Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 ianuarie 2021
Comunicat nr. 9
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

O carieră militară de patru decenii, la final

Comandorul Tudorel Gîndac, locțiitorul comandantului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu, își încheie activitatea în Forțele Navale, la data de 31 ianuarie 2021, punând punct unei perioade de patru decenii în care a purtat uniforma de marină. Cu acest prilej, a fost organizată vineri, 29 ianuarie, în portul militar Brăila, o ceremonie la care au participat locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Cornel Cojocaru, comandanți de unități și mari unități și personalul din structurile Flotilei Fluviale.

Născut în localitatea Măcin, județul Tulcea, comandorul Gîndac și-a împletit destinul cu Dunărea, încă din adolescență, când a ales să îmbrace uniforma de elev al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, în anul 1980.

Patru ani mai târziu, a devenit student al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, iar după absolvirea acesteia, în anul 1988, și-a început cariera de ofițer de marină la Mangalia, la bordul unei vedete torpiloare mari, în calitate de comandant unitate de luptă. Au urmat peste 30 de ani, în care comandorul Gîndac și-a perfecționat continuu pregătirea profesională și a îndeplinit numeroase funcții în structurile Forțelor Navale. La vârsta de numai 24 de ani, a fost numit comandant al unei vedete torpiloare pe aripi portante, o navă proiectată special pentru atacuri rapide cu torpilele de la bord, capabilă să se deplaseze cu o viteză foarte mare. După doi ani, s-a mutat la Divizionul de Vedete Blindate din Brăila, unde a îndeplinit, succesiv, funcţiile de ofiţer secund, comandant vedetă blindată și comandant secţie vedete blindate.

În perioada 1999 – 2001, a urmat cursurile Facultăţii Interarme de la Academia de Înalte Studii Militare din București, iar după absolvire a și-a desfășurat activitatea în secția Operaţii şi Instrucţie din comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, structură pe care a și condus-o în anii 2008-2009.

Din anul 2009, comandorul Tudorel Gîndac a fost numit comandant al Divizionului 88 Vedete Fluviale, până în anul 2010, când i-a fost încredințată conducerea Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, funcție pe care a îndeplinit-o până în luna martie 2016, când a fost numit locțiitor al comandantului Flotilei Fluviale.

În semn de apreciere a profesionalismului său și a rezultatelor deosebite obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Semnul onorific „În Serviciul Patriei”.

Cu prilejul trecerii în rezervă, conducerea Statului Major al Forțelor Navale i-a transmis comandorului Tudorel Gîndac mulțumiri pentru întreaga activitate desfășurată în Forțele Navale, multă sănătate și împliniri personale în anii care vor urma.

Evenimente

BackShare: