Menu
Statul Major al Forțelor Navale
17 ianuarie 2020
Comunicat nr. 5
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Șase luni de comandă NATO

Aflat, în premieră, la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române, va pleca luni, 20 ianuarie, în misiune pentru șase luni, în Marea Neagră și Marea Mediterana, alături de nave militare ale grupării navale din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Împreună cu nava românească vor pleca în misiune și cele două nave străine, aflate în escală în portul Constanța.

Nava va fi prezentă în Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică și Marea Mediterană și va face escale pentru refacerea capacității de luptă în porturile: Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia), Souda (Grecia), Aksaz (Turcia), Mersin (Turcia), Antalia (Turcia), Patras (Grecia), Split (Croația), Vlore (Albania), Palermo (Italia), Marsilia (Franța), Mahon (Spania), Palma (Spania), Catania (Italia), Civitavecchia (Italia), Salamis (Grecia).

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274) are la bord un echipaj format din 68 de marinari și militari de stat major, iar la comanda navei se află căpitan-comandorul Daniel Gheorma.

SNMCMG - 2 este una dintre cele patru forțe maritime multinaționale integrate, care contribuie la asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord Atlantice și demonstrează solidaritatea partenerilor NATO.

La ceremonia de plecare în misiune, care va avea loc, luni, 20 ianuarie, de la ora 10.00, în portul militar Constanța, vor fi prezente oficialități militare și civile, precum și familiile militarilor care vor pleca în cea mai lungă misiune a Forțelor Navale Române.

****

 Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia de plecare a navei,  vor fi așteptați luni, 20 ianuarie,  până la ora 9.40, în Portul militar Constanța, Dana Zero.

Evenimente

BackShare: