Menu
03 iulie 2017, Halmstad
Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov


"Oamenii merg în locuri străine pentru a se minuna de înălțimea munților a valurilor uriașe ale mărilor, lungul parcurs al râurilor, nemărginita întindere a oceanelor, mișcarea circulară a stelelor, dar trec pe lângă ei înșiși fără să se minuneze deloc."
Sfântul Augustin

Escală suedeză

Plecați de pe tărâmuri olandeze pe o vreme ploioasă, ne-am continuat marșul de instrucție, navigând cu vele și pe motor, spre Portul Halmstad din Suedia. Cele patru zile de marș au reprezentat zile de instrucție marinărească pentru studenți și elevi, cursuri și pregătirea navei pentru port.
Halmstad – un oraș verde, un oraș cu multe ambarcațiuni, un oraș contradictoriu prin multele zone pietonale și prin puținele clădiri foarte moderne, un oraș în care vremea ne-a arătat în orice moment cât poate fi de capricioasă, cu perioade însorite destul de scurte alternând însă cu ploi scurte dar reci, un oraș care, comparativ cu Den Helder, a părut puțin ancorat la ce ne-am fi așteptat să fie startul activităților oficiale din cadrul Tall Ships Races 2017.
Knut Western, președinte al cursei Tall Ships (Europa): "Toate porturile gazdă selectate au câștigat deja o reputație excelentă pentru organizarea evenimentelor noastre. Pe parcursul anilor anteriori, toți și-au demonstrat capacitatea de a pune accent pe dezvoltarea și educația tinerilor în domeniul navigației și au pus aventura de a fi pe mare, în centrul ofertelor lor".
Activitățile din port au fost cele standard pentru Sail Training International, organizatorul regatei: deschiderea oficială – pe o ploaie măruntă și cu foarte puține echipaje prezente la festivitate –; concursuri sportive – la care din păcate, Mircea nu a obținut niciun loc I, cele care contează în dinamica regatei –; parada echipajelor – care a traversat și o zonă unde singurii spectatori erau membrii celorlalte echipaje, dar la care s-au remarcat de departe cei de la Cisne Branco (velierul marinei braziliene – fără cadeți la bord) și pitoreștii marinari militari de pe Shabab Oman II, un velier construit în 2014 la Șantierul Naval Damen din Galați; implicarea armatei în organizarea evenimentului prin participarea cu forțe și mijloace la activitățile desfășurate în incinta portului; vizita navelor de către populația locală – și românii din Suedia au venit să vadă NS Mircea; spectacole artistice pe mai multe scene din incinta portuluui – la unele din păcate... locuitorii orașului s-au evidențiat prin absență și un Europe ca în perioada de glorie, al cărui "The Final Countdown", a fost savurat de cei care au îndurat cu stoicism ploaia.
"Dacă ştii ce vrei, e imposibil să nu găseşti ceea ce cauţi!", scria Mihail Drumeș. Să învețe, să-și respecte profesia și să-și găsească drumul în viață, au fost doar câteva din sfaturile pe care ES domnul Iulian Buga, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Suediei, le-a dat cadeților, pe timpul prezenței sale la bordul NS Mircea. ES domnul Iulian Buga a vizitat nava, a vrut să afle ce formează Mircea și rămas impresionat printre altele de cazarma în care își duc traiul zilnic elevii și studenții. Diplomația română a fost încă o dată la înălțimea momentului și sperăm ca acest lucru să rămână valabil și pentru următoarele porturi de escală. Trebuie menționat faptul că Ambasada României în Regatul Suediei s-a implicat în mediatizarea prezenței navei românești la Halmstad, în rândul comunității românești.
După zilele de staționare din Suedia, NS Mircea a părăsit luni, 3 iulie, portul Halmstad, îndreptându-se spre linia de start a primei curse din cadrul Tall Ships Races 2017. Va fi o cursă de 10 zile între Halmstad și Kotka, o cursă unde Mircea are 9 contracandidați la clasa A și o cursă la care nu participă niciunul dintre velierele rusești înscrise în regată.
La apelul general desfășurat înainte de plecarea din port, comandorul Gabriel Moise, comandantul NS Mircea a întrebat echipajul dacă a pierdut ceva în Suedia; dincolo de retorica întrebării, poate nu ne-am pierdut sau rătăcit încrederea în noi și în cei din jurul nostru.
"Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp.", Garabet Ibrăileanu. Cu speranța că vom învăța să prețuim timpul petrecut de la bordul NS Mircea, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!