușit prin insistență la Ministerul Învățământului să îl includă în calendarul județean, echivalent olimpiadelor școlare.

Și dacă toate acestea și multe alte realizări ale domniei sale nu sunt de ajuns, atunci trebuie spus că domnul contraamiral de flotilă (rtr) Niculae Ștefan și-a legat definitiv numele de istoria marinei prin reușita reînființării liceului militar constănțean, de data aceasta, sub titulatura de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.

Meritele sale deosebite au fost recunoscute prin acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al comunei Tufeni, Județul Olt, prin decorarea cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler sau prin conferirea Emblemei de Onoare a Forțelor Navale.

Tocmai de aceea, de ziua domniei sale, a fost sărbătorit cu drag de prietenii și colegii prezenți la lansarea autobiografiei. Din prezidiu au făcut parte: directorul Muzeului Național al Marinei Române, comandor Marius Laurențiu Rohart, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, contraamiral de flotilă (rtr) Niculae Ștefan, contraamiral de flotilă (r) Aurel Constantin, președintele Ligii Navale Române-filiala Constanța, și amiralul (rtr) Traian Atanasiu, președintele „Clubului Amiralilor”. Toți au rostit cuvinte pline de căldură, apreciere și recunoștință la adresa sărbătoritului. De asemenea, în public s-au mai aflat: comandantul navei-școală „Mircea”, comandor Mircea Târhoacă, comandantul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, comandor Gabriel-Iulian Tănase, Comandantul Centrului Mentenanță Tehnică Navală, comandor ing. Tănase Arava, viceamiralul (rtr) veteran de război Zamfir Petre, vicepreședintele Ligii Navale Române-filiala Constanța, doamna expert dr. Carmen Iréne Atanasiu, colonelul (r) Marian Radu, conf. dr. ing. Gheorghe Stănescu, comandor (r) dr. Ion Damaschin, dr. Dorin Popescu, colonel Leonard Mocanu, Maria Grosu, Elena Stănescu ș.a.

Poate cel mai frumos îndemn pe care îl face contraamiral de flotilă (rtr) Niculae Ștefan se află pe coperta IV a volumului: „Niciodată, conform sfatului tatălui meu, Paraschiv Ștefan, fostul sergent veteran din Regimentul 34 Infanterie, nu am încălcat îndemnul său: ‹Să nu pierzi cadența›. Vă adresez și vouă tinerilor țării noastre scumpe, să nu pierdeți cadența vieții, să deveniți personalități”.

BackShare:   

Loading data ...