Menu
17 septembrie 2017
Persoană de contact: Cpt.cdor Mihai Egorov


"Nu este nimic mai ispititor, încântător și înrobitor decât viața pe mare."
Joseph Conrad

17 septembrie, Souda Bay

Am plecat spre casă!

Era trecut puțin de ora 10 când, remorcherele care au ajutat Nava Școală Mircea la manevra de plecare din portul Souda, și-au încheiat misiunea și velierul românesc a luat drumul spre Constanța, pe cunoscuta melodie "Hai acasă" a lui Gil Dobrică. Cele patru luni de marș de instrucție se apropie de final, iar concluziile, în urma misiunii, vor fi punctate săptămâna viitoare, în ultima corespondență care va fi transmisă din acest marș de instrucție.
Cea din urmă escală din acest marș a readus bricul în Insula Creta, acolo unde a făcut escală și în marșul din 2016. Chiar dacă aici nu au fost activități de reprezentare la nivel de ambasadori, NS Mircea a continuat să asigure vizibilitate României cu mândrie. A fost sprijinită în acest demers de contraamiralul de flotilă George Tsogkas, comandantul NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre), cel care s-a aflat aproape în fiecare zi de ședere în port, pe navă. Chiar dacă NMIOTC este locul unde se instruiesc echipajele navelor NATO înainte de participarea la misiuni de interdicție maritimă sau luptă contra pirateriei, acesta a devenit, pentru o zi, locul unde tinerii cadeți au putut vedea ce se întâmplă în acest centru și au putut intra în atmosfera cursurilor de pregătire, în special a celor desfășurate de grupele de boarding de pe navele NATO și ale statelor partenere.
Contraamiralul de flotilă George Tsogkas: "NMIOTC se ocupă de ceea ce reprezintă securitatea maritimă, concept care este foarte important astăzi și reprezintă o permanentă provocare. Pentru a putea face față noilor provocări din domeniul maritim, trebuie să ne înțelegem și să lucrăm împreună. Suntem state membre NATO și trebuie să ne antrenăm împreună. Toate navele românești care vor veni aici, vor fi instruite; mai mult decât atât, în colaborare cu MARCOM, am inițiat un pachet de pregătire de bază pe care îl oferim gratuit tuturor navelor NATO care participă la misiuni.
Studenții, aflați la început de drum, trebuie să se pregătească și să ajungă să creeze o lume mai bună, o lume mai sigură, un viitor mai bun; este foarte important pentru ei să înțeleagă ce se întâmplă aici și pentru că toate navele NATO trec pe la noi la instruire, ei vor ști, deja, la ce să se aștepte în viitor. Este foarte important pentru ei dar și pentru noi, că ei vizitează acest centru. Le doresc cadeților să învețe bine, să fie mândri de profesia aleasă, să fie mândri de această navă și să aibă succes în activitatea lor profesională."

Încă de la începutul funcționării acestui centru, în 2008, la NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre și-au desfășurat activitatea ofițeri români; au fost pe rând, locotenent-comandorii Decebal Ciobăniță, Adrian Gobjilă și Adrian Mititelu. Contraamiralul de flotilă George Tsogkas: "Mulțumesc Marinei Române și viceamiralului Mîrșu, pentru sprijinul pe care îl acordă NMIOTC și pentru faptul că ne trimite ofițeri foarte buni aici. Știu că există o colaborare foarte bună între marinele celor două state, colaborare care poate fi extinsă. Îl avem aici pe locotenent-comandorul Andrei Mititelu, un ofițer foarte bun, aflat de trei ani aici și a cărui experiență ne ajută să-i integrăm pe cei mai noi veniți în centru."
"Fiecare clipă de căutare este o clipă de regăsire", Paulo Coelho. Ne-am căutat și ne-am regăsit și noi - cei care am mai fost în Creta -, admirând portul venețian din Chania, resortul militar de pe plaja Marathi sau prin NEX-ul din baza americană. Dincolo de activitățile oficiale și de serviciile pe care le-au executat, studenții au avut timp să se bucure de soarele arzător din Creta, să admire Souda sau Chania sau să își petreacă timpul pe plajele din zonă.
Recepția oferită de comandantul NS Mircea a adus la bordul navei toți comandanții bazelor navale și aeriene din zonă, amirali și generali în activitate sau rezervă, oficialități locale și reprezentanți ai Bisericii ortodoxe grecești. A fost cumva o sărbătoare locală la bordul NS Mircea iar la final, cu toții au transmis numai cuvinte admirative la adresa navei. Contraamiralul de flotilă George Tsogkas: "Am fost impresionat de NS «Mircea», încă de anul trecut când am vizitat-o în Iraklion. Aș fi vrut să avem și noi o astfel de navă."
În Souda, echipajul navei a continuat procesul de internaționalizare, deoarece au sosit la bord și doi cadeți greci de anul IV, de la Academia Navală din Pireu; aceștia se vor instrui pe NS Mircea până în portul Constanța. Acum se află la bord studenți din Bulgaria, China, Polonia, Grecia, Germania și, evident, România. Într-o lume globală, această experiență a internaționalizării marșurilor este foarte importantă pentru pregătirea și activitatea ulterioară a cadeților.
Nava Școală Mircea se află acum în drum spre portul Constanța, acolo unde va ajunge vineri, 22 septembrie. Până atunci cadeții români și străini vor continua să lucreze împreună, își vor definitiva stagiul de practică și lucrările de matelotaj și se vor ruga ca Marea Neagră să nu fie capricioasă. De asemenea, studenții români vor susține colocviul de practică, o încununare a acestei perioade de practică.
"Dragostea este spațiul și timpul măsurate cu inima." Marcel Proust. ...au mai rămas mai puțin de 650 Mm până la Constanța și aproape cinci zile din cele 122 ale marșului, până când vom putea spune celor dragi, fără ajutorul impersonalului telefon sau WhatsApp, că ne-au lipsit și cât de mult îi iubim.
Cu speranța că vom avea înțelepciunea să depășim cu bine și ultima etapă a marșului, că vom învăța să prețuim timpul petrecut de la bordul NS Mircea și că nu vom uita că încrederea este un sentiment care se câștigă foarte greu și se poate pierde ușor, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!