Menu
21 iunie 2017, Raion ancoraj Den Helder
Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov


"Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară."
Gabriel Garcia Marquez

De la "Buenos Dias!" la… "Goedemiddag!"

În dimineața zilei de miercuri 21 iunie, Nava Școală Mircea a ajuns în Olanda, în raionul de ancoraj aferent portului Den Helder, unde va staționa până joi după amiază. De fapt, de joi, 22 iunie, nava va intra în programul stabilit pentru SAIL Den Helder, urmând să acosteze în portul olandez după ce cadeții și membrii echipajului vor da onorul oficialităților care vor trece în revistă velierele participante la SAIL Den Helder 2017 și la festivitățile organizate cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Zilei Marinei Regale Olandeze.
Am lăsat în urmă „Buenos Dias!” și ne pregătim să trecem la… „Goedemiddag!” (Bună ziua).
Plecați din Vigo pe 15 iunie, cadeții au avut de înfruntat din nou valurile și hula din Oceanul Atlantic și aproape 2 zile, mișcarea navei a creat dificultăți la bord. Biscaya s-a dovedit a nu fi atât de rea cum ne așteptam și cursurile de navigație astronomică, instrucția de specialitate a elevilor de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, dar și activitățile administrative, de întreținere a navei, au ocupat programul cadeților de la bord; un program în care timpul liber este la mare preț. Bricuitul navei și-a găsit loc printre activitățile organizate aici și astfel, Mircea ne-a arătat încă o dată că este frumos văzut din afară și greu, văzut de pe navă. Pentru tinerii de la bord, Mircea reprezintă o provocare căreia trebuie să-i facă față în fiecare zi, NS Mircea este călătoria inițiatică în tainele marinăriei, a traiului pe o navă și, cu siguranță, un moment T0 în viața fiecăruia.
Nu vor fi trei zile de escală în Den Helder, cum erau pe programul inițial al navei ci doar două, dar zile în care echipajul va fi angrenat în diferite activități din cadrul Sail Den Helder 2017 și a celei de-a 60-a aniversări a Zilei Marinei Regale Olandeze. Se anunță un regal nautic aici, unde așteptăm și primele activități de reprezentare organizate în comun cu Ambasada României în Țările de Jos. Despre toate acestea însă vă voi povesti la finalul escalei din Țara lalelelor.
„Prietenia este o navă destul de mare pentru a duce doi inși pe vreme frumoasă, dar numai unul când e vreme rea!”, Ambrose Bierce. Cu speranța că nava prieteniilor create aici va fi destul de trainică pentru a-i duce în siguranță pe cei ambarcați indiferent de vreme, ajutându-i să învețe să lucreze împreună, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!