Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 martie 2021
Comunicat nr. 33
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Importanța prognozelor meteo pentru acțiunile Forțelor Navale

Ziua Mondială a Meteorologiei este aniversată la data de 23 martie, pentru a marca intrarea în vigoare a Convenției Organizației Meteorologice Mondiale, în anul 1950. Începând cu anul 1961, Organizația Națională a Meteorologiei celebrează această zi cu diferite teme specifice, iar cea din acest an este „Oceanul, clima și vremea noastră”.

Pentru siguranța desfășurării misiunilor executate de către militarii din Forțele Navale este esențială cunoașterea situației meteorologice din raioanele de desfășurare a acțiunilor militare. Meteorologii din Forțele Navale furnizează, zilnic, suportul informațional necesar pentru realizarea unei planificări judicioase a acțiunilor desfășurate pe mare, în aer și în teren, având la dispoziție tehnică meteorologică de cercetare prin radiolocație, capabilă să proceseze și să integreze rapid datele, în sprijinul actului decizional.

Sistemul Meteorologic Integrat Național al Forțelor Navale a fost realizat în perioada 2002-2003 și asigură un flux permanent și securizat de date meteorologice, în timp real. Sistemul cuprinde șapte stații meteorologice automate costiere, instalate la farurile de semnalizare din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, precum şi câteva stații meteorologice automate navale, instalate la bordul unor nave militare.

Pe fondul riscului climatic, ca o amenințare directă asupra mediului, Secția de Meteorologie a Forțelor Navale din cadrul Componentei Operaționale Navale, împreună cu structura de specialitate a Statului Major al Forțelor Aeriene, lucrează la un proiect comun de achiziție de tehnică meteorologică-radar, în anul 2021, pentru a pune bazele unui sistem militar de radare meteorologice, interconectat cu cel al Administrației Naționale de Meteorologie.

Sistemul de observații hidrometeorologice și de prognoză meteorologică marină al Forțelor Navale Române îndeplinește în prezent standardele și cerințele Organizației Mondiale de Meteorologie, ale NATO și ale Organizației Internaționale a Aviației Civile din subordinea Națiunilor Unite (ICAO). Acesta a cunoscut o evoluție continuă, în prezent fiind conectat la sistemul meteorologic integrat național.

BackShare: