Menu
Statul Major al Forțelor Navale
5 februarie 2021
Comunicat nr. 13
Telefon: 0744 359 518

Dezvoltarea relațiilor româno-americane în domeniul naval

Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre principalii piloni ai apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Forțele Navale Române și flota navală militară americană dislocată în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Fregata „Mărășești” (F-111) și distrugătorul american USS „Porter” (DDG-78), desfășoară, vineri, 5 februarie, un exercițiu comun de luptă împotriva amenințărilor de suprafață, în apele internaționale ale Mării Negre, pentru dezvoltarea interoperabilității dintre marinarii militari români și americani. Fregata românească este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime.

Exercițiul este prima activitate de instruire comună româno-americană, în domeniul maritim, din acest an. La secvențele acestuia, mai participă tancul petrolier USNS „Laramie” (T-AO-203) al flotei americane și patru aeronave F-16 de la Baza 86 Aeriană a Forțelor Aeriene Române.

Fiind parte a Europei şi punte către Asia Centrală şi Afganistan, regiunea Mării Negre este importantă pentru stabilitatea euro-atlantică. În acest context, Forțele Navale Române se adaptează rapid la schimbările mediului de securitate și, prin acțiunile desfășurate, asigură dezvoltarea modalităţilor prin care NATO susţine eforturile statelor riverane de consolidare a securităţii regionale.

Evenimente

BackShare: