Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 octombrie 2020
Comunicat nr. 78
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regina Maria” participă la cea de-a treia misiune NATO în acest an de instrucție

Fregata „Regina Maria” pleacă sâmbătă, 24 octombrie, din portul militar Constanța, pentru a se integra în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group). Nava va desfășura, în perioada 27 octombrie – 7 decembrie, misiuni de supraveghere a traficului naval și de descurajare a unor potențiale amenințări pe flancul sudic al Alianței Nord-Atlantice, în bazinul estic al Mării Mediterane.

În perioada dislocării în Marea Mediterană, fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de Forțe pentru Operații Speciale (FOS) la bord, va participa la Operația NATO „Sea Guardian”, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM), precum și la Exercițiul multinațional de luptă antisubmarin „Mavi Balina 20”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în perioada 2-9 noiembrie.

Operația NATO „Sea Guardian” a fost lansată în anul 2016, ca răspuns la evoluțiile mediului de securitate, iar România participă la acest efort conjugat al aliaților de asigurare a securității maritime în Marea Mediterană, anual, din 2017, cu o fregată.

Fregata, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, este comandată de comandorul Victor Durea și are planificate escale în porturile Aksaz (Turcia), Souda (Grecia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel), pentru refacerea capacității de luptă. Pregătirea pentru plecarea navei în misiune s-a desfășurat în conformitate cu măsurile de prevenire a infectării echipajului cu noul coronavirus SARS-CoV-2, iar pe parcursul escalelor în porturile menționate, militarii vor rămâne în izolare, la bord.

***

Jurnaliștii acreditați, interesați să asiste la ceremonia de plecare a fregatei „Regina Maria” din portul militar Constanța, planificată sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, sunt rugați să transmită solicitarea telefonic, la numărul 0744.359.518. Accesul în portul militar Constanța se va face în intervalul orar 16.30-16.45.

Evenimente

BackShare: