Menu
Statul Major al Forțelor Navale
5 martie 2021
Comunicat nr. 23
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Exercițiul multinațional „Poseidon”, încheiat cu succes

Potrivit ședinței de analiză și evaluare imediată, organizate cu prilejul întoarcerii navelor militare în portul militar Constanța și a încheierii Exercițiului multinațional „Poseidon 19”, reprezentanții forțelor participante au declarat faptul că scopul și obiectivele activităților desfășurate în comun au fost îndeplinite în totalitate.

Conducătorul exercițiului, comandorul Liviu Coman, și comandantul Grupării Navale Permanente de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), comandorul Yusuf Karagulle, au apreciat modul în care au fost planificate, organizate și conduse activitățile pe mare, precum și oportunitățile de instruire în comun a militarilor români și străini. Conform acestora, fiecare echipaj ambarcat și echipă EOD (Explosive Ordnance Disposal) și-a îndeplinit sarcinile primite cu succes, respectând în același timp regulile impuse de situația sanitară actuală.

Forțele Navale Române au demonstrat, încă o dată, la nivel internațional, nivelul ridicat de instruire și profesionalim, în vederea menținerii interoperabilității la standardele impuse în strategia de cooperare a NATO.

În urma participării la Exercițiul multinațional „Poseidon 21”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, navă integrată în SNMCMG-2, alături de celelalte nave partenere din gruparea navală NATO, nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Pașa” (Turcia), vănătoarele de mine ESP „Tajo” (Spania) și TCG „Ayvalik” (Turcia), efectuează, în perioada 5-7 martie, în portul militar Constanța, o escală pentru refacerea capacității de luptă, după care vor opera în continuare, în Marea Neagră, până în a doua jumătate a lunii martie. Pe toată durata staționării, marinarii militari români și străini vor rămâne izolați la bord, pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii și infectării echipajelor navelor militare cu virusul SARS-CoV-2.

La cel mai mare exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române în anul 2021, „Poseidon 21”, au participat peste 600 de militari din Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, care au utilizat 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Evenimente

BackShare: