Menu
25 iunie 2017, Den Helder
Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov


"Prima cerinţă în viaţă este să ştii să te foloseşti de orice ocazie. A doua este să ştii când trebuie s-o laşi să treacă."
Benjamin Disraeli

Mândria de a fi român – ca stare de normalitate

După escala pe meleaguri spaniole, Nava Școală Mircea s-a aflat, în perioada 22-25 iunie, în Den Helder pentru a participa la festivalul nautic cu același nume. Un oraș olandez cu aproximativ 60.000 de locuitori, care respiră și trăiește prin și pentru apă, care vibrează la tot ce este legat de nave – a fost din nou gazda acestui festival. Un oraș care de la afișajul stradal, la reclamele întâlnite în magazine, la scenele pregătite pentru spectacole și la zonele stradale, culminând cu desfășurarea de forțe din Baza Navală din Den Helder a vibrat și a simțit SAIL Den Helder 2017.
După o întreținere a navei cum numai cadeții de la bordul lui Mircea știu să o facă, velierul românesc a acostat în după amiaza zilei de joi, 22 iunie, la dana 13 a Portului Militar Den Helder, nu înainte ca echipajul să dea salutul oficialităților aflate pe navele Morgensten și Zr. Ms. Holland.
Vineri, 23 iunie, ES doamna Brândușa Ioana Predescu, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos și comandorul Ioan Gabriel Moise, comandantul NS Mircea, au fost gazdele unui cocktail organizat la bordul navei. Astfel, NS Mircea a îndeplinit cu succes și misiunea de reprezentare a României în porturile de escală. Au participat viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, primarul orașului Den Helder, directorul SAIL Den Helder 2017, amirali și generali din marinele olandeză și belgiană, comandanți ai navelor participante la competiția nautică. Iar, această mică parte de Românie s-a ridicat la înălțimea așteptărilor vizitatorilor.
Ne-am bucurat că ambasadorul României pe mările și oceanele lumii NS Mircea, a avut o onoarea să primească la bord Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos. Mândră că se afla pe pământ românesc în Olanda, ES doamna Brândușa Ioana Predescu a revăzut nava după 12 ani – când a făcut o escală în Gemania - și a regăsit-o la fel de frumoasă ca atunci; în dialogul cu studenții și elevii ambarcați la bordul lui Mircea, i-a felicitat pentru profesia aleasă, le-a amintit că marina este o muncă de echipă și i-a îndemnat să învețe pentru a izbândi în viață. Bucuroși că n-am ratat ocazia de a avea ambasadori la bord, sperăm să fie doar începutul diplomației navale executate de Mircea în 2017.
În cadrul discuției pe care viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale a avut-o cu studenții și elevii de la bord, acesta le-a transmis să fie mândri că sunt români și să nu uite niciodată că poartă tricolorul atât pe uniforma militară, cât și în inimă. De asemenea, le-a transmis să învețe pentru că în nemărginirea ei, marea nu iartă oamenii nepregătitți.
Participarea la SAIL Den Helder 2017 a inclus activități ca parada și apoi petrecerea echipajelor, jocuri sportive, precum și ghidajul vizitatorilor pe bric. Așa cum au observat toți participanții la activitatea de pe Mircea, nava arată cel mai frumos la aspectul marinăresc și am fost singurii care au implementat sistemul de ghizi al vizitatorilor pe punți, ghidaj asigurat de studenți și elevi. Am văzut totodată, în Den Helder, ce înseamnă respectul pentru cultura și tradiția marinărească, dar și pentru profesia de marinar și cum se raportează la ele locuitorii orașului.
Ecourile festivalului maritim SAIL Den Helder 2017 și a Zilei Marinei Olandeze (24 iunie) încep să se estompeze. „Nu plânge pentru că s-a terminat, zâmbește pentru că s-a petrecut!”, Gabriel Jose Garcia Marquez.
Așa trebuie să facem și noi, acum pe drumul spre Halmstad, să zâmbim că am fost parte din SAIL Den Helder 2017, să zâmbim că am simțit românește aici în Olanda și am simțit că România diplomatică poate fi alături de cadeții ei, așa cum și ei sunt în fiecare zi, mici marinari militari, în slujba marii Românii.
Și, poate, așa cum ar fi normal să se întâmple, România va reuși să-și amintească mai des de marinarii ei militari, mai des de oamenii care vibrează la tricolor și lăcrimează la imn, să-și amintească mai des de tinerii elevi și studenți de la bordul Navei Școală Mircea, pentru care mândria de a fi o parte de Românie le estompează toate greutățile de fiecare zi, îi face să uite de răul de mare și de disconfortul creat de mișcarea navei, și pentru care a fi o parte de Românie, reprezintă de fapt, un sens în viață.
În vremuri în care timpul pare uneori că nu mai are răbdare cu noi și noi uităm să învățăm ce înseamnă să avem răbdare, în vremuri în care ardem și ne fărămițăm energiile cu probleme minore, în vremuri în care poate lăsăm tehnologia să lucreze prea mult pentru dezumanizarea noastră, în vremuri în care patriotismul pare un termen desuet, poate că România va reuși să privească și spre simbolurile ei – printre care se regăsește și NS Mircea – și să investească în ele... dincolo de cuvintele uneori prea pompoase.
„Spiritul Mircea” – creat și întreținut de generații de marinari - este dus acum mai departe de cei 70 de cadeți români și străini aflați la bord, care muncesc mult în fiecare zi, pentru ca această parte de Românie să să-și redescopere strălucirea ascunsă sub fardul unui timp care lasă inexorabil urme adânci în lemnul punților și al balustradelor, în galbenul patinat al alămurilor de pe velier și astfel, această parte de Românie să se prezinte în porturile de escală la un nivel înalt și să reprezinte un motiv de mândrie pentru marină, pentru marinari, pentru toți cei care continuă să se simtă mândri că sunt români.
„În fiecare zi mi-e dor de România”, ne-a spus ES doamna Brândușa Ioana Predescu, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos, la finalul unui interviu pe care-l veți regăsi în revista Marina Română și acum, la mai bine de o lună de când am plecat din Constanța și ne înfrângem temerile și ne forțăm limitele la bordul legendarului velier românesc, nu putem să nu-i dăm dreptate. Și nouă, celor aflați la bordul Navei Școală Mircea, ne este dor în fiecare zi de România și de cei lăsați acasă.
„Viaţa e frumoasă dacă îi dai voie să fie”, spunea Charles Bukowski. Cu speranța că în această cheie vom învăța să ne ghidăm viața pe acest velier de legendă al României, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!