Menu

Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov


"Există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează."
Albert Einstein

NS Mircea – un Gorch Foch III – pentru Marina Germană

Ați aflat din corespondența trecută că la finalul escalei din portul Gdynia din Polonia, la bordul Navei Școală Mircea s-au ambarcat instructorii germani (ofițeri, maiștri militari și gradați din echipajul velierului Gorch Foch II și un medic stomatolog român, Laura Dimovici – legată de Constanța, prin Facultatea de Stomatologie absolvită), cei care ne vor însoți până în portul Constanța. În condițiile în care în mod tradițional studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" participă la stagii de practică la bordul unor nave din state partenere, iar cadeți străini se ambarcă la bordul NS Mircea pe timpul marșurilor de instrucție, dar în număr redus, posibilitatea ca Forțele Navale Române, să instruiască la bordul NS Mircea toți cadeții unui stat cu tradiție în navigație era cu siguranță de domeniul SF-ului, cu ceva timp în urmă. Iată că lucrurile au evoluat, vremurile s-au mai schimbat și când marina germană a căutat o navă pentru a-și instrui cadeții, NS Mircea a fost aleasă. Va fi o premieră și o provocare pentru ambele marine.
Revenind la marșul de instrucție, au fost mai mult de patru zile intense pe mare, între Gdynia și Wilhelmshaven, timp în care instructorii români și germani au analizat și stabilit în detaliu programul de instruire al cadeților germani. Tot în această perioadă studenții au primit noile roluri în arboradă, acolo unde vor fi ajutați de membrii echipajului permanent al navei. La finalul celor două luni de stagiu la bordul navei, elevii de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu" au susținut colocviul de practică, prezentând și lucrările de matelotaj pe care le-au realizat.
Miercuri, 2 august, NS Mircea a acostat în portul Wilhelmshaven, în mijlocul unui oraș în care Drapelul României ne aștepta arborat alături de cel al Germaniei și al orașului. În aceeași zi, cadeții ne-au arătat că românii s-au născut poeți și au inventat un spectacol artistic în care au îmbinat scenete cu iz marinăresc cu muzica, aducând zâmbetul pe fețele tuturor.
Zorii zilei de 3 august i-au găsit pe elevii de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", înfruntând ploaia și ambarcându-se în avionul care avea să-i ducă acasă, în ceea ce a fost primul schimb de echipaj efectuat la bordul lui NS Mircea într-o misiune internațională, fapt ce dă încredere că nava ar putea efectua marșuri de lungă durată, rotind personal și cadeți. Au fost și regrete la despărțirea de navă, pentru că dincolo de orice greutăți, bricul a reușit să lege prietenii.
"Oamenii vor să schimbe totul, dar, în acelaşi timp, ar dori ca totul să rămână la fel." - Paulo Coelho.
Vineri, 4 august, o delegație a Forțelor Navale Române formată din viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, comandorul conf.univ.dr.ing. Octavian Tărăbuță, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", comandorul Gabriel Moise, comandantul Navei Școală Mircea și ofițeri de la bord s-au deplasat la Marineshule Murwik (Academia Navală) din Flensburg. Aflată la granița germano-daneză, într-o locație care te duce cu gândul la castelele poveștilor din copilărie, cu un catarg amplasat în partea de nord a instituției – unde cadeții învață cum să urce în arboradă, astfel încât în momentul în care ajung în practică la Gorch Foch II, au elementele de bază învățate, academia navală ne-a surprins prin accentul de tradiționalism vizibil peste tot, prin simplitate și prin pavilionul României arborat în fața esplanadei academiei.
În marja acestei vizite, viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu a avut o întâlnire cu viceamiralul Andreas Krause, inspectorul general al Marinei Germane (echivalentul șefului SMFN) și cu contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik. Tema principală a fost reprezentată de instruirea cadeților germani la bordul Navei Școală Mircea, așteptările, provocările și pașii următori de făcut în această colaborare bilaterală.
De altfel, într-un scurt interviu viceamiralul Andreas Krause, afirma că "datorită faptului că nava noastră «Gorch Foch II» este în reparații, aveam nevoie de o navă sigură la bordul căreia să ne putem instrui cadeții. Am analizat apoi toate opțiunile avute, am căutăt nava care să ne ajute cel mai bine să ne atingem scopul în pregătire și aceasta a fost «Mircea»; am lucrat apoi la proiect împreună cu viceamiralul Mîrșu și sunt bucuros că vom instrui 110 cadeți germani la bordul «NS Mircea». Mă aștept de la cadeți să capete experiență în modul de viață și de lucru la bordul unui velier. Noi avem multe nave moderne, dar este important pentru tinerii cadeți să învețe să respecte marea și asta învață cel mai bine pe un velier. Ne gândim pentru viitor să facem schimburi de cadeți – cei români să se instruiască pe «Gorch Foch II», iar cadeții germani să se pregătească pe «NS Mircea»."
Referindu-se la instruirea cadeților germani, contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, ne-a spus: "La bordul «NS Mircea», ca și la bordul lui «Gorch Foch II», noi nu punem accent neapărat pe navigație sau forța fizică ci pe șlefuirea caracterului și pe modul în care vor lucra în echipă și cum se vor raporta la puterea naturii. Le-am cerut cadeților care vor merge pe «Mircea» în primul rând, să fie politicoși, să fie corecți și să învețe cât mai mult. Aștept de la ei să își dezvolte un caracter de luptător și aici ne veți ajuta dumneavoastră."
Viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale: "Faptul că Marina Germană a avut încredere și ne-a ales să-i pregătim cadeții înseamnă o recunoaștere a nivelului de pregătire la care Marina Română a ajuns la acest moment și, iată, putem colabora cu marine foarte puternice. Mă aștept de la cadeți să lucreze ca o echipă, să se cunoască, să aibă încredere unii în ceilalți și să creeze punți de legătură între marinele noastre pentru viitor."
Cât de important este acest stagiu de practică româno-german pentru viitoarele misiuni pe care navele românești le vor desfășura pe mările și oceanele lumii, și în care vor acționa alături de navele germane, iar cadeții români aflați acum la bordul lui Mircea se vor întâlni cu colegii lor germani, cu care au împărțit aceleași bucurii și greutăți pe bric? Viceamiralul Andreas Krause: "Faptul că acum au ocazia să se cunoască este cel mai important lucru. Noi vorbim despre parteneriate, despre colaborări, dar nu organizațiile vor lucra împreună, ci oamenii care le compun. Și dacă aceștia au încredere unii în ceilalți, se cunosc, atunci lucrurile vor fi foarte simple."
Sâmbătă, 5 august, delegația română a participat la depunerea jurământului militar de către studenții Marineshule Murwik (Academia Navală) din Flensburg. Desfășurată pe gazonul din fața esplanadei academiei, într-o locație cum multe instituții de învățământ și-ar dori, ceremonia a fost sobră, într-o "rigoare nemțească", perturbată doar de reprizele intermitente de ploaie; la finalul festivității, viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu și viceamiralul Andreas Krause au salutat reprezentanții studenților care au depus jurământul.
La finalul zilei, 46 de cadeți germani au urcat pentru prima dată la bordul NS Mircea, aici, unde se vor instrui până la sfârșitul lunii august când va avea loc schimbul de cadeți. A început o nouă etapă importantă desfășurată la bordul legendarului velier, cel care mai scrie astfel o pagină în istoria marinei. Până luni, 7 august, cadeții germani au desfășurat activități specifice de cunoaștere a navei, a regulilor de siguranță și a diferitelor semnale care sunt întotdeauna dublate și în limba engleză. Între 7-10 august, cadeții vor desfășura un program intensiv de pregătire la bordul navei astfel încât la momentul plecării din Wilhelmshaven spre Lisabona, să știe să acționeze toate manevrele de pe punți, pentru coborârea sau strângerea velelor.
"Căutăm ceea ce fuge de noi și fugim de ceea ce ne caută" – Henri Frederic Amiel.
Cu speranța că vom avea înțelepciunea să fugim de aparențele înșelătoare, dar să nu fugim de toate lucrurile bune și de bucuriile mici pe care le putem găsi oriunde, cu speranța că vom continua să avem încredere în prietenii existenți sau dobândiți pe bric, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!